Въпреки шумните и показни акции на прокуратурата в последните месеци,

...
Въпреки шумните и показни акции на прокуратурата в последните месеци,
Коментари Харесай

59% от българите не очакват присъди за Баневи, Арабаджиеви, Стайкови...

Въпреки шумните и показни акции на прокуратурата в последните месеци, българите са на мнение, че корупцията в страната продължава да нараства. Това излиза наяве от изследване на социологическата организация " АФИС ".

АФИС: Корупцията ерозира гражданския морал и е основната причина за недоверието към институциите.

" От пролетта насам следим внезапно нарастване на обществено забележимата битка с корупцията в изключително огромни размери. Заведени бяха каузи против фигури, станали известни в епохата на Голямата приватизация като Баневи , Арабаджиеви , Стайкови , задържани бяха инспектори и общински кмет по съмнение в изнудване за рушвет ", напомнят от организацията.
Доколко обаче тези дейности на родните органи борят корупцията в страната?

 Цветанов твърди, че има нулева приемливост към корупцията
Цветанов твърди, че има нулева приемливост към корупцията

Държавата е по-силна, увери някогашният вътрешен министър

Въпрос: " Според вас нараства, понижава или остава на същото равнище корупцията в България? "

57.8% от далите отговор на този въпрос са на мнение, че равнищата на корупция у нас нарастват.
10.5% пък настояват, че корупцията понижава.
Според 31.7% от запитаните равнищата на корупцията остават непокътнати.

Съотношението на тези, които настояват, че корупцията понижава, по отношение на тези на противоположното мнение е 5.5 пъти към 1, установяват от организацията.

Според резултатите от анкетата " АФИС " поясняват, че аргументите за мнението на българите могат да се търсят в разнообразни по дълбочина пластове - оценка за правораздаването, политически пристрастия, мнение за общественото неравноправие в страната и други.

 Думички на Борисов от преди година задействали прокуратурата, твърди юристът на Баневи
Думички на Борисов от преди година задействали прокуратурата, твърди юристът на Баневи

Случаят " Баневи " приличал на този с Цветан Василев

Оценка за правораздаването

Изследването регистрира мнението на сънародниците за това в кои сфери се следят най-високи равнища на корупция (правосъдие, митници, опазване на здравето, полиция, партии, министерства, общини, държавни компании, частни компании, обучение, други).

Най-голямо публично съмнение е записано по отношение на родното правораздаване. Едва 20% от българите имат доверие в правосъдната система като цяло, до момента в който 68% не ѝ се доверяват.

Отчита се, че съгласно 43% от българите равнищата на корупция в правораздаването са най-високи. 34% декларират това за митниците, 24% - за опазването на здравето, 19% - за полицията, 17% - за политическите парии и администрациите на министерствата. Спрямо данните 10% от българите са на мнение, че корупцията е най-висока в общинските администрации, 8% - в държавните компании и 6% - в образованието.

 Снимка 394375
Източник:

Спрямо проучването излиза наяве, че голяма част от българите нямат доверие в новия антикорупционен орган - 66%.

" Новият орган - Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), дружно със профилираната прокуратура и съд посегнаха на визията за недостижимост на богати или натоварени с власт лица. Въпреки това, единствено 17% дават отговор позитивно на въпроса, дали имат доверие на Комисията, а 66% декларират, че нямат ", пишат от " АФИС ".

Според организацията това се изяснява с амортизацията на шумните обществени акции.
Междувременно тази есен каузи от 2010 година (например против някогашния боен министър Николай Цонев, " Октопод ", " Медузите ", " Касоразбивачите ", лекари в родилното поделение в болничното заведение в Горна Оряховица и други) " приключиха с крушение във тип на оневиняване и присъди за компенсации поради нарушаване на правата на обвинените ".

59% от българите са показали, че чакат сходен резултат без присъди и по делата по случаите " Баневи ", " Арабаджиеви ", " Стайкови " и други.

30% пък чакат присъда да сполети единствено някои от упрекнатите неотдавна семейства.
Едва 6% са на мнение, че ще бъдат наказани всички.

 Снимка 394376
Източник:

Политически пристрастия

Според организацията усещането за задълбочаването на корупцията в страната не може да се сведе единствено до политическите пристрастия и ориентировка на хората.

Сред хората, които биха дали своят вот за ГЕРБ , позитивното усещане има единствено лек превес - 26% дават отговор, че корупцията нараства, а 30% считат, че понижава , 42% не виждат смяна.
Установява се, че съвсем цялото положително мнение (70% от всички) - че корупцията понижава - е образувано от електората на ръководещите.

60% от хората, които не знаят за кого биха дали своят вот или не дават отговор, сочат, че корупцията нараства.

" Тъй като огромна част от разкритията от изборите насам идват от депутати на Българска социалистическа партия, предстоящо евентуалният електорат на Българска социалистическа партия е изключително безапелационен. " 68% от възможните гласоподаватели на Българска социалистическа партия сочат, че корупцията нараства, до момента в който единствено 3% - че понижава. Съотношението сред двата отговора е 22:1.

 50/50 упования за предварителни избори и за цялостен мандат
50/50 упования за предварителни избори и за цялостен мандат

70% поддържат митингите против ръководството, сочи изследване на Галъп

Социалното неравноправие в страната

" Ред феномени като корупция, покупка на въздействие, влияние на парично подплатените ползи върху властта и медиите имат общ корен в общественото неравноправие и неизбежното му преливане в гражданско. При зрелището на конфликт сред правораздаване и хора, притежаващи капитал, усещанията се въздействат и от репутацията на втория протагонист ", пишат " АФИС ", като поясняват още, че въпросът не е единствено честен, а включва и равносметка до каква степен въобще е била потребна за България политиката на приватизация и основаните от нея връзки сред хората.

 Радев зове властта да нагази в нерадостната българска реалност
Радев зове властта да нагази в нерадостната българска реалност

Не съм определен, с цел да замлъквам истината, сподели президентът

Въпрос: " Доколко беше потребна приватизацията за България? "

Едва 3% от интервюираните дават отговор, че приватизацията у нас е била напълно потребна.
Още 6% считат, че е била най-вече потребна.

Противоположният полюс има доста по-голяма тежест - 32% правят оценка, че е била напълно нездравословна и още 26% - най-вече нездравословна.

Диференцирана оценка съгласно съответния случай ( " от време на време потребна, различен път - нездравословна " ), дават 23% от хората.

Сумарно, 9% възприемат родните приватизационни процеси за напълно или най-вече потребни, а 6 пъти повече (58%) - за напълно или най-вече нездравословна.

 Снимка 394380
Източник:

"
Очаквано, сред въпроса за корупцията и този за приватизацията има статистическа връзка. Онези, които дават отрицателна оценка на приватизацията в доста по-голяма степен мислят, че и корупцията нараства. В националното творчество това намира израз в рефрена:

" За кокошка няма амнистия, за милион няма закон "

Впрочем, за разлагащата връзка сред материално и политическо неравноправие предизвестява още класикът на гражданския демократизъм Жан-Жак Русо: " Що се отнася до благосъстоянието - написа той - никой жител не трябва да бъде толкоз богат, че да може да купи другиго и никой толкоз безпаричен, че да се принуди да се продава ".

Иначе казано, химера е да се мисли, че прекомерното материално неравноправие не води неизбежно и до политическо неравноправие, че не ерозира гражданския морал и не заразява институциите. През последните десетилетия чувството за корупция и понижението на доверието към институциите вървят паралелно с растящо неравноправие освен в България, само че и в съвсем всички индустриализирани страни. В това отношение страната освен не е изключение, само че е добра илюстрация за последствията от глобализацията, дерегулацията и материалното разслоение. Ако тези трендове не претърпят поврат, властта и правораздаването от ден на ден ще са част от повода, а не преградата пред корупцията.
"

Изследването на " АФИС " е осъществено в интервала 30 ноември - 4 декември 2018 година измежду 1 010 пълнолетни българи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР