Въпреки серията от тежки корупционни скандали през последния месец ГЕРБ

...
Въпреки серията от тежки корупционни скандали през последния месец ГЕРБ
Коментари Харесай

Борисов разгроми БСП напук на скандалите

Въпреки серията от тежки корупционни кавги през последния месец ГЕРБ съумя изрично да завоюва европейските избори с 30.5% и по този начин означи 12-ата си победа. Прогнозите за постоянна преднина на ръководещата партия пред Българска социалистическа партия се оправдаха - социалистите останаха втори с 25%. Движение за права и свободи затвърди реномето си на трета политическа мощ с малко под 13%, а Вътрешна македонска революционна организация - на съществена партия в патриотичната десница със 7.5%. " Демократична България "  остана пета с резултат, непосредствен до изборната преграда от 6.5%, и до последно няма да се знае дали ще има евродепутат. 

Въпреки че гласуването в България по закон към момента е наложително, изборната интензивност евентуално ще означи отрицателен връх. Към 19 часа тя бе 28.8%, което е с близо 10% по-ниско от предходните европейски избори, демонстрират данните на " Алфа рисърч ". На практика до урните отидоха под 2 млн. души.

Пълен неуспех претърпяха патриотичните формирования  " Атака " и НФСБ, както и " Воля " - всички те останаха надалеч под бариерата. От самостоятелните претенденти най-добре се показа наказаната на първа инстанция Десислава Иванчева - някогашен кмет на столичния регион " Младост ". Тя завоюва 1.2%. 3.1% от гласовете отидоха за " Не поддържам никого ".

Според последните планирани резултати на " Алфа рисърч " ГЕРБ резервира представителността си в Екологичен потенциал - 7 евродепутати. Българска социалистическа партия ще има 5, а Движение за права и свободи - 3. Вътрешна македонска революционна организация и Демократична България пласират по един.  " Галъп " счита, че окончателното систематизиране ще е 6-5-3-2-1, т.е., че Вътрешна македонска революционна организация печели един мандат за сметка на ГЕРБ. 

Над 42% от гласоподавателите са употребявали правото си на преференции, което значи, че до последно няма да има изясненост за окончателното нареждане на листите. 

Социолозите бяха единомислещи, че министър председателят Бойко Борисов и неговите обиколки из страната, които бяха предавани онлайн във Facebook и щедро отразявани от останалите медии, са основната причина за мобилизацията на гласоподавателите на ГЕРБ.  " Борисов остава и ще ръководи още дълго. Той постоянно изненадва, от 2006-а насам ", разяснява финансовият министър Владислав Горанов.

Българска социалистическа партия не е съумяла да се възползва от свадите към ГЕРБ, като погрешно е заложила на лайтмотива за потребността от предварителни избори. Георги Свиленски от Българска социалистическа партия разгласи пред публицисти, че партията прави редом броене. Очаква се през днешния ден да бъде свикано съвещание на ИБ на Българска социалистическа партия, което ще излезе с позиция за идващите стъпки на партията.

Голям е отливът в поддръжката за Движение за права и свободи. Една от аргументите е, че избирателите на движението в Турция нямаха право да гласоподават. Другата обаче е сериозната рецесия в придвижването, която явно не е преодоляна макар залеза на отцепниците към Лютви Местан и обществено поисканата амнистия от гласоподавателите от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Въпреки недоразуменията към превозването и инсталацията на изборните машини гласуването с тях протече умерено - най-много поради положителния интерфейс.  

Засилена интензивност имаше пред секциите в чужбина. Само в Никити, Гърция, гласоподаваха над 700 гласоподаватели. Към 19 часа бюлетините в Халкидики свършиха и се наложи външно министерство да обезпечи още. 

103 тъжби и сигнали постъпиха в ЦИК до 18 ч. Голяма част от тях бяха от гласоподаватели, които не се намират в описите. ЦИК санкционира 4 социологически организации поради авансово оповестяване на данни за вота. Комисията подреди на медии да отстранен сходни данни от социологически организации. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР