Въпреки резервите на развиващите се страни и САЩ, държавите са

...
Въпреки резервите на развиващите се страни и САЩ, държавите са
Коментари Харесай

Има сделка за фонд „Загуби и щети“. Защо бедните страни са недоволни от нея

Въпреки запасите на разрастващите се страни и Съединени американски щати, страните са все по-близо до основаването на фонд за подкрепяне на бедните страни, потърпевши от климатичните промени.

Сделката за основаване на фонд " Загуби и вреди " беше приветствана като пробив за договарящите от разрастващите се страни по време на договарянията на Организация на обединените нации за климата в Египет предходната година, като преодоля дългогодишната опозиция на богатите страни, напомня CNN.

През последните 11 месеца държавните управления се затрудняват да реализират консенсус по детайлностите, като да вземем за пример кой ще заплаща и къде ще бъде ситуиран фондът.

Специалният комитет на Организация на обединените нации, претрупан с използването на разпоредбите за фонда, се събра за пети път в Абу Даби предходната седмица – откакто преди този момент в Египет се стигна до задънена улица, с цел да завърши рекомендациите, които ще бъдат показани на държавните управления, когато те се съберат на годишната среща на върха за климата COP28 в Дубай след по-малко от месец.

Целта е фондът да стартира да действа до 2024 година

В събота комитетът, представляващ географски разнообразна група страни, реши да предложи на Световната банка да служи като настойник и хазаин на фонда - точка на напрежение, която подхранва разделянето сред развитите и разрастващите се страни.

Разполагането на фонда в Световната банка, чиито президенти се назначават от Съединени американски щати, би дало на страните донори прекомерно огромно въздействие и би довело до високи такси за страните получатели, настояват разрастващите се.

За да бъдат подкрепени всички страни, беше реализирано единодушие Световната банка да служи като краткотраен шеф и хазаин на фонда за интервал от 4 години.

Дженифър Морган, специфичният делегат на Германия по въпросите на климата, съобщи в обява на X (Twitter), че Берлин " е подготвен да извърши своята отговорност - работим интензивно в посока на това да допринесем за новия фонд и да оценим опциите за по-структурни източници на финансиране ".

Други бяха по-малко оптимистично настроени.

" Това е тъмен ден за справедливостта във връзка с климата, защото богатите страни обръщат тил на уязвимите общности ", съобщи Харджит Сингх, началник на световната политическа тактика в организацията с нестопанска цел Climate Action Network International.

" Богатите страни освен принудиха разрастващите се страни да одобряват Световната банка като хазаин на Фонда за загуби и вреди, само че и заобиколиха задължението си да управляват даването на финансова помощ на тези общности и страни. "

Комитетът също по този начин предложи развитите страни да бъдат призовани да продължат да оказват поддръжка на фонда, само че не съумя да реши дали богатите ще бъдат строго финансово задължени да се включат.

" Съжаляваме, че текстът не отразява консенсус по отношение на нуждата от изясненост за доброволния темперамент на вноските ", съобщи чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати пред Reuters.

Съединени американски щати се пробваха да включат записка под линия, в която да пояснят, че всички вноски ще бъдат доброволни, само че ръководителят на комисията не разреши това. Съединени американски щати възразиха против този отвод.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР