Въпреки разпространеното мнение за негативното влияние на ултравиолетовото лъчение върху

...
Въпреки разпространеното мнение за негативното влияние на ултравиолетовото лъчение върху
Коментари Харесай

Защо Слънцето удължава живота?

Въпреки публикуваното мнение за отрицателното въздействие на ултравиолетовото излъчване върху клетките на кожата, шведски учени са съумели да потвърдят, че любовта към слънчевия тен удължава живота.

Всеки човек жадува и се радва на появяването на слънцето освен заради опцията за отпуск и наслаждаване на топлите дни. Става дума за естественото предпочитание на организма, който изисква повече ултравиолетова светлина.

След изтощителната зима и дефицита на потребни детайли човек остро се нуждае от попълване на витамини и минерали, по-конкретно калциефероли, или субстанции от групата D. Един от значимите източници на калциефероли в организма е директното влияние на слънчевите лъчи.

Въпросните витамини са изключително нужни за отлагането на калция в костната тъкан за естествен напредък и развиване на скелета.

Но слънчевите лъчи могат освен да укрепят самочувствието, само че и да нанесат щета на здравето. Лишавайки кожата от влага, нужна за регенерацията на клетките, слънчевите лъчи водят до ранно стареене на кожата.

Учените от дълго време водят разногласия към ултравиолетовото излъчване като съществена причина за възникването на меланома, или рак на кожата. И все откривателите те са единомислещи по въпроса, че хората със светли коси и бледа кожа са по-податливи на разрушителното въздействие на слънчевите лъчи спрямо мургавите и тъмнокосите по природа.

Изследователският екип от Швеция, чиито поданици се отличават с нордическа осанка, което значи, че влизат в рисковата група, са решили още един път да проучват характера на въздействието на УВ лъчите върху здравословното положение на индивида.

След дълготрайно събиране и разбор на данните учените стигнали до поразителни заключения: сред любовта към загара и продължителността на живота има директна взаимозависимост. Независимо че загарът усилва риска от развиване на рак на кожата, хората, които постоянно вземат слънчеви бани, живеят по-дълго спрямо тези, които заобикалят слънцето.

Според изчисленията на учените при феновете на слънчевия загар животът е приблизително с две години по-дълъг. Резултатите от проучването към този момент са в Journal of Internal Medicine.

Научният интерес към този проблем бил провокиран от обстановката в Швеция – за последните 15 години броят на следените случаи на злокачествена меланома повишен на практика двойно, до момента в който равнището на смъртност остава непроменяемо от 80-те ходини.

В проучване, траяло към 20 години, взели присъединяване над 29 500 шведки на възраст от 25 до 64 години. За да дефинират какви още фактори могат да въздействат на продължителността на живота, учените питали участничките за вероятни склонности към суицид, отношението им към загара, фамилното състояние, нездравословните привички, равнището на обучение и количеството деца.

Като разгледали динамичността на данните за здравословното положение на доброволците, учените забелязали, че честото престояване на слънце понижава риска от поява на смъртоносни болести на сърцето.

Изследователите са склонни да свързват устойчивостта към сърдечни болести с високото наличие на витамин D в организма на излагащите се на слънце, защото други механизми, свързани с ултравиолетовото излъчване, още не са открити и изискват бъдещо проучване.

Освен това откривателите забелязали, че при пушачките, които обичат да събират безоблачен загар, и шведките без нездравословни привички, които не желаят да нарушават естествената си светла кожа, продължителността на живота е почти идентична.

Учените, които одобряват тезата „ Слънце за богатство “, са определили специфичен способ за лекуване – фототерапия. Този способ се заключава в подаването на нужния размер ултравиолетово излъчване върху изумени сектори от организма. Той е целесъобразен за възобновяване на фосфорно-калциевия продан, а за страдащите от рахит фототерапията се явява един от най-главните способи за лекуване.

В качеството на профилактика УВ лъчението в рационални дози покачва имунитета и съпротивляемостта на организма към инфекции, а също по този начин оказва противовъзпалително влияние.

Според на Антъни Макдонах от Калифорнийския университет още античните египтяни се лекували със слънчеви лъчи. Прекланяйки се пред Ра, те го молели за младост, мощ и дългоденствие. Съхранени исторически документи разказват по какъв начин римляни и гърци са ползвали слънчеви бани за подсилване на общото положение на здравето.

Научното изложение на фототерапията  е донесло Нобелова премия в региона на физиологията и медицината през 1903 година на датчанина Нилс Финсен. Физиотерапевтът почнал своите проучвания още в края на XIX век.

Като взели под внимание резултатите от личните си проучвания и предшестващия опит на своя сътрудник, шведските учени поучават да се отнасяме с рационална доза скепсис към всички плашещи предизвестия за слънчевия загар. Криейки се от Слънцето, можем да си нанесем повече щета, в сравнение с изгода.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР