Въпреки разпространените митове, влизането в Еврозоната и въвеждането на еврото

...
Въпреки разпространените митове, влизането в Еврозоната и въвеждането на еврото
Коментари Харесай

Ева Майдел: Въвеждането на еврото няма да доведе до повишаване на цените

Въпреки публикуваните легенди, влизането в Еврозоната и въвеждането на еврото няма да докара до инфлация и повишение на цените в България. Последните няколко разширявания на Еврозоната със страни от нашия район изрично го демонстрират. Например, след приемането на еврото в Литва през 2015 година цените се покачват с 0.1% в края на годината, а в по-рано приелите го Словакия и Словения с по 0.2%, което е пренебрежимо нарастване и може да бъде отдадено на доста други стопански фактори.

Това съобщи бълагрският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по време на районен семинар на Политическа партия ГЕРБ – Стара Загора на 12 май 2018 година в Старозагорски минерални бани.

„ Не единствено, че няма да обеднеем след влизането в Еврозоната, а в противен случай, ще повишим виталния си стандарт. Икономическият разбор на Института за пазарна политика от предишния месец, който беше направен по моя поръчка, демонстрира, че през 2017 година петте страни от ЦИЕ, влезнали в еврозоната, форсират растежа си и доближават междинен ритъм от близо 5%, до момента в който Полша, Чехия и Унгария, които са отвън евроклуба, порастват с към 3.5-4%. Словакия, която е в Еврозоната, превъзхожда прилежаща Чехия по равнище на стопански напредък както през интервала на участие в ERM II, по този начин и през интервала на участие в Еврозоната. “ Добави Ева Майдел пред 150 представители на локални управляващи, регионални и общински управления на ГЕРБ от региона на Стара Загора.

На форумът участваха министър-председателят на България и ръководител на ГЕРБ Бойко Борисов, ръководителят на ПГ на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметът на Казанлък Галина Стоянова, зам.министрите на замеделието и храните Лозана Василева и на районното развиване Малина Крумова.

Инфлацията в огромна степен не се въздейства от приемането на еврото ” Проинфлационният резултат, в случай че изобщо го има, не надвишава 0,3 прочие пункта (много под 1%). /novini.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР