Въпреки разговорите, че дирхами, лири, злато и дори криптовалута ще

...
Въпреки разговорите, че дирхами, лири, злато и дори криптовалута ще
Коментари Харесай

Рублата може да обяви шах и мат на долара

Въпреки диалозите, че дирхами, лири, злато и даже криптовалута ще заменят $ във външната търговия на Русия, юанът и рублата остават най-вероятните претенденти за тази роля.

Юанът може елементарно да измести $ и еврото в обслужването на съветската външна търговия: Китай разполага с повече от задоволително пари за това. Перспективи има и за рублата. Може би стартирането на локална цифрова валута ще помогне. Но различните другарски настроени валути, златото и крипто валутите не би трябвало да се преглеждат съществено.

Кажете довиждане на $

Дедоларизацията беше оповестена у нас още през 2014 година, откакто Крим стана част от Русия. Вярно, процесът беше прекомерно муден и доларът беше сменен с евро. Така през 2013 година доларът съставлява 79,6% от експортните разплащания, а еврото - 9,1%. През 2020 година разплащанията в долари за съветски експорт към този момент са 48,3%, в евро - 36,1%.



След февруари 2022 година Русия беше принудена фрапантно да понижи каузи както на $, по този начин и на еврото във външната търговия. Според Централната банка (виж графики 1 и 2) делът на $ в експортните заплащания е намалял от януари до септември 2022 година съвсем веднъж и половина, от 52 на 34% от общия експортен оборот, а еврото от 35 до 18,7%.

Другата половина от експортните заплащания в този момент се правят в рубли и юани: това значително се дължи на формулата „ газ против рубли “ и дейното развиване на търговията с Китай. Благодарение на съдействието с Китай, Русия още през юли 2022 година се издигна до трето място по потребление на юана - това представляваше съвсем 4% от всички търговски разплащания в юани отвън континентален Китай. Все още няма данни за валутите, които обслужват вноса ни в новата действителност.

Доминирането на $ в съветската външна търговия даже след 2014 година се дължи на удобството и нежеланието на фирмите и банките да трансформират нещо. Между 1999 година и 2019 година доларът съставлява 96% от комерсиалните сметки (фактури) в Америка, 74% в Азиатско-тихоокеанския район и 79% в останалия свят, съгласно Фед. Като цяло, съгласно данните на SWIFT за 2022 година, доларът обслужва 41,1% от световната международна търговия.

Това водачество значително се дължи на повишаването на общата стойност на доларите, държани отвън Съединените щати през последните две десетилетия от вложители и бизнесмени по целия свят.

Федералният запас пресметна, че в края на първото тримесечие на 2021 година чужденците са държали 950 милиарда $ в брой — 45% от общата сума. Паричното предложение M2 се прави оценка на 21,3 трилиона $ и към половината от тези пари - към 10 трилиона $ в стойностно изражение - се намират отвън Съединените щати.

За съпоставяне: размерът на интернационалната търговия през 2021 година възлиза на 28,5 трилиона $. Освен това доларът е главната аварийна валута: той представляваше 60% от международните запаси през 2021 година

Според Олег Миско, началник на катедрата по стопанска система в Северозападния институт по ръководство на РАНХиГС, доларът като международна валута опростява валутните транзакции.

„ Вие (когато търгувате. – р. „ Експерт “) имате една валута и сметки, деноминирани в нея. Всички транзакционни разноски са сведени до най-малко. Неслучайно някои страни се отхвърлиха от националните си валути в интерес на $ в интернационалните разплащания “, означи икономистът.

Втората най-популярна валута в интернационалната търговия е еврото, което съставлява 35,4% от международната търговия и към 20% от всички валутни запаси на международните централни банки. Паричното предложение на еврозоната е 11,5 трилиона евро.

Доларът и еврото преди този момент елементарно обслужваха целия съветски търговски оборот заради голямото си парично предложение. За съпоставяне: размерът на комерсиалния оборот на Руската федерация през „ спокойната “ 2021 година възлиза на 789 милиарда в долари, от които 494 милиарда се падат на износа и 303 милиарда на вноса.

Пришълец от Азия

Днес забележителна част от международната търговия е изцяло способна да поеме китайския юан, чието парично предложение е 266 трилиона. Ако преобърнете тази сума в долари, получавате 39 трилиона - повече от паричното предложение на $ и еврото, взети дружно.

Ето за какво юанът има най-големи шансове да измести $ във външните заплащания на Русия. Днес Китай е втората стопанска система в света, юанът е постоянен и много ликвиден. Почти цяла Югоизточна Азия мина към юани в интернационалната търговия; " китаецът " е в търсенето в страните от Централна Азия, които са членки на ЕИС (Евразийския стопански съюз).

Някои страни от Близкия изток, като Саудитска Арабия и Иран, към този момент оповестиха желанието си да употребяват юана при износа на нефт за Китай. Според доцента на катедрата по държавни и общински финанси на РЕУ на името " Г. В. Плеханов " Елена Воронкова, самата КНР прави към половината от трансграничните сетълменти в националната валута.

Засега резултатите на юана са скромни: делът му в международната търговия, съгласно SWIFT, доближи единствено 2,37% през ноември 2022 година Много специалисти считат, че развиването на дигитален юан може да ускори ролята на източната валута - това в този момент се написа доста в западните медии. Олег Миско обаче е уверен, че цифровият юан ще може да покрие единствено тази част от изчисленията, които към този момент са осъществени в юани.

„ Например Русия може да трансферира към цифровия юан тези търговски интервенции, при които тя диктува своите условия. А останалото, където страната работи да вземем за пример като елементарен търговец, не може да конвертира в тази валута: това ще усили транзакционните разноски за транзакциите “, сподели икономистът.

Юанът има и дефекти. По този метод обменният курс на тази валута се възприема от вложителите като управляем плаващ. Той е интензивно повлиян от китайския регулатор: локалната банка на Китай дефинира главния курс на юана всеки ден, след което денем валутата може да промени цената си с 2% във всяка посока. Курсът се пресмята по специфична формула, като се регистрира придвижването на юана по отношение на кошница от валути.

Освен това Китай е затворена стопанска система и това също пречи на юана да получи самопризнание по света. Прозрачността и предвидимостта на финансовите правила са значими за вложителите и икономическите органи на други страни. Това към момента не е по този начин в Китай.

Като се има поради всичко казано, прехвърлянето на Русия на оптималния размер интернационалните заплащания - освен с Китай, само че и с други страни - към юана наподобява малко евентуално към този момент. Не всички сътрудници ще бъдат подготвени да се откажат от ликвидния и предвидим $ в интерес на китайските пари.

Арабският завой

Обсъждани са и други валути, които биха могли да поемат обслужването на външнотърговския оборот на Русия. Например дирхамът на ОАЕ. Павел Самиев, общоприет шеф на Аналитичния център " Бизнесдром ", отбелязва, че дирхамът е забавен поради тясната си връзка с $. Обменният курс на дирхама не се е трансформирал през последните 25 години: за един $ постоянно дават 3,67 дирхама.

Такава непоклатимост прави тази валута много привлекателна за интернационалната търговия. Михаил Василиев, основен анализатор на Совкомбанк, е уверен, че дирхамът ще придобие известност в Русия, защото и Руската федерация, и ОАЕ са членове на ОПЕК+.

Дирхамът обаче има и съществени дефекти. Тази валута не е доста ликвидна, тя е нищожна. Освен това има политически опасности за страната ни: малко евентуално е управляващите на ОАЕ да се опълчват на Съединени американски щати, в случай че последните изискат заледяване на съветски активи.

Трябва също да се означи, че стопанската система на ОАЕ, техният финансов пазар е малък; ще бъде мъчно да поставите върху него милион $, получени от продажбата на нефт. Паричното предложение на ОАЕ е 1,6 трилиона дирхама или 430 милиарда $.

Теоретично Русия може да употребява турската лира за външна търговия. Според Елена Воронкова Турция, сходно на Русия, се стреми към дедоларизация на стопанската система.

Разплащанията в национална валута за турския експорт за 11 месеца на 2022 година са се нараснали с 94% в съпоставяне със същия интервал на 2021 година Лирата обаче е извънредно нестабилна: предходната година тя се срина с 30% по отношение на $. А потенциалът на локалния финансов пазар е още по-малък: паричното предложение на Турция е 2,9 трилиона лири, или 154 милиарда $.

Така че не си коства съществено да се разисква прекосяването на забележителна част от външната ни търговия към различни другарски валути.



Нарушаване на каноните

Понякога има и по-екзотични оферти. Например, да използваме злато като платежно средство. С други думи, пробвайте се да върнете златния стандарт под една или друга форма, единствено че вместо $, гарантиран със злато, ще има рубла.

Стратегът на Credit Suisse Золтан Пожар неотдавна сподели, че Русия може да търгува нефт за злато, определяйки цената на един грам от благородния метал за два барела нефт. Днес грам злато коства 57 $, което съгласно Запада се равнява на един барел нефт Urals.

Теоретично, продължава анализаторът на Credit Suisse, посредством случайно приравняване на барел нефт към половин грам злато, Русия може да увеличи цената на златото от $1800 до $3600, като по този метод усили цената на своите златни запаси. Такова развиване на събитията е малко евентуално, само че допустимо.

Вярно е, че специалистите, интервюирани от " Експерт ", бяха скептични по отношение на концепцията за връщане на търговията със злато. Според самостоятелния анализатор Андрей Бархота златото като платежно средство има редица дефекти, измежду които са неустойчивостта на обменните курсове, сложността на превозването и инспекцията и проблемите със сключването на фючърсни контракти с висока взаимозависимост от страната бюджет за доходи от експорт.

Ксения Бондаренко, старши учител в катедрата по международна стопанска система към Факултета по международна стопанска система и интернационалните връзки към Националния проучвателен университет „ Висше учебно заведение по стопанска система “, напомня, че златото е изиграло ролята на „ сигурен актив “ за дълго време, само че неговата покупателна дарба и ликвидност от този момент са намалели доста.

Някога светът към този момент е живял на златния стандарт, само че, както демонстрира времето, подобен модел е неефикасен.

„ За държавните управления на развитите страни е неизгодно да минават към злато, тъй като в този момент те елементарно могат да печатат спомагателни пари за закупуване на артикули и услуги “, споделя мислите си специалистът.

Друг мотив против златото е зависимостта на цените на благородния метал от световния кредитен цикъл. Златото е сензитивно към лихвите по заемите, защото единствено по себе си не генерира приход и вложителите постоянно се пробват да го заменят с други финансови принадлежности.

Друга екзотична концепция са криптовалутите. Министерството на финансите на Русия в края на декември позволи опцията за осъществяване на сетълменти с търговски сътрудници за криптата. Теоретично това е допустимо: размерът на криптовалутите в света е значителен. Например, паричното предложение единствено на биткойни, съгласно coinmarketcap.com, се прави оценка на 401 милиарда $, което е изцяло в положение да покрие съвсем целия съветски експорт.

За такава търговия обаче е належащо да се построи инфраструктура, да се вкара регулация и да се разработят в детайли опциите за излизане от криптовалути във фиат. Но главната спънка е най-много високата волатилност и непредсказуемостта на крипто валутите.

Според Ксения Бондаренко биткойнът не може да размени $, защото тази цифрова валута не е публично контролирана от никого. Използването на такова платежно средство е висок риск. Освен това биткойнът е обект на операция и хакване.

Александър Абрамов, началник на Лабораторията за разбор на институциите и финансовите пазари на РАНХиГС, е склонен, че преходът към криптовалути не е въпрос за днешния ден, макар че признава, че биткойнът също има своите преимущества: когато правите заплащания с него не е належащо да употребявате кореспондентски банкови сметки. Това значи, че никой не може да наложи възбрана върху сходни търговски интервенции и да наложи ограничавания върху потреблението на средства.

В бъдеще тези преимущества могат да доведат до появяването на нови цифрови валути, които могат да обслужват съветската външна търговия. Такива валути ще имат главните свойства на криптовалутите, само че ще бъдат контролирани от централни банки или други държавни институции.

Така да вземем за пример, съгласно Иван Петров, първи заместник-декан на Факултета по стопанска система и бизнес на Финансовия университет, такава цифрова валута за външна търговия могат да бъдат да вземем за пример " БРИКСкойни ", издадени в границите на БРИКС.

Антон Табах, икономист в " Експерт РА ", отбелязва, че можете да търгувате във всяка валута, само че „ всевъзможни различни валути са отклоняване от актуалните интернационалните търговски стандарти и увеличение на транзакционните разноски “. По-специално, ще бъде належащо да се вкарат нови принадлежности за хеджиране и да се извършат спомагателни преизчисления.

Табах също по този начин счита, че би трябвало да се заобикаля потреблението на платежната инфраструктура на Съединени американски щати и Европа. Във външната търговия на Русия е най-изгодно към този момент да не се отхвърлят от $ и еврото, а последователно да се трансферира част от оборота към различни валути.

Рублата има нови вероятности

Рублата може да се употребява и като платежно средство. Русия към този момент прави интернационална търговия за националната валута. 32,4% от износа за рубли е сменен на почти 160 милиарда $, въз основа на данни от 2021 година Разбира се, това е разследване от директивното прекачване от Газпром на заплащането на доставките на газ за Европа в рубли.

В съпоставяне с дирхама или лирата, рублата има много огромно парично предложение - 76,9 трилиона, или към 1,1 трилиона $ по настоящия курс.

Разбира се, няма да е елементарно да убедите други страни да употребяват съветската валута. В допълнение към политическите причини и лекотата на потребление на $, проблем при прехвърлянето на външната търговия към съветската валута може да бъде нейната уязвимост и висока волатилност.

Най-вероятно пълноценна търговия с рубли в близко бъдеще ще бъде допустима единствено със страните от Централна Азия и Африка, да вземем за пример с Египет. Преди това Руската федерация е давала доларови заеми на тези страни за закупуване на наши артикули, в този момент такива заеми ще се дават в съветска валута.

Андрей Бархота счита за изцяло допустимо в средносрочен проект отчасти прекосяване към рубли.

„ Разплащанията за външнотърговски интервенции ще се правят в съответствие 60:40, като 60 % са сетълменти в рубли с другарски страни, а 40 % са хибридни доставки на експортни първични материали със смесена скица на сетълмент ".

" Последните включват заплащания във валутата на вносителя и комплицирана система от разплащания в разнообразни валути след съчетание на първични материали и техния експорт “, аргументира се специалистът.

Олег Мишко напомня, че през днешния ден даже съдружниците на Русия не желаят да преминат към рубли в интернационалната търговия, продължавайки да употребяват $.

„ Ако дребни страни, като Беларус или Казахстан, стартират да търгуват в рубли, те ще слагат преграда за целия свят ", твърди той.

" Те ще продават експортни артикули за рубли, само че по-късно ще бъдат принудени да купуват това, което им би трябвало, извънредно в Русия “, изяснява икономистът.

Към днешна дата единствено страни с огромно парично предложение, като Китай, могат да преминат без да се засягат рублите в комерсиалните връзки с Русия.

Отделно означаваме, че стартирането на лична цифрова версия, върху която Банката на Русия сега работи интензивно, може да усъвършенства обстановката с потреблението на рублата във външнотърговските интервенции. Това е единствено догадка: документите на Централната банка за цифровата рубла не споделят съвсем нищо за външната търговия. Тази догадка обаче наподобява заслужава внимание.

Факт е, че концепцията за цифровата рубла е доста близка до концепцията за цифровия юан, e-CNY. А западните медии считат цифровия юан за сериозна опасност за $ на интернационалните пазари. Преди година американската институция Хувър разгласява изследване „ Дигитални валути: Съединени американски щати, Китай и светът на кръстопът “, в което категорично се показва, че цифровата валута на централната банка на Китай „ пресича границите “.

Експеримент на Банката за интернационалните разплащания, мостът m-CBDC, разрешава трансгранични заплащания във валути на централните банки сред Тайланд, Хонконг, Обединените арабски емирства и Китай. Китайският телекомуникационен колос Huawei конфигурира авансово e-CNY портфейл в своята гама смарт телефони Mate 40, помагайки за разширение на достъпа до e-CNY на нови пазари... "

" Китай има забележителна опция на световната сцена да подкопае обичайното владичество на щатския $ като източник на геоикономическо и стратегическо въздействие за известно време ".

Авторите на проучването считат, че страните, които желаят да заобиколят глобите на Съединени американски щати, ще проучат опцията за потребление на цифровия юан като различен канал за трансгранични транзакции.

А през септември 2022 година списание The Economist съобщи, че цифровият юан, с който заплащанията в този момент се правят без комисионни, може да улесни и понижи разноските за трансгранични заплащания за чужденци и ще бъде по-трудно за Америка да блокира тези транзакции за геополитически цели. Това ще усили привлекателността на юана, даже в случай че финансовият надзор в Китай продължи, сигурен е The Economist.

Цифрите също са известни: да вземем за пример, прехвърлянето на 500 $ от разнообразни страни в Китай през днешния ден коства от 8 до 70 $ (от 1,5 до 14% от сумата на превода). Възможността да извършите безвъзмезден трансфер през цифровия юан ще ви разреши да получите обилни спестявания.

Всичко това може да е правилно за цифровата рубла.

Превод: СМ

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР