Въпреки пустинните кадри от язовирите у нас, Министерството на регионалното

...
Въпреки пустинните кадри от язовирите у нас, Министерството на регионалното
Коментари Харесай

Кметът на Ботевград: В язовир „Бебреш“ има вода за два месеца

Въпреки пустинните фрагменти от язовирите у нас, Министерството на районното развиване е изрично – воден апокалипсис у нас няма да има. Но единствено в случай че използваме водата за питейни потребности. На този декор местата, за които има сигнали за проблеми с водата не престават да се усилват.

Един от застрашените от безводие градове е Ботевград, а неговият кмет Иван Гавалюгов разкри каква е обстановката там пред bTV.

„ В момента главният водоизточник на Ботевград – язовир „ Бебреш “, с актуалното съответствие приток-отток ще обезпечи водоснабдяването на града за към два месеца “, пресметна кметът, само че добави, че това може да се промени, тъй като тези величини са променливи и в случай че се ускори притокът ситуацията ще се усъвършенства, в случай че се резервира същият отток.

Малко над 1,4 млн. кубика има във водоема, а дневно се харчат към „ двадесет и няколко хиляди кубика “, разкри Гавалюгов.

Кметът на Ботевград подсети, че това не е първият проблем с водата в неговия град – през 2016 година язовир „ Бебреш “ доближава кота на мъртъв размер.
Според Гавалюгов аргументите за рецесията с водата са главно две – Водноелектрическа централа „ Бебреш “ и износената водопреносна мрежа.

Водноелектрическата централа е проектирана на най-лошото допустимо място и даже в предишното е имало възражения от „ Напоителни системи “, само че все пак е било издадено позволение за неговия градеж „ от горната страна “, сподели Гавалюгов, съгласно който целият план е извънредно недоходоносен, с неприятен бизнес проект и харчи доста вода за питейни потребности.

В момента Водноелектрическа централа „ Бебреш “ не работи, а последно е произвеждал ток през юни, сподели кметът на Ботевград.

Другият огромен проблем, който води до дефицит на водата, е износената мрежа. Гавалюгов пресмята, че загубите от старите тръби в Ботевград е 77%, а приблизително в България поради старите водопроводи се губят 60% спрямо 20% в Европейски Съюз.

Спешно би трябвало да се подменят ВиК мрежите в българските градове и страната би трябвало да помогне за това, заключава кметът на Ботевград.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР