Въпреки протестите на пациентски организации, производители и част от опозицията,

...
Въпреки протестите на пациентски организации, производители и част от опозицията,
Коментари Харесай

Забраната за новите лекарства вероятно ще стане факт

Въпреки митингите на пациентски организации, производители и част от опозицията, препоръчаният от Здравната каса и предпазен от Министерството на финансите мораториум върху заплащането на нови истински медикаменти от НЗОК следващата година най-вероятно ще стане факт. Единствено от Движение за права и свободи са предложили той да отпадне, гласят предложенията на депутатите за промени в закона за бюджета на касата за следващата година. За момента възбраната визира 17 нови медикаменти, най-вече в онкологията.

Предложението на ГЕРБ е сходно на към този момент декларираното от ръководителя на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова при гласуването на бюджета на първо четене. Забраната за финансиране на нови медикаменти, както и на нови лечебни заведения и действия би трябвало да остане в действие, само че да се прави изключение за клинични пътеки, за които до момента не е имало контракти на територията на съответната районна здравна каса, гласят поправките, препоръчани от Дариткова. Това значи, че касата ще може да финансира нови действия, единствено в случай че до момента нито една болница в региона не ги е предложила. Примерът, който даде шефът на здравната комисия, беше с ново поделение по инвазивна кардиология в Смолян, което ще е първото такова за региона и няма да се постанова пациентите да пътуват до Пазарджик или Пловдив. Без финансиране ще останат обаче най-малко 5 нови лечебни заведения.

От Българска социалистическа партия и " Обединени патриоти " оферират да отпадне напълно възбраната за финансиране на нови действия и лечебни заведения, написа Сега.

Повечето парламентарни групи оферират и нарастване на парите за извънболнична помощ. Предложението на ГЕРБ е средствата за първична и профилирана извънболнична помощ да скочат с по 7 млн. лева, 10 млн. лева повече да има за дентални действия и 3 млн. лева - за проучвания. Парите ще дойдат от запаса на касата.

За следващ път електронният търг за медикаменти, който здравното ведомство неотдавна започва още веднъж, е спрян. Причината е, че в края на предходната седмица против търга в Комисия за защита на конкуренцията е постъпила тъжба от " Софарма трейдинг " с искане за краткотрайна мярка " прекъсване на процедурата ". Търгът беше спрян затова и още по времето на министър Петър Москов. Е-търгът е спрян до влизане в действие на определението на Комисия за защита на конкуренцията, с което тя или ще отхвърли настояването за прекъсване на поръчката, или ще го утвърди и ще се чака до решението по жалбата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР