Въпреки прогреса на медицината ракът си остава тайнствено заболяване, което

...
Въпреки прогреса на медицината ракът си остава тайнствено заболяване, което
Коментари Харесай

Не от гените, от храната зависи най-много ще хванем ли рак

Въпреки напредъка на медицината ракът си остава тайнствено заболяване, което предизвиква гибел на милиони хора. И макар софтуерния прогрес, с който толкоз се гордеем, човечеството става все по-болно. Според статистика на Световната здравна организация (СЗО) към 2035 година всеки втори мъж и всяка трета жена ще са заболели от рак. Това значи единствено едно – че ни дебне зараза, предизвестява проф. доктор Връбка Орбецова, дмн, създател на енциклопедия по интегративна медицина.

У нас сега над 300 000 души са вписани в Националния раков указател. България е измежду страните с умерена заболеваемост в Европа, само че сме на едно от първите места по рак на шийката на матката. Мъжете боледуват най-често от рак на белия дроб, а дамите – от рак на гърдата.

Според изследвания на СЗО информираността на обществото за аргументите и заболеваемостта от рак е незадоволителна и по тази причина провокира голям скептицизъм и настройки за изтощение. Но проучванията демонстрират още, че относително дребна част от рисковите фактори са отвън нашия надзор и наследствеността е един от тях, само че не е най-сериозният. В Дания е направено проучване на деца, осиновени незабавно след раждането, и на техните биологични родители.

Ако ракът се предаваше главно посредством гените, болесттите на осиновените деца би трябвало да са същите като на биологичните им родители. Резултатите демонстрират, че гените на биологичните родители, които умират от рак преди 50-годишна възраст, нямат никакво въздействие върху риска за развиване на рак на техните деца, дадени за осиновяване. Но смъртността от рак преди навършване на 50 години на родителите осиновители, усилва 5 пъти вероятността осиновените им деца също да умрат от рак. Фактът, че онкозаболяванията се трансформират в пандемия, значи, че има нарушавания в средата, която обитаваме, в метода на живот и възприемането на света, в изобилието на стресогенни фактори.

Прекалено се материализирахме, привързваме се към материалните полезности и забравяме духовните. Не осъзнаваме нарушеното равновесие в психоемоционалното си положение. Нараняваме се с думи, мисли, страсти. Обитаваме неестествени за гените ни условия (храна, вода, страсти, мисли), работим в нападателна среда, изяснява проф. доктор Орбецова. Превенцията на рака е живот в здраве – здравословно хранене, здравословно мислене, повече положителни страсти и съгласие сред хората.

Ако би трябвало да го кажа с една дума – тя е обич. Хората не се обичат, те се ненавиждат. Дори и да не го изричат, те си го мислят, а мислите ни са материални и запълват цялото ни пространство, твърди проф. Орбецова.

От друга страна, се основават изкуствени храни с консерванти, стабилизатори, които объркват организма ни, блокират естествените процеси, провокират възпаления, нарушават храносмилането, появяват се комплицирани кафези агресори с извратено държание. огато по някаква причина ДНК мутира, клетката се трансформира и може да се трансформира в ракова. Увреждане на ДНК се предизвиква най-често от тютюнев пушек, ултравиолетови лъчи, вируси, химикали, радиация и други мутагенни или канцерогенни фактори.

Ракът се предизвика от неподходящо стичане на 4 условия. Генетични промени в обособена клетка, която се развъжда и образува група от злокачествени клетки; растежът на тези кафези не се контролира вярно от съответните механизми в тялото; липсва естествена диференциация на клетките; способността на раковите кафези да се “разнасят ” и да образуват още тумори в отдалечени елементи на тялото, т. е. да метастазират.

Увреждането на една клетка не е задоволително, с цел да се развие рак. Освен онкогени всяка клетка съдържа и ген 53, който потиска развиването на тумори. Появата на изродени рак може да е особеност в ген 53.

Навици, свързани с бита ни, като тютюнопушене, стрес, обездвижване, затлъстяване, режим на хранене, несъразмерна приложимост на алкохол, дрога, са непосредствена причина за пораждане на 70% от случаите на рак. Това значи, че ракът може да се избегне в два от три случая единствено като се промени методът на живот, безапелационна е проф. Орбецова.

Британски учени пресметнаха характерния дял на другите фактори, които предизвикват рак. Храненето се оказва преди всичко с до 35%, тютюнопушенето – до 32%, инфекциозните сътрудници, изключително вирусите, предизвикват към 10% от злокачествените тумори, индустриалните канцерогени – 4%, алкохолът – 3%, онкологичната приемственост – 2%, замърсяването на околната среда – 2%, ултравиолетовите лъчи и йонизиращата радиация – 1%. Само 5% от раковите болести се дължат на незнайни аргументи.

Около 15% от смъртните случаи заради онкологично заболяване са с потвърдена генетична предразположеност, само че генетична неизбежност не съществува, акцентира проф. Орбецова. Според нея това дава късмет на предварителната защита, основана на естествена способност организма ни да се пази от рака в условия на естетика със себе си и околната среда.

Ето за какво тя показва 4 метода на антираковата тактика: противопоставяне и предотвратяване от нарушеното равновесие в околната среда, следено от 50 -те години на предишния век; консумация на храни с антитуморно деяние и чиста вода; превъзмогване на психоемоционалния дистрес, освобождение от страха, тревогата, експанзията, отрицателните емоции; стимулиране на имунитета и понижаване на възпаленията.

Човечеството към този момент излиза от парализиращата онкофобия и се ориентира към настъпателна профилактика посредством готовност на защитните сили на организма и намиране на слабите места на рака. В онкологията настояща е аксиомата “От заболяването е по-лесно да се предпазим, в сравнение с да се излекуваме ”. И тъй като храненето е рисков фактор за рака № 1, сме наясно с продуктите активатори и тези, които играят роля за предотвратяване от рака.

На първо място би трябвало да ограничим или да изхвърлим рафинираната бяла захар от менюто си. Активатори на рака са и несъразмерните количества наситени и омега-6 полиненаситени мастни киселини, растежните фактори (хормони) в алените меса, ненатуралните млечни храни, трансмастните киселини – хидрогенирани и отчасти хидрогенирани растителни мазнини в маргарините и мощно термично обработените храни, изяснява проф. Орбецова.

С профилактично и лечебно деяние са богатите на магнезий храни – лешници, бадеми, спанак, пълнозърнести закуски; съдържащите селен – риба, морски блага, зеленчуци, житни храни; източниците на каротин и витамин А – хайвер, яркоцветни плодове и зеленчуци; богатите на витамин С – зеле, чушки, киви, шипка, цитруси. Ако в дневното ни меню се съдържат и четирите типа храни, шансът да избегнем раково заболяване е 90%.

Антираковите храни работят детоксикиращо, отстраняват карциногените, подтикват имунната система, блокират ангио- и неоангиогенезата (формирането на нови кръвоносни съдове, които хранят раковите клетки), отстраняват възпалението. Тези потребни храни блокират нашествието на раковите кафези в структурата на близките тъкани, както и образуването на разсейки това задействат апоптозата (самоубийството на раковите клетки).

“Ракът е бандитски заплашителен, нахален, безсърдечен, само че има задоволително доказателства, че може да бъде избегнат. Не бива да се поддаваме на убеждението, че той е смъртна присъда ” , оптимист е проф. Орбецова.

ФЕОДОРИНА ЛЯСКОВА 24 часа

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР