Въпреки приоритетната работа на пътна полиция в този вид контрол,

...
Въпреки приоритетната работа на пътна полиция в този вид контрол,
Коментари Харесай

469 случая за шофиране след употреба на алкохол над 1.2 промила и/или наркотични вещества е констатирала Пътна полиция – СДВР от началото на годината да края на юни

Въпреки предпочитаната работа на пътна полиция в този тип надзор, не са малко случаите формираните досъдебни производства за шофиране с над 1.2 промила алкохол или наркотични субстанции да се приключват от прокуратурата с разнообразни причини.

Така в посочената статистика от Софийската районна прокуратура в известие, оповестено от през днешния ден, не излиза наяве какъв брой от формираните досъдебни производства се прекъснати, а останалите на какъв стадий се намират. В пътна полиция има получени прокурорски постановления, в които макар установено съществуване на алкохол в кръвта с над 1.2 промила с кръвно проучване, се указва от прокурора да се вземе административно отношение по отношение на лидера. Това опонира на правните правила и съответният лидер остава ненаказан, въпреки че е установена неговата виновност по съответния законов ред. Видно от статистиката на Пътна полиция – Столична дирекция на вътрешните работи има основни разминавания на случаите, открити от чиновниците на Министерство на вътрешните работи, при които законът планува наказателна отговорност и формираните досъдебни производства от Софийската районна прокуратура през първите шест месеца на 2021 и 2022 година.

Данните, предоставени от отдел „ Пътна полиция “-СДВР “ за интервала 1 януари- 30 юни 2022 година сочат, че в границите на осъществен пътен надзор, при инспекции, са открити общо 679 водачи, управлявали моторно транспортно средство след приложимост на алкохол или под въздействието на наркотични субстанции. От тях 504 са карали след приложимост на алкохол, като 257 до 1.2 промила и 247- над 1.2 на 1000, а под въздействието на наркотични субстанции -222-ма. За същия интервал на 2021 година са били хванати общо 692-ма водачи, качили се зад кормилото след приложимост на алкохол или под въздействието на наркотични субстанции. Употребилите алкохол са общо 564 – 298 до 1.2 промила и 266 – над 1.2 на 1000, а 128 – под въздействието на наркотични субстанции. Тези данни, съпоставени с изнесените от СРП, демонстрират разлика от близо 1/3 хванати и глобени извършители на пътя. Видно от знаците в статистиката на столичната пътна полиция, макар непрекъснатата преписка със СРП, в полицията не постъпва в цялостен размер информация за придвижването на наложените наказания – формираните от институцията досъдебни производства, както и такива, прекъснати в следствие.

Неотменен остава един от главните цели на управлението на Министерство на вътрешните работи – намаляване на пътния травматизъм и реализиране на значимата за обществото цел – по-малко починали и потърпевши участници в придвижването. Това е във фокуса и на провеждащата се сега огромна профилирана полицейска интервенция за надзор на пътя. Само за миналите седем дни от старта на спецакцията в страната са тествани повече от 63 700 моторни транспортни средства и е осъществен надзор на повече от 83 600 водачи и пасажери. До момента са формирани 17 056 фиша и 5111 акта. Установени са общо 253-ма водачи, качили се зад кормилото след приложимост на алкохол – 139 от тях са карали след приложимост на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 114 – с над 1,2 на 1000. Под влияние на наркотични субстанции или техни аналози са засечени да карат 73-ма водачи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР