Въпреки последователните усилия на премиера Бойко Борисов да се хареса

...
Въпреки последователните усилия на премиера Бойко Борисов да се хареса
Коментари Харесай

Ердоган се разсърди на Бойко Борисов, че игнорира Турция

Въпреки поредните старания на премиера Бойко Борисов да се хареса по всякакъв начин на турския президент Реджеп Тайп Ердоган, като посредничи в раздора на Анкара с Брюксел, Анкара е недоволна. Това излиза наяве от публикация на уеб страницата на турския вестник Хюриет, представена от obzornews.bg. Недоволството е поради игнорирането на Турция от програмата на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, която издига на напред във времето евроинтеграцията на Западните Балкани, само че не и на Турция. Материалът от 27 декември, който в заглавието си показва, че сходно държание не се вписва в "комшолука ", е съпроводен от фотография, на която е обозначено: "Игнорираха Турция ".
"София не употребява нито едно изречение за еврочленството на Турция, само че, въпреки това, слага на центъра на вниманието разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани ", написа изданието, представено от obzornews.bg.
Според турската медия България, която е член на Европейски Съюз и за пръв път ще поеме председателството на съюза, е подхванала линия на игнориране на Турция по пътя й към участието в Европейския съюз. Изданието напомня, че България ще поеме председателството от Естония и един от главните цели на София ще бъде процесът на приобщаване на Западните Балкани.
"В процеса на разширение на Европейски Съюз разделянето на Западните Балкани от Турция е отношение, което в последно време се утвърждава и в Брюксел ", отбелязва Хюриет.
"В пътната карта на България за идващите шест месеца написа само, че "по време на председателството на България с Турция ще се работи в името на разговора и продължаването на съдействието ", добавя изданието.
Според Хюриет по време на българското европредседателство ползата към Западните Бълкани ще се увеличи доста. Изданието загатва, че Турция е упорствала за среща на върха по време на българското европредседателство, само че напъните да се провежда тя са пропаднали.
"На 17 май 2018 година водачите на Европейския съюз, които по никакъв метод не откликнаха на молбата на Турция за среща на високо ниво, ще се срещнат в София, с цел да обсъжат бъдещето на Западните Балкани ", написа изданието.
Според Хюриет България стои дистанцирано от Турция във връзка с нейното участие в Европейски Съюз. Изданието напомня, че един от най-важните въпроси за България е използването на съглашението за реадмисия сред Брюксел и Анкара, подписано на 18 март 2016 година
"Друг значим миг, на който България отдава значение в съдействието с Турция, е битката с тероризма ", написа Хюриет и добавя, че България е измежду страните членки на Европейски Съюз, "които не основават доста проблеми, когато стане дума за Турция, и наблюдават за спазването на добросъседските връзки ".
Изданието подчертава и върху думите на премиера Бойко Борисов, който неотдавна съобщи, че би трябвало да се спре с лицемерието, че Турция ще стане член на Европейски Съюз, написа изданието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР