Въпреки опитите си за балансиране между Русия и Запада, през

...
Въпреки опитите си за балансиране между Русия и Запада, през
Коментари Харесай

Марк Пиерини: Ердоган води Турция все по-близко до руската орбита

" Въпреки опитите си за балансиране сред Русия и Запада, през последните години президентът Реджеп Ердоган води Турция все по-близко до съветската орбита ", счита Марк Пиерини, някогашен дипломат на Европейски Съюз в Анкара и сегашен помощник на Carnegie Europe.

Пред БНР Пиерини изясни за какво Западът надали ще успее да промени отношението на Ердоган към глобите против Кремъл и за какво даже съветското настъпление в Украйна не се оказа задоволително, с цел да притъпи разнобоя сред Турция и натовските ѝ съдружници.

Според ветерана посланик турският водач няма задоволително тежест пред Владимир Путин, с цел да подсигурява продължаването на зърнената договорка в Черно море, нито да издейства обезопасяване на Запорожката атомна централа.

" На доктрина турският президент, който беседва непрекъснато с съветския и с украинския водач, е в по-добра позиция (да договаря за Запорожката централа). Видяхме това в опитите му да посредничи сред двете страни (при договарянията в Истанбул в края на март), видяхме го и със зърнената договорка, с която бяха отворени пристанищата към Одеса. Но въпреки всичко Турция си остава подвластна от Русия - и поради природния газ, и поради нуклеарната централа в Аккую, изграждана от руснаците, и поради противовъздушната система С-400, която Москва продаде на турците. Има и финансови, и още доста други аспекти на тази взаимозависимост.

Така че през днешния ден в доста връзки Турция е по-зависима стопански и военно от Русия, в сравнение с бе преди 3-4 години. При това състояние турският президент може и да желае да играе някаква роля в този аспект на украинската рецесия, само че не е несъмнено, че съветският водач ще удовлетвори желанията му.
Президентът Ердоган се нуждае от поддръжка извън. Не я получава от Съединените щати, нито от Европейския съюз. Русия го поддържа единствено ненапълно, само че въпреки всичко го поддържа. Затова той ще се стреми по всевъзможен метод да резервира тази поддръжка. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР