Въпреки огромния си годишен бюджет от 118 млн. лв. ,

...
Въпреки огромния си годишен бюджет от 118 млн. лв. ,
Коментари Харесай

БНБ въвежда такса надзор въпреки 118 млн. лв. бюджет

Въпреки големия си годишен бюджет от 118 млн. лева, че ще вкара такса " контрол " за банките в страната. Досега " услугата " по надзор беше публично безвъзмездна за кредитните институции, въпреки и не всеки път задоволително ефикасна, както в тази ситуация с банкрутиралата КТБ.

Намерението на Българска народна банка бе обявено в последното изречение на обширна обява на подуправителите Радослав Миленков и Калин Христов, отдадена на.

" Досега дейностите по реализирането на банковия контрол и работата, обвързвана с преструктуриране на банки, бяха финансирани посредством паричния приход на Българска народна банка. От 2021 година Българска народна банка минава към правилото на Европейската централна банка и Европейския съвет за преструктуриране за финансиране на съответните действия посредством събирането на такси от кредитните институции ", декларират подуправителите.

От думите им не излиза наяве каква е връзката сред влизането в Банковия съюз и натоварването на банките с нови такси, които най-вероятно ще бъдат трансферирани още веднъж върху крайните клиенти. Досега се знаеше само, че петте банки, които минаха под директния контрол на ЕЦБ (), за пръв път ще би трябвало да заплащат за това, че ги надзирават – и то непосредствено към Франкфурт. За останалите банкови институции у нас, които ще продължат да се управляват от Българска народна банка обаче, до момента не бе обявявано, че ще заплащат следващата такса към централната банка, която така и така полза с негативна рента парите на банките.

На този стадий не е ясно какъв ще е размерът на надзорните такси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР