Въпреки очакванията COVID кризата да намали цените на жилищата, тенденцията

...
Въпреки очакванията COVID кризата да намали цените на жилищата, тенденцията
Коментари Харесай

Имотите поскъпват

Въпреки упованията Коронавирус рецесията да понижи цените на жилищата, наклонността e за повишаване. Най-сериозното повишаване е в Пловдив с съвсем 5%, сочи разбор на Агенция за недвижими парцели. За София цените през третото тримесечие са били с 2,5%.

Във Варна и Бургас също към 2%. Броят на подписаните покупко-продажби за годината, обаче, понижава. Спадът в столицата е с 5% по отношение на предходната година. В страната покупко-продажбите са намалели с 10%, оповестява БТВ.

При наемите обаче картината е по-различна. Там цените понижават доста с сред 10 и 15%. В момента търсенето главно е за личен дом, а не за по-късно жилището да се отдава чартърен.

Брокерите са сюрпризирани от смяната в желанията на хората, които търсят нов дом. Дали поради работата от у дома, когато цялото семейство остава вкъщи, или пък не, от ден на ден хора осъзнават, че жилището им е тясно.

„ В последните месеци на напред във времето излязоха покупките за лична потребност, по-голямо жилище с повече повърхност. Тристайните жилища към този момент изпревариха по брой размера на двустайните “, разяснява пред БТВ Полина Стойкова, изпълнителен шеф на организация за недвижими парцели.

От началото на годината до края на октомври банките са отпуснали съвсем 12 милиарда лв. за жилищни заеми, като регистрираният растеж по отношение на предходната година е съвсем 12%. Финансовите консултанти обаче регистрират, че макар скока в кредитирането банките са внимателни при отпущането на заеми на хора с избрани специалности Банките гледат най-малко 20% от цената на парцела да е финансирана от купувача с негови персонални средства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР