Въпреки обтегнатите отношения между президента Румен Радев и правителството, има

...
Въпреки обтегнатите отношения между президента Румен Радев и правителството, има
Коментари Харесай

Радев и Денков договориха още посланици: Драгомир Заков отива в Дания, Радуков в Северна Македония

Въпреки обтегнатите връзки сред президента Румен Радев и държавното управление, има единодушие за назначението на още двама посланици, като по този начин завършва серия нови назначения зад граница преди ротацията.

Желязко Радуков ще размени като дипломат в Северна Македония Ангел Ангелов, оповестява Медияпул.

Българският дипломат в Скопие ще има основно значение за регулирането на двустранните връзки и напредъка на Северна Македония към Европейски Съюз.

Радуков към този момент е работил в посолството в Скопие като трети секретар в интервала 2010-2013 година. Има стаж и в посолството в Белград.

Във външно министерство е отговарял за връзките със Северна Македония след 2021 година, по време на служебните държавни управления на Радев.

Той е и учредителен секретар на взаимната комисия по исторически и просветителни въпроси сред двете страни, която не постигна съществени резултати.

Президентът Румен Радев има твърда позиция против каквито ѝ да било отстъпки към Скопие.

Северна Македония към този момент не може да стартира пълноценни договаряния за участие в Европейски Съюз, тъй като не вкара българите в конституцията си, както бе заложено в преговорната ѝ рамка.

 

Бившият министър на отбраната Драгомир Заков пък ще бъде дипломат в Дания. Там той ще смени Светлан Стоев.

Заков бе министър на защитата в кабинета на Кирил Петков. Преди това е бил и дипломат в НАТО. За последно бе съветник по външната политика и политика за сигурност към премиера Николай Денков.

Външно министерство и президентът са договорили и основното предопределение на нов дипломат в Северна Македония.

 

Назначаването на посланици става по предложение на държавното управление и с декрет на президента, което изисква комплицирана съгласувателна процедура и процесът постоянно се оказва блокиран поради недоразумение сред двете страни.ю

 

Външно министерство сега е съществена част от споровете към ротацията. Като за него искания предявяват и ПП-ДБ, и ГЕРБ.

Сега се ръководи от Мария Габриел (ГЕРБ), която би трябвало да стане министър председател след ротацията. ГЕРБ обаче държат на поста и позволиха той да бъде ангажиран и от различен техен кадър.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР