Въпреки нокаута, който пандемията от COVID-19 нанесе върху международните пътуванията,

...
Въпреки нокаута, който пандемията от COVID-19 нанесе върху международните пътуванията,
Коментари Харесай

Все още има надежда за най-зависимата от туризъм икономика в Европа

Въпреки нокаута, който пандемията от COVID-19 нанесе върху интернационалните пътуванията, най-зависимата от туризма стопанска система в Европейски съюз все може да прескочи зейналата пред нея бездна, написа Блумбърг.

Хърватия, която регистрира 96-процентов спад на визитите от задгранични туристи през май по отношение на същия месец на предходната година, е на път да показа сходни данни и за месец юни.

Ситуацията с туризма в страната обаче се усъвършенства. Ръководителят на туристическата асоциация на Хърватия споделя, че съгласно последните данни визитите в страната до август са близо 50% спрямо равнището, регистрирано през предходната година. Този резултат е доста по-добър.

„ Няма нищо, което да може да компенсира изгубените приходите от туризма в Хърватия в близко бъдеще “ разяснява Желко Ловринчевич от Икономическият институт в Загреб. „ Имаше доста предизвестия през годините, че тази промишленост е нежна, само че дяволът към този момент чука на вратата “.

Приходите от туризъм се равняват на към 20% от стопанската система на балканската страна, като в нито една друга страна членка на Европейски Съюз делът на бранша не е толкоз огромен, сочат данни на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Туризмът бе измежду главните браншове, които помогнаха на страната да се възвърне от кървавите Югославските войни от 90-те години на предишния век, а по-късно и от международната финансова рецесия през 2008-2009 година Миналата година близо 20 милиона души са посетили страната с население от 4,1 млн. Притокът на пари от задгранични гости обаче направи страната извънредно подвластна от бранша сега, когато тя се надява влезе в Еврозоната най-рано през 2023 година

Данъчните приходи удостоверяват оптимизма на туристическата асоциация за възобновяване на бранша от края на юни. Приходите в промишлеността за седмицата, завършила на 8 август, са достигнали 74% от тези, регистрирани през същия интервал на предходната година.

Традиционният туристически сезон е продължен до октомври с вярата, че приходите от основната промишленост ще поддържат стопанската система, която се чака да се свие с 10,8% през тази година.Този проект обаче може да бъде провален от възможна втора вълна на ковид.

Живописният град Дубровник, който разчита на туристи за четири пети от приходите си, търси заеми от Европейски Съюз, с цел да поддържа локалното население.

„ Трябва да преосмислим всичко “, разяснява кметът на града Мато Франкович в изявление от предишния месец. „ Не можем към този момент да разчитаме единствено на резервации. Нуждаем се от по-устойчив метод на живот “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР