Въпреки необходимостта да се спазва върховенството на закона във всички

...
Въпреки необходимостта да се спазва върховенството на закона във всички
Коментари Харесай

Новаков предупреди за "дявола в детайлите" в принципа "еврофондове срещу законност"

Въпреки нуждата да се съблюдава върховенството на закона във всички области, елементарните бенефициенти не би трябвало да бъдат държани виновни за дейностите на цяла страна, нарушаваща общите стандарти на Европейски Съюз. Такова мнение изрази българският евродепутат Андрей Новаков (Европейска национална партия/ГЕРБ) в изявление за EurActiv Словакия. Новаков е съдокладчик на Европейския парламент по регламента за общите разпореждания за кохезионната политика за интервала 2021-2027 година

Попитан дали проекта за орязване с 10% на кохезионните фондове след 2020 година е най-спешният проблем в предлагането на Европейската комисия, той означи, че позицията на Европейския парламент е, че средствата би трябвало да се възстановят. " Нека бъдем почтени – можем да успокоим районите, че Европейски Съюз е зад тях единствено в случай че можем да потвърдим, че нашата политика е покрита с бюджети ", акцентира Новаков.

Негативен сигнал

На въпрос по какъв начин евродепутатите считат, че е допустимо да се резервира финансирането за кохезионната политика на равнищата от 2014-2020 година, поради това че Европейски Съюз не може да разчита на английските вноски след Брекзит, Новаков разяснява, че от негова позиция това е постижимо. Според него новите цели и провокации не би трябвало да се опълчват на обичайните политики. Той означи, че към момента има райони, които зависят от кохезионната политика за насърчаване на съществена инфраструктура.

Посочи, че поради Брекзит ще има дупка в бюджета от почти 80 милиарда евро за седем години, само че добави, че Англия въпреки всичко би трябвало да заплати известна отплата след Брекзит, която би трябвало да се употребява като вноска към бюджета на Европейски Съюз. Освен това страните членки би трябвало да се съгласят да одобряват вноски в бюджета, тъй че да се резервира най-малко доста равнище на финансиране в разнообразни области – кохезия, обща селскостопанска политика, обучение, нововъведения.

По думите на Новаков Европейски Съюз изпраща отрицателен сигнал към страните членки, които ще са най-силно наранено от орязването, и ще е доста мъчно да се даде пояснение на локалните хора, дребните и междинни предприятия, фамилния бизнес и кметовете. Освен това поради, че се приказва за пътища, жп линии, летища, лечебни заведения и поддръжка за основаване на работни места, ще има и доста отрицателни стопански последствия, изключително в случай че съкращенията са съществени.

Пари против правда

Попитан какво е мнението му за предлагането за обвързване на еврофондовете със спазването на върховенството на закона, евродепутатът отговори, че дяволът е в детайлите и отговорността за следване на процедурите за правда би трябвало да е на ръководещите органи и институции, контролиращи еврофондовете, а не на фермерите, студентите и фамилните компании.

Другият миг е, че грешките в еврофинансирането от време на време нямат никакви финансови последствия. " Например, не спазвате някоя процедура, само че не вредите на европейския бюджет. Тук би трябвало да създадем разликата. Можете ли да си визиите един дребен бенефициент на еврофондове да бъде държан виновен поради дейностите на цяла страна, нарушаваща върховенството на закона? Така че ни би трябвало инструмент, който да подсигурява, че нашите страни следват общи разбирания и стандарти, само че той не би трябвало да се употребява на правилото на моркова и тоягата. Обикновените бенефициенти не би трябвало да бъдат държани виновни за спазването на тези стандарти, с изключение на тези, които са персонално виновни ", акцентира Новаков, който е дал своя вот за предлагането на Комисията.

Ползи от еврофондовете за България

На въпрос къде вижда най-осезаемите изгоди от еврофондовете в районното развиване на България, той отговори, че има огромно многообразие от планове в страната – " в съвсем всяка сфера, която можете да си визиите ". " Традиционно, започнахме с пътища, автомагистрали и високоскоростни жп линии. Това е наш приоритет от 2010 година и има доста положителни резултати. Не става въпрос единствено за коли, околна среда и пътна сигурност – което е извънредно значимо – само че можете да видите основани работни места, увеличение на броя на фирмите, искащи да влагат там, повдигане на заплатите и на виталния стандарт След това образованието: Не имам вяра, че има доста учебни заведения или детски градини в България, които да не са реновирани благодарение на кохезионната политика. Що се отнася до околната среда, не мога да преброя какъв брой уреди за филтриране на отпадни води са били построени с еврофондове ". По думите му кохезионната политика допира съвсем всеки аспект на живота на хората, основно по позитивен метод.

В отговор на въпрос за Северозападна България, един от най-бедните райони в Европейски Съюз, макар финансовата поддръжка от блока, евродепутатът сподели, че районът дели граница с може би най-бедния румънски район и с може би най-бедния район на Сърбия, което по никакъв начин не оказва помощ на обстановката. " Това е доста комплициран проблем, пред който сме изправен от рухването на комунизма Бавно, само че несъмнено нещата се усъвършенстват. Бе построен мост сред северозападния район и Румъния и имам огромни очаквания, че той ще донесе повече вложения. Сега държавното управление влага в път, който ще форсира трафика сред района и София. Виждам, че от ден на ден компании взимат решение да влагат там. Мисля, че моментът, в който хората ще решат да се върнат (в северозападния регион) не е надалеч ".

Попитан дали европейската финансова поддръжка е считана за най-голямата изгода от участието на България в Европейски Съюз, Новаков отговори: " Не, не бих споделил това. Въпреки, че не мога да приказвам от името на цялото население, мисля, че не става въпрос единствено за фондове, а за свободата, която си върнахме след 45 години комунизъм. В България има хора, които доста добре могат да създадат съпоставяне. Те също така схващат какво е да пътуваш единствено с персоналната си карта. И главно тези, които са по-икономически дейни, са наясно какво е да имаш достъп до пазар с 500 милиона души. Сега, изключително поради Брекзит, доста българи признаха какъв брой значим е Европейски Съюз. Те имат родственици и другари, които живеят в Обединеното кралство и които са под огромен стрес, тъй като нямат концепция какво ще стане идващия месец ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР