Въпреки негативните икономически сигнали отвън и леко забавящата темп българска

...
Въпреки негативните икономически сигнали отвън и леко забавящата темп българска
Коментари Харесай

Кои са банките с най-голям ръст на заемите през последната година?

Въпреки отрицателните стопански сигнали извън и леко забавящата ритъм българска стопанска система, банковият бранш у нас наподобява по-здрав и мощен от всеки път.

Към края на август облагата на българските трезори стига 1.2 милиарда лв., което икономисти разчитат като мощен трамплин за нова рекордна годишна облага на банковата система. За същия интервал през 2018 година, банковата система е била с малко над 10% по-ниска облага.

Информацията на Българска народна банка демонстрира и растеж на общият капитал в системата до 14.3 милиарда лева

Следвайки европейската наклонност за понижаване на лихвите, банките у нас регистрират по-нисък растеж на лихвените доходи (2.2%) от този на прихода от такси и комисионни (4.66%). Банките у нас понижават и административните разноски - още веднъж в унисон с преструктурирането и усъвършенстването на разноските в интернационалните банки.

Кредитирането на семействата бележи растеж през първите 8 месеца с 233 млн. лева, до момента в който при бизнеса се следи продължаващо изстудяване и почистване на портфейлите от неприятни заеми. Депозитите порастват с близка сума - 275 млн. лева и доближават 93.8 млн. лева

От по-детайлните данни по банки последно оповестени към лятото тази година се следи най-бърз растеж на корпоративните заеми при Българска банка за развиване, Първа капиталова банка и Уникредит Булбанк, до момента в който при потребителските и ипотечните заеми водят надлежно Банка ДСК (следвана от Райфайзенбанк и Юробанк) и Юробанк (следвана от Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк).

Най-висок растеж на активите регистрира Банка ДСК, следвана от Юробанк и Уникредит.

Банковата система още към края на 2018 година сподели забележителен растеж и усъвършенствани индикатори, които бяха доказани и от извършените стрес-тестове за влизане на България в ERM 2 и банковия съюз.

Според данните на Българска народна банка, към края на 2018 година в България има 12 банки с обща финансова адекватност над 15%.

Ликвидното покритие, което е другият главен индикатор за непоклатимост, изключително по време на рецесия, също е извънредно високо - 8 банки са с над 100% ликвидно покритие като държавната Българска банка за развиване е с 1331%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР