Въпреки настояванията на Европейският омбудсманЕврокомисията “няма копия” от смс-ите на

...
Въпреки настояванията на Европейският омбудсманЕврокомисията “няма копия” от смс-ите на
Коментари Харесай

Контактите на Брюксел с „Пфайзер“ остават тайна

Въпреки настояванията на Европейският омбудсман
Еврокомисията “няма копия” от смс-ите на ФДЛ с шефа Бурла

Над половината дози купени от Европейска комисия са на компанията

Омбудсманът на Европейски Съюз разкритикува в петък Европейската комисия за отхвърли на органа да разкрие публично смс-комуникация сред ръководителят Урсула фон дер Лайен и шефът на “Пфайзер” Алберт Бурла, осъществена преди сключването на договорката за имунизациите за COVID-19, предадоха международните организации. В отговор на искане на публицист в границите на достъпа до социална информация, Европейската комисия разгласи в петък че може да удостовери или отхвърли дали има запис от известията, обменяни сред Урсула фон дер Лайен и Алберт Бурла.

“Ограниченият метод, по който бе работено по това искане за информация, значи, че въобще никакъв опит не е юридически да се разбере дали съществува някое от известията. Това е под равнището на рационалните упования за бистрота и административни стандарти в Комисия”, съобщи омбудсманът Емили О‘Райли, която също настоя Еврокомисията да ревизира още веднъж за тези известия.

Под управлението на Фон дер Лайен Комисията оглави предварителната покупка на имунизациите против COVID-19 за 27-те страни от Европейски Съюз.

Над половината от 4,2 милиарда дози, които Еврокомисията е купила или избрала, са “Пфайзер/Бионтех”, които го вършат най-големия снабдител за напъните за имунизация в Европейски Съюз.

Но Европейска комисия отхвърля да разгласи основни аспекти от своите контракт с доставчиците на Коронавирус ваксини, по-специално цени, базирайки се на комерсиална загадка.

Активната обществена роля на Фон дер Лайен в обезпечаване на достъп до ваксини присъединила и персонални диалози с изпълнителния шефа на американския фармацевтичен колос “Пфайзер” Алберт Бурла, който има гръцко и американско поданство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР