Въпреки напредъка през последните десетилетия, туберкулозата остава една от най-смъртоносните

...
Въпреки напредъка през последните десетилетия, туберкулозата остава една от най-смъртоносните
Коментари Харесай

COVID пандемията доведе до влошаване на глобалната ситуация с туберкулозата

Въпреки напредъка през последните десетилетия, туберкулозата остава една от най-смъртоносните инфекции в света. По данни на СЗО всеки ден над 4100 души губят живота си от туберкулоза и близо 30 000 души се разболяват от това предотвратимо и лечимо заболяване.

В Световния ден за битка с туберкулозата СЗО приканва за незабавни вложения на финансов запас, повече поддръжка, грижи и информация в битката против болестта. Въпреки че 66 милиона животи са избавени от 2000 година насам, пандемията COVID-19 прекатурна тази удобна наклонност, сигнализират специалисти. За първи път от повече от десетилетие смъртните случаи от туберкулоза се усилиха през 2020 година Продължаващите спорове в Източна Европа, Африка и Близкия изток в допълнение утежняват обстановката за уязвимите групи от популацията, безапелационни са те.

Анализите удостоверяват, че пандемията от COVID-19 се е отразила извънредно негативно върху децата и юношите с туберкулоза или в риск от болестта, като е довела до нараснало предаване на инфекцията в семейството, по-ниско търсене на грижи и спорен достъп до здравни услуги.

В този подтекст и във връзка Световния ден за битка с туберкулозата СЗО насочва зов към страните да възстановят незабавно достъпа до медицински услуги, свързани с туберкулоза, който бе пресечен заради пандемията от COVID-19, и тези грижи да станат още веднъж оптимално налични за всички хора с туберкулоза, изключително за децата и юношите.

През 2020 година почти 63% от децата и юношите под 15 години с туберкулоза не са били обхванати с грижи, те не са имали достъп до животоспасяващи медицински услуги за диагностика и лекуване на болестта. Този дял е даже по-висок - 72% - за децата под 5 години. Почти две трети от отговарящите на изискванията деца под 5 години не са получавали превантивно лекуване на туберкулоза и остават изложени на риск от болестта.

„ Децата и юношите с туберкулоза изостават от възрастните в достъпа до предварителна защита и грижи за болестта “, разяснява доктор Тереза Касаева, шеф на Глобалната стратегия за туберкулоза на СЗО. По нейните думи, в опит да преодолее това утежняване, СЗО е издала Актуализирани насоки за диагностика, лекуване и предварителна защита на туберкулоза при деца и юноши, които са налични за всички ангажирани специалисти в региона на публичното здраве и цялата здравна общност.

Глобалните разноски за диагностика, лекуване и предварителна защита на туберкулоза понижават, както понижават и средствата за научни проучвания. Тези вложения оферират голяма възвръщаемост за страните и донорите, за попречване на разноски за опазване на здравето и нараснала продуктивност. Според генералния шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус вложението в стратегии за туберкулоза е посочило изгоди освен за хората с туберкулоза, само че и за здравните системи и готовността им за пандемия.

По думите му поуките, които остават от пандемията от COVID-19, сочат, че има потребност от ускорение на вложенията и действителни дейности за по-бързото създаване и въвеждане на нови принадлежности и изключително на нови ваксини против туберкулоза.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР