Въпреки милионите левове подпомагане, производството на плодове и зеленчуци у

...
Въпреки милионите левове подпомагане, производството на плодове и зеленчуци у
Коментари Харесай

ИнтелиАгро: Въпреки подпомагането, производството на плодове и зеленчуци у нас е недостатъчно

Въпреки милионите левове подкрепяне, производството на плодове и зеленчуци у нас продължава да бъде неконкурентно и извънредно недостатъчно за облекчаване на потребностите в страната. Това сочи относителен разбор на неправителствената организация " ИнтелиАгро " за средствата по обвързаната поддръжка у нас през последните два програмни интервала, осведоми. 

При междинна ставка в Европейски Съюз от 251 евро на хектар, българските градинари са получавали двойно повече - 541 евро. От данните в разбора излиза наяве, че страната ни държи едно от първите места по мярка на субсидирането в бранш " Плодове и зеленчуци ", само че все пак той продължава да стои в графата " сензитивен ".

Производството на плодове и зеленчуци в България не съумява да задоволи вътрешното търсене при 16 от 19 изследвани култури през сегашния програмен интервал.

При някои култури като пипер, зеле, праскови, ябълки въобще не се следи нарастване на производството сред двата програмни интервала, което е озадачаващо поради обстоятелството, че през първия интервал обвързано подкрепяне не е предлагано, а през интервала 2014 – 2020 година за бранш " Плодове и зеленчуци " се отделят по към 40 милиона евро на година в допълнение, обвързано с производството подкрепяне.

Експертите от " ИнтелиАгро " предлагат субсидирането да е обвързано с потвърдена успеваемост. Да не се подкрепят с обществени средства насаждения, които се разполагат в несъответствуващи за развъждането им региони, а вложенията в напояване и противоградова отбрана в застрашени региони, да са наложителни при субсидиране. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР