Въпреки кризата, бизнесът в най-голямата европейска икономика продължава да бъде

...
Въпреки кризата, бизнесът в най-голямата европейска икономика продължава да бъде
Коментари Харесай

Coface: Бизнесът в Германия се подготвя за нова криза

Въпреки рецесията, бизнесът в най-голямата европейска стопанска система продължава да бъде приоритет за развиване. Същевременно с това обаче фирмите в страната се приготвят за нова рецесия. Това демонстрира на Coface за корпоративните заплащания в Германия. Според него даже и в условия на влошена икономическа конюнктура, задълженията на немските компании остават умерени.

В отчета си, специалистите по кредитно обезпечаване от Coface открояват следните основни трендове:

•    Броят и продължителността на закъснелите заплащания са се нараснали, само че напълно леко и от доста ниско в началото равнище. Това значи, че дисциплината на заплащанията се е влошила след пандемията

•    Средната дълготрайност на забавянията на заплащанията е повишена до 28,7 дни през 2022 година (+1 ден), откакто през 2021 година се редуцира със 7 дни.

•    Тази година най-кратко време за изчакване на заплащания са отчели фирмите от бранша на пакетирането на хартия (средно 18,4 дни), до момента в който фирмите от финансовия бранш са били по-търпеливи (средно 35,0 дни).

•    Основният поврат обаче идва от икономическите вероятности, предстоящи от фирмите. Никога в историята на това изследване бизнесът не е бил толкоз отрицателно надъхан към бъдещето си.

Бдителните компании оферират по-кратки периоди за заплащане

Един от изводите от изследването е, все по-малко компании оферират условия за удължено заплащане спрямо миналата година (71% против 74%), като това изключително важи за сдруженията, извършващи активност най-вече в Германия.
 Прогнозират
Прогнозират " покруса в 5 дейности " за стопанската система на Германия

В основата е шока от високите цени на енергоносителите

Краткосрочните периоди за заплащане не престават да преобладават, като 90% от фирмите изискват заплащанията да се правят в границите на до 60 дни през 2022 година Средният период на заема се е трансформирал нищожно, като е повишен с 0,2 дни до 32,8 дни.

" Проучването ни разкрива две значими трендове. От една страна, фирмите наподобяват по-бдителни и по тази причина редуцират периодите за заплащане. От друга страна, техническите аргументи, измежду които пазарни стандарти и проблеми във веригата за доставки принуждават фирмите да продължат да дават или даже да удължат периодите за заплащане ", споделя Кристиане декор Берг - икономист на Coface за Северна Европа.

Фирмите към момента получават бързо заплащане

Средното закъснение на заплащанията се усилва с 1 ден и доближава 28,7 дни през 2022 година. Това е втората най-ниска междинна стойност на закъснение на заплащанията от началото на 2016 година Освен това броят на отговорностите леко се е нараснал от 59% през 2021 година до 65% през 2022 година Това към момента е под индикатора за 2020 година (68%) и надалеч под междинната стойност от 82% преди пандемията.

Песимистичните упования на фирмите са норма

Въпреки че отговорностите на компаниите са умерени, бизнесът е мощно обезпокоен и се приготвя за нова рецесия. Експертите споделят, че 38% от всички интервюирани чакат по-лоши условия за бизнеса си през 2023 година, до момента в който единствено 14 на 100 от тях са по-оптимистично настроени за идната година. Този скептицизъм се следи в съвсем всички браншове.

Икономическата обстановка и макропрогнозите наподобява са трансформирали метода, по който фирмите в Германия виждат опциите за развиване на бизнеса.

" Страната продължава да бъде приоритет за развиване, макар че динамичността е по-слаба, а компаниите оповестяват, че в този момент са по-малко фокусирани върху Европейския съюз и Китай и се интересуват повече от Съединени американски щати и Европа, отвън Европейски Съюз. Това може да е обвързвано с желанието да се заобиколят глобите на Европейски Съюз против Русия и Беларус ", обясява декор Берг.
 Инфлацията в Германия се форсира най-вече от приемането на еврото до момента
Инфлацията в Германия се форсира най-вече от приемането на еврото до момента

Разходите за храна и сила са в основата на покачването
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР