Въпреки желанията на Путин да ограничи влиянието на НАТО в

...
Въпреки желанията на Путин да ограничи влиянието на НАТО в
Коментари Харесай

Въпреки желанията на Путин, границата между Русия и НАТО вече е двойно по-дълга

Въпреки желанията на Путин да ограничи въздействието на НАТО в страните към себе си, от тази заран границата сред Русия и Алианса е двойно по-дълга. 

С присъединението на Финландия към НАТО границата на Москва с Алианса се усилва двойно. До тази заран Русия имаше 1215 км граница със страни-членки на НАТО. Сега има още към 1300 км.

Финландия и Швеция премислиха своя неутралитет след нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 година Швеция към момента е блокирана от турското несъгласие.

Въоръжените сили на Минск към този момент разполагат с изтребители, способни да носят нуклеарни бойни глави

Въпреки желанията на Русия да няма допир с НАТО, тактиката на Путин докара до тъкмо противоположното. Сега в случай че Москва реши да навлезе във Финландия, всички членки на НАТО – в това число Съединените щати – ще би трябвало да отговорят със мощ.

„ Член 5 на Алианса – един за всички, всички за един – от през днешния ден важи с цялостна мощ за Финландия “,  съобщи Йенс Столтенберг.

Така Алиансът има пет страни-членки на Балтийско море, което в допълнение изолира достъпа на Русия до морските пристанища Санкт Петербург и Калининград.

Първите английски танкове „ Чалънджър “ дойдоха в Украйна, бойците са минали образование в Обединеното кралство

А какво вършим с Украйна?

Приемането на Финландия в НАТО е радостна вест, само че гарантирането на сигурността в Европа ще стане с приемането на Украйна в Алианса. Така външният министър на Украйна Дмитро Кулеба разяснява приемането на Финландия в НАТО.

Той беше на среща в централата на Алианса с Йенс Столтенберг.

„ Приемането на Финландия е ясно обръщение, че е време да ревизираме старите тактики и разбирания и, че няма по-добър метод да запазим евро-атлантическата сигурност без да приемете Украйна за член на НАТО в някакъв миг “, сподели Кулеба.

Снимка: Reuters

Присъединяването на Финландия след години неутралитет по въпроса е непосредствено следствие от войната на Русия в Украйна. „ Това е историческо събитие “, дефинира шефът на НАТО Столтенберг.

„ Не толкоз от дълго време си мислехме, че е невероятно Финландия да стане член на Алианса. Сега те са пълновръстен член. Това показва суверенитета на страната. Путин разгласи, че задачата на нашествието в Украйна е да има по-малко НАТО по границите си. Сега получава тъкмо противоположното “, сподели още той.

Отговорът на Русия

„ Ще следим деликатно “. Това беше коментарът на представителя на Кремъл Дмитрий Песков по отношение на присъединението на Финландия.

„ Ще гледаме какво вършат НАТО на територията на Финландия, какви оръжия и системи разполагат. На базата на това ще вземем решение какви ще бъдат ответните ни ограничения “, добави Песков.

Сергей Шойгу от своя страна съобщи, че по този начин се усилва риска от пряк спор.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР