Въпреки името си, Галилейското море в Северен Израел всъщност е

...
Въпреки името си, Галилейското море в Северен Израел всъщност е
Коментари Харесай

Израел ще изпомпва вода от Средиземно море за Галилейско море

Въпреки името си, Галилейското море в Северен Израел в действителност е сладководно езеро, което поддържа живота от хилядолетия. И до през днешния ден езерото напоява лозя и локални ферми, в които се отглеждат разнообразни типове зеленчуци, пшеница и мандарини. Археологията, горещите извори и пешеходните пътеки обезпечават туризъм и занаят за локалните общности.

Но това място за религиозно поклонничество - където съгласно Новия завет са осъществени доста от чудесата на Исус - е изправено пред тъмно бъдеще. Климатичната рецесия провокира големи съмнения в равнището на водата в езерото. Сега тя е много цялостна, само че единствено преди пет години беше достигнала рекордно ниско равнище.

Изменението на климата и неустойчивото ръководство на водите водят до пресъхване на езерата в Близкия изток и отвън него, само че израелското държавно управление се надява, че има решение: то възнамерява да изпомпва вода от Средиземно море, да извлича солта и да я изпраща през цялата страна, с цел да добавя езерото, когато е належащо.

 

Това е трагична смяна за Галилейско море, наричано на иврит Кинерет, което в миналото е изпомпвало съвсем цялата питейна вода на Израел. Сега водата ще тече в противоположната посока.
Израел разполага с богат опит в региона на обезсоляването.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР