Въпреки голямата публичност на новите китайски разработки в сферата на

...
Въпреки голямата публичност на новите китайски разработки в сферата на
Коментари Харесай

Китай има големи амбиции при чиповете... но е поколения назад

Въпреки огромната гласност на новите китайски разработки в областта на чиповете и полупроводниците, комунистическата страна изостава доста от Съединени американски щати и останалите западни страни, твърди в собствен отчет организацията Information Technology and Innovation Foundation (ITIF).

" Китайските компании са към две години зад световните водачи във връзка с логическите чипове и още няколко години по-назад при паметите ", разяснява създателят на проучването Стивън Езел, представен от The Register.
 30 000 ще работят в новия мегацентър за чипове на Huawei
30 000 ще работят в новия мегацентър за чипове на Huawei

Компанията влага в него 1,4 милиарда $

При полупроводниковото съоръжение и изключително при системите за прецизна литография Пекин остава много обратно, като съгласно представен в отчета специалист може да приказваме за 5 поколения закъснение.

Това обаче не значи, че КНР не догонва с бързи темпове. За интервала 1990-2021 година делът на Съединени американски щати в световната полупроводникова промишленост е понижен от 37% на 12%, до момента в който Китай е скочил от 0 до подобен с американския дял.

За момента мотор на триумфа на Китай в тази сфера са чиповете с по-стари технологии (процеси над 28 нанометра), само че те намират извънредно необятна приложимост - в електроуреди, здравна техника, коли, енергетика, само че и в авиацията. Според ITIF локалните производители досега са залагали на първо място на постигането на добра цена, а не на преследването на нововъведения.

Затова и развойната активност към 2022 година към момента е била доста по-слаба освен от тази в Съединени американски щати, само че и в Европа, Тайван, Южна Корея и Япония.
 Китай подреди на телекомите да отстранен задграничните чипове
Китай подреди на телекомите да отстранен задграничните чипове

Засега управляващите в страната удрят съперниците Intel и AMD

Виждат се и промени - усилват се новите свързани с чипове патенти, въпреки огромна част от тях да не са за значими нововъведения.

" В Китай е стихотворец ангажимент за развиването на полупроводниковата промишленост най-малко от средата на 10-те години - доста преди администрациите на Тръмп и Байдън да стартират да лимитират износа в този бранш ", разясняват специалистите.

Според тях обаче ще е доста мъчно комунистическата страна да се трансформира в водач единствено със лични сили. През 2015 година беше оповестено, че тя ще може сама да задоволява на 70% потребностите си от полупроводници към 2025 година, само че съгласно оценката на ITIF следващата година ще е едвам на 30% - и ще са нужни вложения в размер на 1 трлн. $, с цел да се реализира заложеното.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР