Въпреки дадената от Конституцията възможност за съставяне на ново правителство

...
Въпреки дадената от Конституцията възможност за съставяне на ново правителство
Коментари Харесай

Радев реши: Изхвърля Бойко Рашков от властта, прави министър човекът, който предаде Киро

Въпреки дадената от Конституцията опция за сформиране на ново държавно управление в границите на 47-ото Народно събрание, шефове на парламентарни групи и депутати от опозицията, дадоха да се разбере, че това не може да се случи. Това оповестява „Труд“. Според изданието президентът Радев е почнал да реди длъжностен кабинет.

От „Продължаваме промяната“ през вчерашния ден оповестиха, че няма да договарят при никакви условия нито с Има Такъв Народ, нито с ГЕРБ, нито с Движение за права и свободи. Вместо естествен разговор с партиите с евроатлантическа ориентировка, те избират политическо рейдърство, безапелационни бяха някогашни сътрудници на Политическа партия от групировката на Слави Трифонов. Повод за изказванието им бяха изявления на депутати от „Продължаваме промяната“, че ще продължат да водят диалози с обособени представители на Има Такъв Народ. Т. е. опитите за спорене на депутати на парче ще продължи.

В коридорите на Народното събрание се разясняваше, че Кирил Петков е трябвало неотложно да подаде оставката на кабинета, след вота на съмнение, само че той нямал желание да бърза. Искал да завоюва време, с цел да реди втори кабинет. От парламентарната му група споделиха, че Петков ще получи първия мандат от президента, при завъртането на политическата рулетка, само че признаха, че може да не е предлагането им за министър председател.

Вариант било да предлагат Асен Василев или героизираният паднал началник на Народно събрание Никола Минчев. С упорството на Политическа партия шансове за нов кабинет няма, пресметнаха народни представители от обединението. Те разясниха, че Румен Радев към този момент реди четвъртия си длъжностен кабинет. В него Радев още веднъж ще заложи на сътрудник, който да оглави служебното му държавно управление.

Този път за президентски поддръжник се е преборил Гълъб Донев, който бе длъжностен вицепремиер при Стефан Янев и министър на труда и обществената политика. Този път екипът в президентството щял деликатно да пресява биографиите на бъдещите министри и следи за двойно поданство, с цел да няма повтаряне на случая „Кирил Петков“. Гълъб Донев е прочут като обществен специалист, само че първата му тапия е от военновъздушното учебно заведение „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия и още от това време се познава с Румен Радев.

В новото служебно държавно управление няма да има място сегашният Министерство на вътрешните работи министър Бойко Рашков, като за поста от през вчерашния ден се спряга Венцислав Катинов, който е от дълги години в системата и е бил зам.-министър на Министерство на вътрешните работи в служебните държавни управления предходната година.

За финансов министър се върти името на Любомир Дацов. Финансистът е бил зам.-министър на финансите и предходната година беше номинация на Слави Трифонов за министър на стопанската система. Предимство е, че се употребява с добра известност във финансовите среди.

Радев ще употребява някогашни служебни министри и от кабинета „Герджиков“, като досегашния началник на „Булгаргаз“ Николай Павлов, от който се чака да оглави още веднъж министерството на енергетиката. Павлов е измежду най-хубавите български енергетици и от него Радев очаквал да реши забърканата от държавното управление в оставка тежка рецесия в бранша.

Радев ще употребява някогашни служебни министри и от кабинета „Герджиков“, като досегашния началник на „Булгаргаз“ Николай Павлов, от който се чака да оглави още веднъж министерството на енергетиката. Павлов е измежду най-хубавите български енергетици и от него Радев очаквал да реши забърканата от държавното управление в оставка тежка рецесия в бранша.

За МРРБ-министър се разясняват две имена – на арх. Иван Шишков, който към този момент беше зам.-министър и основен проектант на регион „Триадица“ и на военния Валентин Граматиков, който влезе финален в екипа на Комитова.

Три биографии се оглеждат за министерството на правораздаването – на доцент доктор Наталия Киселова, на Иван Демерджиев, който към този момент беше длъжностен министър предишното лято и на депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков.

Кандидатурата на Киселова все още изглеждала по-консенсусна, разясниха адвокати. Но Зарков има насъбран опит в Народното събрание и от известно време е изолиран от групата на Корнелия Нинова, защото е спряган и като евентуален идващ ръководител на Българска социалистическа партия.

За министър на културата Румен Радев може да назначи Пламен Славов, който беше зам.-министър на печално известния Велислав Минеков. Със сигурност Минеков няма да попадне в състава на четвъртия длъжностен кабинет, само че от януари тази година Славов е секретар на президента по нематериалност и просвета.

Румен Радев обаче няма да разчита на всички свои секретари и съветници за разлика от структурата на служебните кабинети от предишното лято и все още в процеса на отсяване на биографиите на служебни министри не взели участие двама от съветниците на президента – Пламен Узунов и Николай Копринков. Те имаха интензивно присъединяване в подбора на министри за двата служебни кабинета на Стефан Янев.

За министър на външните работи се спряга посланика ни във Англия Марин Райков. Според осведомени, тъкмо той е уведомил президента Румен Радев за февруарската среща на Кирил Петков с Оливер Вархеи и паметната бележка за районен съд Македония.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР