Въпреки че Земята е на 4,54 милиарда години, скалите по

...
Въпреки че Земята е на 4,54 милиарда години, скалите по
Коментари Харесай

Намериха диаманти в Бразилия, стари колкото Земята

Въпреки че Земята е на 4,54 милиарда години, скалите по нея не са. Множеството процеси, които оформят кората и по-високите равнища на нашата планета, трансформират тези скали непрекъснато: те се образуват, порастват, унищожават се, трансформират се в прахуляк, а по-късно се трансформират назад в скали.
Някои от най-старите скали на Земята съществуват от към 4 милиарда години, само че откривателите считат, че в този момент са разкрили доказателства за нещо доста по-старо от тях. Диаманти, открити в Бразилия, загатват за скален контейнер, ситуиран на най-малко 410 километра под морското ниво, който може да бъде единствено десетки милиони години по-млад от самата Земя. Изследването е оповестено в авторитетното научно списание „ Science “,  представено от БГНЕС.
През своите години на образуване, Земята става сцена на жестока вулканична активност и големи промени в своята геология. Тя също се сблъсква с обект с размера на Марс, който изхвърля толкоз доста материал в орбита, че половината от него се е трансформирал в Луната. Сега, от първата канара на Земята е останало доста малко, само че подземният контейнер наподобява се е запазил непокътнат още от основаването на планетата.
От 80-те години на предишния век учени откриват данни, че нещо надълбоко в мантията е доста по-старо. Когато съпоставят количеството хелий-4 и хелий-3, откриват, че съотношението на тези детайли е по-близко до това, което виждаме в античните астероиди, в сравнение с до това, което следим на Земята през днешния ден. Учените също са разгледали химически процеси и феномени в диаманти, извлечени от огромна дълбочина, и са намерили доказателства за концепцията за античен неизменен материал надълбоко под земната кора.
„ Диамантите са най-твърдото, най-неразрушимото естествено вещество, което ни е известно, тъй че те образуват съвършена капсула на времето, която ни обезпечава прозорец към античната Земя. Успяхме да извлечем хелиев газ от 23 супер дълбоки диаманта от региона на Джуйна в Бразилия. Те демонстрираха присъщия изотопен състав, който бихме могли да чакаме от доста античен контейнер “, споделя в изказване ръководителят на научните проучвания доктор Сюзет Тимерман от Австралийския народен университет.
„ От геохимията на диамантите знаем, че те са се образували в зона, наречена преходна, която е сред 410 и 660 километра под повърхността на Земята. Това значи, че този незабележим контейнер, останал от началото на Земята, би трябвало да бъде в тази област или под нея. "
Изследването е първа стъпка в разбирането на това какъв е резервоарът. Все още не е ясно дали има един огромен контейнер или голям брой дребни. Неговият химичен състав също е незнаен, само че вероятността да е открит най-стария непокътнат материал на Земята, несъмнено е завладяваща.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР