Въпреки че японската корпорация Toyota Motor е най-големият производител на

...
Въпреки че японската корпорация Toyota Motor е най-големият производител на
Коментари Харесай

Toyota ще започне да продава електромобили с твърдотелни акумулатори през 2027 г

Въпреки че японската корпорация Toyota Motor е най-големият производител на коли в света, в подтекста на бързия преход на съперниците към електрическата двигателна сила, тя показва тревожна вложителите консервативност. За утешение се появиха поредност от изказвания, които управлението на Toyota направи в навечерието на годишното заседание на акционерите. Например, основаните на твърдотелни батерии електрически автомобили, Toyota ще стартира да продава още през 2027 или 2028 година

Поне това е актуалният проект на японския авто производител, съгласно Reuters. До 2026 година Toyota чака да усили годишния размер на продажбите на електрически автомобили под неин надзор до 1,5 милиона единици. На този стадий на развиване, експертите на Toyota съумяха да решат проблемите с надеждността и издръжливостта на твърдотелните акумулатори и в този момент компанията чака да стартира всеобщо произвеждане на коли, основани на тях до 2027-2028 година Автомобил на такава батерия ще може да измине до 1200 км без презареждане и да попълни запаса си от мощ за към 10 минути.

Крайъгълният камък за Toyota при тяговите батерии ще бъде през 2026 година, докато компанията ще предлага електрически автомобили с по-големи акумулатори, които могат да изминат до 1000 км с едно зареждане и да се зареждат за по-малко от двадесет минути. Такава тягова батерия ще коства с 20% по-малко от тази, употребена в съществуващия електрически кросоувър Toyota bZ4X.

Без внимание от страна на Toyota не останаха и акумулаторите, които комбинират литиев и стоманен фосфат (LFP). До 2026 или 2027 година компанията ще оборудва редица свои електрически автомобили с тях, постигайки 20% нарастване на запаса от пробег спрямо сегашния bZ4X (до 510 км във версията с предно задвижване) и 40% понижение на цената на батерията.

Някога Toyota беше акционер в Tesla и е получила известно ноу-хау, само че в бъдеще фирмите ще разменят функциите си във връзка с шерването на опит. Toyota има намерение да вземе на въоръжение метода за правене на салонните елементи, които Tesla употребява за опростяване структурата на транспортните си средства. Големите елементи на каросерията ще са монолитни и изработвани на големи преси, какъвто е казусът с Tesla. Нивото на индустриалната автоматизация при сглобяването на коли ще се усили заради разширеното потребление на роботи и цифрови технологии.

Отделен детайл от листата с нововъведения, които Toyota е решена да внедри в производството, е подобряването на аеродинамичните параметри на своите артикули. Като си партнира с разработчиците на ракетни технологии Mitsubishi Heavy Industries, японският авто производител се надява да понижи коефициента на противодействие на своите електрически автомобили под 0,2. Сред серийно създаваните електрически транспортни средства от рода на Lucid Air има съпоставимо значение на този коефициент, до момента в който очертанията на каросерията на този седан са много хармонични във връзка с пропорциите и дизайна. Toyota чака да се приближи до 0,1 или малко повече.

Toyota има намерение да закупи от своите сътрудници детайли от силовата платформа за електрическите автомобили с по-компактни размери, чието потребление ще освободи място за товара и пасажерите. Denso ще получи поддръжка от Toyota за създаване на полупроводници от силициев карбид, които са с по-високо КПД, когато се употребяват в инвертори. Цената на силовата установка за електрическите автомобили може да бъде понижена с до 50% посредством прехода към съставни елементи от силициев карбид, пресмята Toyota.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР