Въпреки че учените са добре запознати с негативното влияние на

...
Въпреки че учените са добре запознати с негативното влияние на
Коментари Харесай

Американската FDA: Химикалите от слънцезащитните продукти проникват в кръвта

Въпреки че учените са добре осведомени с отрицателното въздействие на слънцето върху кожата, не знаят за рисковете, които крият химикалите в слънцезащитните артикули.

© Hans Deryk Лято е. Слънцето е мощно и по тази причина пазим кожата си от нездравословните UV лъчи. За задачата разполагаме с разнообразни разновидности, които ни идват на помощ - лосиони, спрейове, кремове, както и с богат избор от марки, които ги оферират. Не се знае обаче до каква степен те са безвредни за кожата, нито какъв е резултатът от използването им единствено при сезонна или всекидневна приложимост. Затова Американската организация за надзор на храните и медикаментите (FDA) е решила да откри отговор на въпроса дали използването на слънцезащитни артикули не води и до вреди, оповестява Wired.

Това е значимо, тъй като в случай че химикалите в тях попият в кожата и стартират да циркулират в кръвта, е допустимо да зародят проблеми. Според FDA както някои медикаменти без рецепта, по този начин и този тип артикули би трябвало да се изследват, с цел да е несъмнено, че няма да повлияят на хормоните на потребителите и на тяхната репродуктивна система. Освен това би трябвало да се потвърди, че не са причинители на рак.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вече знаем, че проникват в кръвта

Агенцията за надзор на храните и медикаментите показа резултатите от клинично тестване, което изследва по какъв начин съставките на четири от най-разпространените слънцезащитни марки взаимодействат с кожата. Те са оповестени в списание JAMA и потвърждават, че химикалите, съдържащи се в тях, проникват в кръвта - обратно на изказванията на производителите.

Успокояващото в тази ситуация е, че към момента няма доказателства, че вредят по някакъв метод на тялото.
Въпреки това новините могат да трансформират метода, по който се нареждат тези артикули на пазара. Съвсем допустимо е до края на годината производителите да се сблъскат с сдържаност от страна на аптеките.

" Всички сме си мислили, че резултатът им да работят единствено за повърхността на кожата изключва опцията да се всмукват, само че те сигурно се всмукват ", споделя Тереза Мишел, която е шеф в отдела на FDA за медикаменти без рецепта. Тя е и един от ръководителите на финансираното от организацията изследване. Нейният екип е открил, че единствено до няколко часа след използването на слънцезащитен артикул химикалите в него проникват в кръвта и доближават концентрации над токсикологичния предел на FDA.

По-добрият крем

След тест, осъществен с помощта на 30 доброволци, организацията е схванала, че в период от няколко часа химикалите, които блокират UV лъчите, минават естествената граница и остават над нея три дни откакто участниците са се напръскали/намазали с продукта. Само при тези, които са употребявали крем за мазане, концентрацията на химикали се е изчистила по-рано.

Самият факт, че химикалите проникват в кръвта, не значи, че сходни артикули не са безвредни.
" Съвсем допустимо е това да няма никакво значение и следователно би било доста хубаво ", споделя Канади Шинкай, който е кожен лекар в UC San Francisco и създател на списание JAMA Dermatology.
" Проблемът обаче е, че просто не знаем. Въпреки че учените са добре осведомени с отрицателното въздействие на слънцето върху кожата, не знаят за рисковете, които крият химикалите в слънцезащитните артикули ", прибавя той.

За още информация

За да може да стане ясно дали има такива, ще би трябвало да се проведат повече проучвания. Неотложно е да се разбере дали съществуват вреди при по-продължително потребление и по какъв начин се отразява това при бебетата и децата поради по-различното съответствие сред размер на тялото и количеството вещество.

Подобни проби за сигурност до момента не са били осъществявани върху дейните съставки на слънцезащитни артикули, макар че химикалите в тях са били утвърдени за приложимост преди десетилетия, когато надали някой е подозирал, че могат да се всмукват в тялото. Към днешна дата това обаче звучи съмнително.

Именно с тази цел FDA към този момент от много време се пробва да подчертае нуждата от повече информация при приложимост на слънцезащитни артикули, само че до момента не е постигнала необикновен триумф.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР