Въпреки че трупането на богатство е чуждо за големия илюзионист,

...
Въпреки че трупането на богатство е чуждо за големия илюзионист,
Коментари Харесай

Дейвид Копърфийлд: Аз съм честен измамник

Въпреки че трупането на благосъстояние е непознато за огромния илюзионист, той към този момент е милиардер поради приходите от спектакли и мъдрите вложения


На 16 септември нареченият „ най-велик маг на 20-и век ” ще навърши 62. Когато го видят да лети над сцената, мнозина имат вяра в чудеса, макар уверенията му, че това е единствено зрителна машинация. Дейвид Копърфийлд е единственият илюзионист, почетен със звезда на Алеята на славата. Има 11 международни върха на Гинес, 21 награди „Еми“, рицарско звание от френското държавно управление и статут „Жива легенда“ от Библиотеката на конгреса в Съединени американски щати.

 40-1  40-2  40-3  David Copperfield Honored with a Star on the Hollywood Walk of Fame  40-5  40-7
„ Лъжа, само че красиво! ”


Винаги е признавал на феновете, че ги лъже. Но ги лъже красиво и по тази причина му имат вяра. Застрахователните компании бягат от него, тъй като считат, че е прекомерно рисков клиент.

Застави да изчезнат Статуята на Свободата, аероплан и вагон на Ориент експрес, мина през Великата китайска стена, прелетя над Големия каньон… Твърди, че парите не са доста значими за него – единствено в случай че човек ги няма, му се коства, че те са всичко на света. Разкошът за него е да има повече свободно време. Обича да отпочива на океанския бряг и да плува с акулите, хранейки ги от ръката си. Сърцето му биело като бясно и това било неописуемо чувство. Като дребен мечтаел да стане водач, а в този момент лети без аероплан.

Началото – фокус с карти


Истинското му име е Дейвид Сет Коткин. Роден е в щат Ню Джърси в еврейското семейство на съветски емигранти. Баща му Хайман има магазин за облекло, а майката Ребека е осигурителен сътрудник.

Когато е на 7, дядо му – бежанец от Одеса, сред проучването на Тората и зубренето на псалми го научава на фокуси с карти, един от които и през днешния ден той включва в програмата си. На 10 стартира да се занимава с вентрилоквизъм. Единственото дете в фамилията е срамежливо, съвсем няма другари и „ говоренето с корема ” за него е желан метод за другарство с хората.

Скоро по-късно стартира да се занимава с илюзии, измисля магични трикове. Канят го по рождени дни и му заплащат по пет $. На 12 печели пари от представления в родния си град и към този момент е звезда. Оказва се най-младият илюзионист, признат в Американското общество на маговете.

Псевдонимът


Когато гледа английския тв сериал „ Животът на Дейвид Копърфийлд ” по произедението на Чарлс Дикенс, 12-годишният предстоящ хипнотизатор избира театралния си псевдоним. Както самичък споделя, приема името, защото му харесва по какъв начин звучи, и още – нямало различен човек, който назовават по този начин. Така че това също било небивалица, заблуда.

През 1974 година Дейвид получава една от основните функции в чикагския мюзикъл „ Вълшебникът ” и напуща Фордхемския университет. След 4 години го канят да води тв предаването „ Вълшебството на АВС ”. Представлението има подобен триумф, че скоро в ефир се появява авторската стратегия „ Магията на Дейвид Копърфийлд ”.

Така се завърта машината на шоубизнеса. Потичат пари, появяват се помощници, адвокати, продуценти… Обикват го милиони по света. Той е приет за най-хубавия актуален илюзионист, тъй като освен умее да твори „ чудеса ”, само че и поради артистизма и обаянието, умеенето да поддържа връзка със феновете.

Любимец е на 7 американски президенти. Роналд Рейгън нееднократно го кани в Белия дом и изглеждал същински покъртен при типа на падащия сняг от ръката на мага.

Знаменитите фокуси


През 1983 година той кара Статуята на Свободата да „ изчезне ” за няколко минути. Как става номерът? Всъщност спускат с вертолет празен фундамент, когато изключват светлината към скулптурата в подобаващия миг. За да не се види тя, прожектори, на които е закрепена завеса, заслепяват присъстващите на шоуто.

През идната година Копърфийлд прелита над Гранд каньон в Аризона. След пробния полет левитацията става неизменима част от представленията на фокусника. Разобличителите считат, че илюзионистът е прикован към специфичен кран благодарение на изключително тънки въжета с диаметър под 1 мм, които устоят до 100 кг и са невидими с невъоръжено око.

Друг популярен фокус е минаването през Великата китайска стена (1986). В непосредственост до нея е издигната специфична шатра, в която влиза фокусникът. На нея за феновете извън се прожектират придвижвания под формата на сенки, създавани сякаш от самия Дейвид до „ влизането ” му в стената. Във време на „ изгубването ” в действителност той се крие в особено скрито поделение на дъното на шатрата.

При „ завръщането ” от стената е още един същият трик със сенките. Дейвид би трябвало единствено да се измъкне от тайника и да излезе от шатрата пред очите на изумената аудитория.

Рекламното шоу с Клаудия Шифър


Връзката с манекенката провокира голям интерес. Целият свят няколко години разисква една любовна история, каквато в действителност не е имало.

Отношенията им стартират, когато известността на фокусника стартира да спада. Пиарът му Уенди Лейстър подписва контракт с мениджърите на манекенката, съгласно който тя против 250 хиляди $ ще играе ролята на гадже на Копърфийлд, а той като бонус постоянно ще й прави дарове – бижута, цветя, и то на обществени места. Единственото, което умопомрачителната русокоска не може да прави, е да се демонстрира обществено с други мъже.

Знаменитостите стартират да се срещат през 1993 година, само че през 1997 година на страниците на френското списание „ Пари мач “ лъсва копие от контракта. Дейвид декларира, че документът е подправен и съди изданието, а моделката избира да замълчи. Псевдоромантичната история завършва след две години.

Известно време Дейвид се среща за малко с разнообразни модели, до момента в който не се среща с дизайнерката Клоуи Госелин (26) на фешън ревю през 2006 година През 2011-а обаятелната французойка му ражда дъщеричка – Скай, а идната година фамилията се реалокира на един от островите на илюзиониста.

„ Никой няма да отнесе парите си в гроба ”


Копърфийлд извършва над 500 спектакъла годишно, продал е повече от 40 млн. билета по целия свят, донесли над 4,5 милиарда $ брутни облаги – повече от всеки различен солов актьор в историята.

Сам следи къде отиват парите му, без да има потребност от управител. Не играе нито на борсата, нито в
казина (там обяснимо не го допускат).

Казва, че никой няма да отнесе парите си в гроба, там той ще отиде единствено с фокусите си. Притежава най-голямата сбирка в света с предмети, свързани с магиите и илюзиите.

Огромното му имение е най-скъпата къща в Лас Вегас. Притежава четириетажен мезонет в Ню Йорк, който през днешния ден коства над 60 млн. $, както и личен ресторант, където поръчките се одобряват от загадъчен глас в тъмното, а блюдата на масата се материализират като от нищото. През 2006 година дава 55 млн. $, с цел да придобие 11 острова на Бахамите, след това купува още няколко и общо има миниархипелаг от 150 дка, превърнати в един от най-изключителните курорти в света.

Разработва стратегия за инвалиди


Копърфийлд получава доста писма от начинаещи фокусници. С един от тях стартира преписка, а когато след време получава фотографията му, вижда, че той е в инвалидна количка. Поразен от духа му, илюзионистът създава рехабилитационна стратегия за инвалиди, която им оказва помощ да развиват двигателните си привички.

Проектът „ Магия ” през днешния ден се ползва в хиляди лечебни заведения в Белгия, Нова Зеландия, Исландия, Сингапур и в доста други страни. Според Копърфийлд правенето на магични номера оказва помощ на инвалидите да развиват ловкостта на ръцете и бързината на пръстите си. А най-важното е, че стават по-уверени в себе си, че се ускорява себеуважението им. Именно инвалиди основават изключителни фокуси, които не са по силите на други хора.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР