Въпреки че световната икономика е стъпила на по-здрава основа благодарение

...
Въпреки че световната икономика е стъпила на по-здрава основа благодарение
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева посочи три значителни риска за световната икономика

Въпреки че международната стопанска система е стъпила на по-здрава основа с помощта на ускорения ход на имунизирането и огромните стратегии за фискални тласъци, възходящото неравноправие, високите равнища на дълг и разминаването сред богатите страни и страните с ниски приходи остават обилни опасности. Това предизвести Кристалина Георгиева, ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ), в изявление за Евронюз, осведоми непрекъснатото посланичество на организацията.

" Предстои да актуализираме прогнозата си за растежа за тази и идната година. Наблюдава се обаче рисково разминаване в икономическите благосъстояния както в границите на обособените страни, по този начин и сред тях, което постанова нуждата да се сложи акцент върху ръководството на изхода от здравната рецесия ", показва Георгиева.

През януари МВФ предвижда напредък на международната стопанска система от 5,5 % през 2021 година и 4,2 % през 2022 година, след свиването от 3,5 % през 2020 година, породено от пандемията от ковид. Спадът в еврозоната бе доста по-голям - с 7,2 %.
Ръководителката на МВФ настоятелно прикани държавните управления да " влагат в по-зелено, по-интелигентно, по-устойчиво на разтърсвания и по-приобщаващо бъдеще. "

" В момента най-важните цели остават ускоряването на акцията по имунизиране, оправянето със здравната рецесия и това да не се отдръпва поддръжката в прекомерно ранен стадий. Със удовлетворение установявам, че това са съществени цели за европейските водачи и нации, " добавя Георгиева. Тя приветства фонда за възобновяване на Европейски Съюз на стойност 750 милиарда евро, който би трябвало да помогне най-много на страните с стопански системи, мощно подвластни от туризма и тежко потърпевши от рецесията.

Планът за възобновяване на Европейски Съюз следва занапред да бъде утвърден от 27-те страни членки. До момента това са създали единствено 16 от тях. Желанието на Европейската комисия е да стартира да разпределя безплатна помощ и заеми посредством този инструмент преди началото на лятото.
Георгиева акцентира няколко съществени риска, по отношение на които държавните управления би трябвало да бъдат изключително бдителни през идните месеци като неочаквана смяна в изискванията за финансиране вследствие на внезапно икономическо възобновяване.

" Възстановяването на международната стопанска система с извънредно бързи темпове, които доста надвишават упованията, може да докара до повишение на лихвите по заемите и стягане на финансовите условия. Трябва да бъдем готови за това. За благополучие централните банки, в това число Европейската централна банка, дават отличен образец с ясна връзка и поддържане на ниски лихвени равнища по предвидим метод ", добавя тя. Шефката на МВФ въпреки всичко предизвестява, че държавните задължения са сериозен проблем. По думите й вследствие на фискалните тласъци междинното съответствие сред Брутният вътрешен продукт и дълг в света е достигнало 100 %.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР