Какви са днешните лихвени проценти по студентски заеми?

...
Въпреки че студентските заеми могат да бъдат полезен инструмент за
Коментари Харесай

Въпреки че студентските заеми могат да бъдат полезен инструмент за финансиране на вашето образование, след като сте изчерпали други опции, като федерални субсидии и стипендии, както федералните, така и частните студентски заеми могат да бъдат скъпи ако не внимаваш. Лихвите по заемите ви могат да се увеличат бързо и с нарастването на баланса ви може да е трудно да се справите с плащанията – особено в една предизвикателна икономика.

За щастие милиони кредитополучатели на студентски заем получиха известна отсрочка през пандемията, благодарение на временната пауза на лихвите по федерални студентски заеми и замразяване на изплащането на федерални студентски заеми. Но лихвата по федералния студентски заем е планирана да се възобнови на 1 септември и плащанията ще се дължат отново през октомври. Ако се притеснявате, че високите лихвени проценти по съществуващите ви студентски заеми изяждат бюджета ви, може би си струва да си направите сметката, за да видите дали рефинансирането на студентски заем може да ви спести пари.

И ако все още финансирате образованието си с помощта на заеми, добрата новина е, че процентите по частните студентски заеми спадат. Но знанието какви точно са лихвените проценти по студентски заем в момента все още може да ви помогне да сте по-добре подготвени за изплащане в бъдеще.

Започнете да проучвате опциите за студентски заем, за които отговаряте, тук сега.

Какви са днешните лихвени проценти по студентските заеми?

Процентите варират при студентските заеми въз основа на различни фактори, включително вида на заема — федерален или частен.

Следните проценти са актуални към 16 август 2023 г. според националните средни лихвени проценти за федерални и частни студентски заеми, придобити от Money.com.

Федерални лихвени проценти за студентски заеми

Лихвените проценти по федералните студентски заеми са фиксирани, така че остават същите през целия срок на изплащане. Лихвите по федералните студентски заеми се определят въз основа на високата доходност на 10-годишните съкровищни ​​облигации на търг. От своя страна лихвите по тези видове заеми могат да се променят всяка година за нови кредитополучатели.

Към 16 август средните федерални студентски ставки са:

Директно субсидирани (студенти): 5,50% Директно несубсидирано (студенти): 5,50% Директно субсидирано (студенти): 7,05% PLUS заем (студенти и родители на студенти): 8,05% 

Лихвени проценти по частен студентски заем

Процентите за частните студентски заеми се определят от заемодателя. Това означава, че лихвените проценти по тези заеми, които обикновено се предлагат от банки, кредитни съюзи или частни заемодатели за студентски заеми и други финансови институции, могат да варират - понякога драстично - въз основа на заемодателя, условията на заема и други фактори, като вашия кредитен рейтинг и общата кредитоспособност.

Друг фактор, който си струва да се отбележи, е, че за разлика от федералните студентски заеми, частните студентски заеми могат да имат фиксирани или променливи проценти. Докато заемът с фиксиран лихвен процент ще има една и съща лихва през целия срок на заема, студентският заем с променлива лихва може да доведе до колебания на лихвения процент с течение на времето.

Към 16 август средните лихви за частни студенти са:

Фиксиран лихвен процент: 4,42% до 15,99% Променлив лихвен процент: 5,13% до 16,99%

Ако търсите студентски заем, който да ви помогне да финансирате образованието си, имате много възможности, които да използвате днес.

Как да получите добър процент на студентски заем

Ако планирате да използвате частни студентски заеми за да платите част или всичките си разходи за образование, важно е да увеличите максимално шансовете си да получите възможно най-добрата лихва по заемите си. За да получите добър студентски заем, помислете за следното.

Вземете решение за фиксиран или променлив лихвен процент

Частните студентски заеми могат да бъдат с фиксирани или променливи лихвени проценти и всеки тип лихвен процент има потенциални предимства и недостатъци, така че ги претеглете и определете кое може да работи най-добре.

Например, студентските заеми с фиксирани лихвени проценти обикновено се предлагат с по-ниски лихвени проценти в началото, но ако лихвените проценти спаднат с течение на времето, ще продължите да плащате по-високия лихвен процент по вашия студентски заем. От друга страна, променливите лихвени проценти могат да започнат по-високи, но могат да паднат в тандем, ако лихвените проценти паднат в бъдеще, което потенциално може да ви спести пари.

Вземете решение относно срока на заема

Срокът на вашия заем също може да окаже влияние върху лихвените проценти, които се предлагат за частни студентски заеми. По-кратките срокове на заема обикновено идват с по-ниски лихвени проценти, но ще означават по-високи месечни плащания, тъй като имате по-малко време за изплащане на салдото по заема и лихвата. Частният студентски заем с по-дълъг срок обикновено има по-висок лихвен процент, но ще доведе до плащане по-малко на месец, тъй като имате повече време да изплатите заема си.

Готови ли сте да разберете опциите за студентски заем, за които отговаряте на изискванията? Научете повече тук сега.

Пазарувайте наоколо

Процентите, които се предлагат за вашите студентски заеми, могат да варират драстично от един заемодател до друг. Ако вземете заем от първия заемодател, който намерите, може да оставите пари на масата, като платите по-висок лихвен процент, отколкото бихте направили с друг заемодател.

За да избегнете плащането на повече от необходимото за вашия лихвен процент, трябва да сравните няколко кредитора, преди да подпишете пунктираната линия. Много заемодатели дори ще ви позволят да проверите дали сте квалифицирани предварително, преди да попълните пълно заявление, така че се възползвайте от възможността да се квалифицирате предварително и да разберете вашите тарифи при няколко различни заемодатели.

Това, което може да научите е, че имате право на по-добри цени или условия с определен кредитор. Просто се уверете, че сравнявате едни и същи видове заеми и информация, за да получите точна представа кои са най-добрите ви оферти по време на процеса.

Долната линия

Да знаете какъв е студентският заем процентите в момента са важна част от подготовката за заемане на пари за вашето образование. Докато лихвите по федералните студентски заеми няма да се променят по време на учебната година, лихвите по частни студентски заеми могат да варират драстично от един заемодател до друг. И ако използвате тези видове заеми, за да финансирате образованието си, но не сте в крак с текущите тенденции в ставките на студентските заеми или не пазарувате, за да намерите най-добрата възможна лихва, може да оставите пари на масата.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР