Въпреки, че сроковете за проектиране са до 2024-та година, очаквам

...
Въпреки, че сроковете за проектиране са до 2024-та година, очаквам
Коментари Харесай

Министър Шишков: Очаквам септември месец да има готов инвестиционен проект и разрешение за строеж за магистралата Русе – Бяла

„ Въпреки, че периодите за планиране са до 2024-та година, чакам през септември месец да има подготвен капиталов план и да бъде издадено позволение за градеж на част от автомагистралата Русе – Бяла. “

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „ България заран “ на телевизия България он еър.

„ В момента от Агенция „ Пътна инфраструктура “ са подгтотвили документите за отчуждения по трасето “, заяви още министърът и добави, че са утвърдени и Подробните устройствени проекти, и обектът е разгласен за народен.
Вече се строи в целокупност и автомагистрала „ Европа “, стана ясно от думите на министъра, който напомни, че до скоро тази автомагистрала е била строителен обект в частта си до Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина.
„ Пуснахме шест километра до Калотина, до седем-осем дни най-вероятно ще бъде пуснато цялото придвижване “, осведоми още проектант Шишков.

Той акцентира, че за последните осем месеца служебният екип на Министерство на регионалното развитие е одобрил Подробния организационен проект на автомагистрала „ Европа “, защото подобен не е имало, съумял е да действа отчужденията на част от трасето и не на последно място е съумял да издаде позволение за градеж и за последния лот на аутобана.

„ Не е въпрос на политически дял кой какъв брой път ще построи. Важното е да строим качествено и да планираме, с цел да имаме вероятност в бъдеще напред да изградим оптимално бързо всички пътища “, съобщи министърът и добави, че досега не е имало планувани цели автомагистрали, а тези, които са били стартирани в действителност са били „ заспали “.

„ Имаше автомагистрали, които не се развиваха. Затова усилието, което направихме е да дадем опция напълно скоро да се построят цели автомагистрали - както към този момент се строи автомагистрала „ Европа “, по този начин да се построи и цяла автомагистрала „ Струма “, сподели още Иван Шишков.
До няколко месеца би трябвало да стане ясно утвърждава или не Европейската комисия екологичните ограничения за прекосяването на автомагистрала „ Струма “ през Кресненското дефиле, стана ясно от думите на министъра. Той осведоми, че сега се води преписка по въпроса и всичко зависи от отговора на комисията.

„ Издаденото позволение за градеж на пътния възел при Кресна не предопределя избора на трасе “, беше безапелационен министърът. По думите му в случай че не беше издадено това позволение за градеж, щеше да бъде изгубен ОВОС-а и автомагистрала „ Струма “ щеше да се върне четири години обратно.

„ Не може да се прескочат периодите, тъй като вредата за страната ще бъде огромна “, безапелационен бе Шишков.

Пред феновете министърът съобщи, че в случай че Европейската комисия удостовери издадения през 2017 година Оценка на въздействието върху околната среда и в случай че се потвърди, че този вид е екологично най-издържаният, строителството на аутобана потегля по трасето през Кресненското дефиле. Ако отговорът е негативен, ще би трябвало да се промени трасето.

„ Четири-пет години е коментирано, юридически е разбор, изследвани са трасета, в това число вид с 15-километров тунел, както и трасе с две ленти отвън дефилето, само че най-вероятно във времето обратно сегашният вид е бил най-екологичен “, изясни проектант Шишков. Той акцентира, че е взет под внимание един от най-важните съставни елементи при избора на трасе, а точно шумът. Затова в случай че двете трасета са разграничени, както е при настоящия вид, шумът би бил доста по-малко, в сравнение с в случай че бъдат обединени дружно.
„ Този вид търси положително техническо решение дружно с това да бъде непокътната природата и финансовата част на плана “, беше безапелационен районният министър.

В студиото Иван Шишков изрази удивление във връзка митинги на представители на Кресненския район автомагистрала „ Струма “ да минава през дефилето: „ Не чух доста рецензии по отношение на екологията. Критиките са главно върху това, че три-четири заведения ще имат проблем с употребата си, които прочее се оказаха и противозаконни. Относно рафтингът, който се практикува там, също не съм уверен, че и техните постройки са законни и те безусловно се намират в реката, т.е приказваме за опазване на природата. Само че природата е за всички и ние всички би трябвало да я пазим, а не избрани хора да я експлоатират. “

Август месец се чака да бъде укрепено отчасти свлачището при тунел „ Железница “ и придвижването от Гърция към София да бъде пуснато в едната лента в посока София, заяви още районният министър, базирайки се на уверенията на строителя. Той напомни, че още през 2020-та година е открил, че има свлачище в сектора, само че постоянното държавно управление не е подхванало нужните ограничения за навременното му подсилване. „ Затова в този момент вършим по този начин, че да има път към тунела “, изясни Шишков.

Той заяви още, че експертен съвет към този момент е одобрил промени на Подробния организационен проект за кръговите кръстовища на скоростния път Мездра – Ботевград и следва да стартира строителството на съответните пътни възли. Той напомни, че към този момент са пуснати 7,5 км от трасето при обхода на село Новачене.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР