Въпреки, че сроковете за проектиране са до 2024-та година, очаквам

...
Въпреки, че сроковете за проектиране са до 2024-та година, очаквам
Коментари Харесай

Министър Шишков: Есента стартира строежът на магистралата Русе-Бяла

Въпреки, че периодите за планиране са до 2024-та година, чакам през септември месец да има подготвен капиталов план и да бъде издадено позволение за градеж на част от автомагистралата Русе – Бяла.

Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в ефира на Bulgaria ON AIR. 

" В момента от Агенция " Пътна инфраструктура “ са подготвили документите за отчуждения по трасето “, заяви още министърът и добави, че са утвърдени и Подробните устройствени проекти, и обектът е разгласен за народен.

Вече се строи в целокупност и автомагистрала " Европа “, стана ясно от думите на министъра, който напомни, че до скоро тази автомагистрала е била строителен обект в частта си до Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина.

" Пуснахме шест километра до Калотина, до седем-осем дни най-вероятно ще бъде пуснато цялото придвижване “, осведоми още проектант Шишков.

Той акцентира, че за последните осем месеца служебният екип на Министерство на регионалното развитие е одобрил Подробния организационен проект на автомагистрала " Европа “, защото подобен не е имало, съумял е да действа отчужденията на част от трасето и да издаде позволение за градеж и за последния лот на аутобана.

" Не е въпрос на политически дял кой какъв брой път ще построи. Важното е да строим качествено и да планираме, с цел да имаме вероятност в бъдеще напред да изградим оптимално бързо всички пътища “, съобщи министърът и добави, че

досега не е имало планувани цели автомагистрали, а тези, които са били стартирани в действителност са били " заспали “.

" Имаше автомагистрали, които не се развиваха. Затова усилието, което направихме е да дадем опция напълно скоро да се построят цели автомагистрали - както към този момент се строи автомагистрала " Европа “, по този начин да се построи и цяла автомагистрала " Струма “, сподели още Иван Шишков.

До няколко месеца би трябвало да стане ясно утвърждава или не Европейската комисия екологичните ограничения за прекосяването на автомагистрала " Струма “ през Кресненското дефиле, стана ясно от думите на министъра. Той осведоми, че сега се води преписка по въпроса и всичко зависи от отговора на комисията.

" Издаденото позволение за градеж на пътния възел при Кресна не предопределя избора на трасе “, беше безапелационен министърът. По думите му в случай че не беше издадено това позволение за градеж, щеше да бъде изгубен ОВОС-а и автомагистрала " Струма “ щеше да се върне четири години обратно.

" Не може да се прескочат периодите, тъй като вредата за страната ще бъде огромна “, безапелационен бе Шишков.

Ако Европейската комисия удостовери издадения през 2017 година Оценка на въздействието върху околната среда и в случай че се потвърди, че този вид е екологично най-издържаният, строителството на аутобана потегля по трасето през Кресненското дефиле. Ако отговорът е негативен, ще би трябвало да се промени трасето, посочи Шишков. И напомни, че тематиката се разяснява от няколко години, юридически е разбор, изследвани са трасета, в това число вид с 15-километров тунел, както и трасе с две ленти отвън дефилето.

" Най-вероятно във времето обратно сегашният вид е бил най-екологичен “, допусна проектант Шишков.

Той акцентира, че е взет под внимание един от най-важните съставни елементи при избора на трасе - шумът. Затова в случай че двете трасета са разграничени, както е при настоящия вид, шумът би бил доста по-малко, в сравнение с в случай че бъдат обединени дружно.

" Този вид търси положително техническо решение дружно с това да бъде непокътната природата и финансовата част на плана “, беше безапелационен районният министър.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР