Въпреки че от месеци говорихме, че Албин Курти има само

...
Въпреки че от месеци говорихме, че Албин Курти има само
Коментари Харесай

Сблъсъци, сълзотворен газ и димки в Косово, Вучич: Курти иска конфликт между сърбите и НАТО

" Въпреки че от месеци говорихме, че Албин Курти има единствено едно предпочитание - да провокира спорове в Косово и Метохия, да докара до кръвопролития в целия район, малко на брой желаеха да чуят истината, желаеха да схванат същността на всичко, което се случва в Косово. През последните три дни даже слаб и политически необразован човек можеше да разбере какво му е квалифицирано през днешния ден ", акцентира президентът.

Вучич заяви, че след спора със специфичните елементи в Звечан 52 души са потърсили здравна помощ, трима от които са тежко ранени, а най-тежко Драгиша Галяк, който е прострелян два пъти и е в интензивно поделение.

" Драгиша Галяк, 50-годишен пазач от Косовска Митровица, беше уцелен отзад с два патрона. " И в този миг стартира отговорът на сърбите с камъни и по всевъзможни други способи ", сподели Вучич в обръщението си към обществеността.

" Вярваме, че в случай че няма затруднения, че той ще оцелее ", добави Вучич.

Снимка: AP/БТА

По думите му четирима сърби - Небойша Елезович, Радош Петрович, Сречко Виткович и Душан Обренович - са задържани и че се водят договаряния за освобождението им.

Той заяви, че вицепрезидентът на Сръбската листа Игор Симич е предизвестил КФОР, че албанските специфични сили са внесли оръжия и снайперисти в оборудванията, до момента в който сърбите са оказали ненасилствена опозиция.

" Както можете да видите, има огромни и съществени последици, за които Албин Курти е виновен и отговорен само. Предупредих за това нощес, преди пет дни, никой не искаше да чуе ", сподели президентът.

Снимка: AP/БТА

Той заяви, че довечера, дружно с началника на Генералния щаб и министъра на защитата, ще посети командировани бойци, които по думите му се разполагат съгласно ситуацията.

" Тази вечер ще посетим няколко места с нашите бойци, няма да позволим погрома на сръбския народ ", сподели Вучич и съобщи, че е насрочил среща с Куинта за на следващия ден в 8 сутринта и евентуално няма да отиде в Братислава.

Той прикани сърбите в Косово и Метохия да не влизат в спор с НАТО.

Снимка: AP/БТА

" Знам какъв брой им е мъчно, само че ги приканвам да не влизат в спор с НАТО не тъй като някой от нас се опасява, а тъй като това е, което Курти желае най-вече. Призовавам ги, когато стачкуват, да го създадат по кротичък метод ", сподели президентът.

Той добави, че когато се изправят спокойно против албанския окупатор, никой не може да ги победи.

" Ако албанският окупатор стреля, обстановката ще бъде друга. Предадох това на всички в НАТО ", сподели Вучич и означи, че посланието му ще бъде предадено на следващия ден и от началника на Генералния щаб Милан Мойсилович.

" Ще създадем всичко допустимо, с цел да запазим мира. За финален път апелирам интернационалната общественост да вразуми Курти, не със известия, а да вземе ограничения, в случай че не го създадат, опасявам се, че ще бъде прекомерно късно за всички нас. Нека жителите на Сърбия знаят, че имат отговорно управление, че ще създадем всичко допустимо да запазим мира и няма да позволим погрома на народа на Косово и Метохия ", акцентира Вучич.

Снимка: AP/БТА

Той помоли медиите да употребяват допустимо минимум непроверена информация и да изчакат публично удостоверение.

25 военни от многонационалните сили на НАТО в Косово са ранени по време на конфликти в северната част на страната, като измежду тях има 11 италианци

Двадесет и пет военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор (KFOR) са били ранени по време на конфликти в северната част на страната, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Там сръбски протестиращи упорстват за изтеглянето на етнически албански кметове. Новината за ранените военни заяви Кейфор в изказване довечера.

Няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент на Кейфор са били цел на непровокирани офанзиви и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на детонация на взривни устройства, се разяснява в изказването. Атаките бяха избрани от НАТО като неприемливи.

А във връзка новината, че измежду ранените има и италиански военни, италианският министър председател Джорджа Мелони съобщи, че осъжда допустимо най-твърдо случилото се и назова офанзивата против военните на НАТО безусловно неприемлива и безотговорна. " Няма да толерираме нови офанзиви против Кейфор. От фундаментално значение е да се избегнат нови едностранни дейности от страна на косовските управляващи и всички страни неотложно да създадат стъпка обратно, с цел да се понижат напреженията ", съобщи Мелони.

Снимка: AP/БТА

Същевременно италианският външен министър Антонио Таяни заяви, че измежду ранените 25 военни от Кейфор 11 са италианци, от които трима са в съществено положение.

Тази заран сърби в Косово влязоха в конфликти с полицията в община Звечан, на 45 км северно от столицата Прищина. В следобедните часове бойците на Кейфор приканиха сърбите да освободят пътя за два автомобила на специфичните полицейски сили на Косово, напомня Асошиейтед прес.

След това бойците е трябвало да употребяват сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, с цел да защитят косовските служители на реда в колите и да разпилян протестиращите, съгласно очевидци и локални медии. Събралите се сърби дали отговор, като хвърляли камъни и други твърди предмети.

Повредени са били и няколко автомобила на косовската полиция и един автомобил на публицисти. Снимки демонстрират графити със сръбски националистически знаци, изрисувани върху тях.

Насилието беше последният случай, откакто през миналата седмица напрежението се повиши, а Сърбия сложи армията си в положение на нараснала подготвеност и изпрати повече бойци на границата с Косово.

Снимка: AP/БТА

Руският външен министър Сергей Лавров дефинира обстановката в Косово като " тревожна ", обвинявайки Съединени американски щати и НАТО, че претендират за доминиране в тази част на света.

" Голям " гърмеж " се задава в центъра на Европа, на самото място, където през 1999 година НАТО извърши експанзия против Югославия ", съобщи той по време на пътешестване в Найроби в Кения.

Днес косовската полиция и силите на НАТО Кейфор бяха видяни да охраняват общинските здания в Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Митровица - четири общини в северната част на страната, където предишния месец се организираха предварителни избори. Гласуването беше значително бойкотирано от етническите сърби, които са болшинство в тези региони. На кметските постове и в локалните общински препоръки тогава бяха определени единствено представители на етническите албанци или на други по-малки малцинства.

Полицията заяви, че сърбите са се събрали рано сутринта в през днешния ден в три от общинските здания - в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, само че не и в Северна Митровица. В Звечан те са се пробвали да влязат в постройката посредством принуждение и сълзотворен газ. Ситуацията в града остава напрегната, се споделя в изказване на полицията.



Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разкритикува отношението на интернационалната общественост към събитията в Косово, като съобщи, че Кейфор " не пази народа, а узурпаторите ", визирайки явно новите кметове.

" Но ние би трябвало да пазиме мира. Мирът е всичко, което имаме ", сподели тя.

Министърът на защитата на Сърбия Милош Вучевич съобщи, че сръбската войска завършва разполагането си след решението за повишение на равнището на паника. Вучевич, който съобщи, че се надява на политическо решение, също по този начин разкритикува Кейфор, като съобщи, че позицията им " наподобява по този начин, като че ли пазят полицията от невъоръжени хора ".

Според Горан Ракич, локален сръбски политик, сърбите декларират, че желаят новите кметове, които те назовават " противозаконни и нелегитимни ", да подадат оставка и да изоставен постовете си. Те също по този начин желаят специфичната полиция да напусне Северно Косово.



Кейфор усили наличието си в четирите общини, в това число и в Митровица. Тя прикани всички страни да се въздържат от дейности, които биха могли да провокират ескалация, и настоятелно прикани " Белград и Прищина да се включат в разговора, воден от Европейски Съюз ".

Посланикът на Съединени американски щати Джеф Ховениър се срещна с президента на Косово Вьоса Османи, а по-късно дружно с посланиците на другите западни сили - Съединени американски щати, Франция, Италия, Германия и Англия, организира среща и с министър-председателя Албин Курти, като го прикани да предприеме стъпки за деескалация на обстановката и понижаване на напрежението. Посланиците предложиха новоизбраните кметове да работят в други здания, а не от постройките на общините.

" Мирният митинг би трябвало да остане кротичък ", съобщи Ховениер, осъждайки насилието от страна на сърбите.

Посланикът на Европейски Съюз Томаш Шуньог осъди нападението над журналистическите коли, като съобщи, че " на публицистите би трябвало да се разреши да правят работата си, без да се опасяват за сигурността си ".

Миналия петък етнически сърби в Северно Косово, които са болшинство в тази част на страната, се пробваха да блокират неотдавна определените етнически албанци да влязат в общински здания. Косовската полиция употребява тогава сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпата и да пусне новите чиновници в офисите.



Повече от дузина сърби и петима косовски служители на реда бяха ранени тогава. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в нараснала подготвеност.

Съединени американски щати и Европейски Съюз осъдиха косовското държавно управление за потреблението на полиция за принудително влизане в общинските здания.

На протест в петък вечерта в Белград, на който участваха негови поддръжници, сръбският президент Александър Вучич съобщи: " Сърбия няма да остане безучастна сега, в който сърбите в Северно Косово бъдат нападнати. "

Всеки опит на Сърбия да изпрати свои войски през границата обаче би означавал конфликт с разположените там войски на НАТО, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР