Въпреки че много хора не знаят какво е сцинк, те

...
Въпреки че много хора не знаят какво е сцинк, те
Коментари Харесай

Искате домашен любимец влечуго? Помислете за сцинк

Въпреки че доста хора не знаят какво е сцинк, те в действителност са страхотни влечуги за домашни любимци и стават все по-популярни през последните няколко години. Може би най-популярниза домашни любимци са Синьоезичните сцинкове, група от типове гущери, които нормално са много огромни и се срещат основно в Австралия, само че също и в Нова Гвинея, Тасмания и Индонезия. Докато тези животни от време на време се залавят от дивата природа и се продават от безскрупулни търговци, тези, които се отглеждат най-вече в плен, с цел да бъдат отглеждани като домашни любимци по-вероятно ще бъдат по-здрави и по-лесни за развъждане и другарство.

Интересни обстоятелства за сцинковете

Семейството гущери сцинк, към което принадлежат синьоезичните, се състои от повече от 1500 разнообразни типа, множеството от които нямат шии и имат доста къси крайници (някои типове в действителност въобще нямат крайници и се движат по-скоро като змии). Много типове имат дълги, заострени опашки, които могат да пуснат и отчупят, в случай че бъдат сграбчени от див звяр, и които след това могат да израснат още веднъж.

Въпреки този факт, сцинковете в плен не би трябвало да се хващат или лимитират по никакъв метод от опашката. Ако се случи опашката да се счупи, добра концепция е да накарате ветеринарен доктор да прегледа пострадването, с цел да се уверите, че не е нужна здравна интервенция (като антибиотици или грижа за раната).

В взаимозависимост от типа, размерите на сцинковете варират от 8 до 45 см или повече, от муцуната до върха на опашката и доста (макар и не всички) типове сцинкове са най-вече месоядни или по-специално насекомоядни, консумиращи щурци, мухи, разнообразни бръмбари, червеи и гъсеници, плюс инцидентни дребни гризачи.

В дивата природа доста сцинкове копаят и се заравят подземен в тунели, където могат да се скрият от хищници като миещи мечки, лисици, змии, ястреби и опосуми, до момента в който няколко типа са дървесни (катерачи по дърветата). Повечето са дейни денем и обичат да се припичат на слънце. Много типове сцинкове снасят яйца и гнездят под листата или под ръбовете на постройките, до момента в който някои раждат живи дребни. Те могат да бъдат доста териториални и да пазят местата си за гнездо.

Защо Синьоезичните сцинкове са страхотни домашни любимци?

Има доста аргументи, заради които се предлагат Синьоезичните сцинкове пред други типове сцинкове или даже пред доста други влечуги като домашни любимци. Ето няколко страхотни обстоятелството, които може да желаете да знаете, както и някои неща, които би трябвало да знаете, в случай че мислите да вземете подобен вкъщи:

Езиците на сцинковете в действителност са сини

Синьоезичните сцинкове се назовават ​​такива, тъй като имат огромен, блестящо наследник език, който стърчи, с цел да се опитат да отхвърлен враговете си. Те имат къси крайници, необятни тела и глави с триъгълна форма и могат да живеят от 15 до 20 години в плен.

Сцинковете са щастливи в ръце

Синьоезичните сцинкове нормално са нежни, интелигентни, любознателни, елементарно опитомени гущери, които постоянно обичат да бъдат държани. Мнозина даже се радват да бъдат галени или почесани по главите. Децата би трябвало да бъдат следени, когато боравят с тях, защото влечугите могат да се изплашен и да скочат. Те могат да сбъркат дребните пръсти с червеи, в случай че са гладни, тъй че внимавайте да не ги пипате, когато не са яли известно време, и не забравяйте да измиете ръцете си след боравене, защото всички влечуги могат да носят бактерия Salmonella.

Сцинковете обичат да ядат - и освен месо

Синьоезичните сцинкове са всеядни животни, които ядат няколко разнообразни типа инсекти, плодове, горски плодове и цветя. Като домашни любимци би трябвало да употребяват към 60 % растителна материя (по-голямата част от която би трябвало да бъде салата от тъмни, листни зеленчуци и пресни смесени зеленчуци, плюс по-малко количество плодове, горски плодове и цветя) и 40 % животинска материя (главно инсекти като щурци, брашнени червеи и земни червеи, плюс дребни количества твърдо сварено яйце, варено пиле или говеждо месо и розови мишки за по-големите видове).

 Сцинк Снимка: Erik_Karits/pixabay.com

На младите сцинкове може да се предлага храна всеки ден; когато станат възрастни, те могат да ядат единствено през ден. Те се нуждаят от прясна питейна вода, налична когато и да е, и витаминна/минерална добавка, съдържаща витамин D3 (предлага се два пъти седмично на възрастни и през ден на растящи млади).

Сцинковете са огромни гущери

Тъй като могат да порастват до 45 см или повече, от муцуната до върха на опашката, Синьоезичните сцинкове като домашни любимци се нуждаят от най-малко 200 литров терариум, само че в идеалния случай би трябвало да имат по-голям, с цел да могат да се разхождат. Те също се нуждаят от клони и камъни, по които могат да се катерят за извършения, а капакът на терариума им би трябвало да бъде добре затворен, с цел да не могат да избягат.

Повечето са най-добре, когато са настанени сами, макар че от време на време женските или двойките от противоположния пол могат да живеят дружно. Те се нуждаят от постелки без прахуляк (или на хартиена основа, като рециклирани хартиени пелети, или мулч от кипарис), непреобръщаща се плитка купа с вода, в която могат да пълзят, с цел да се наквасен, и влажна кутия, цялостна с мокър мъх сфагнум или мокър хартиена забрадка, с цел да им помогнете да си сменят кожата.

Дървени стърготини и талаш не се предлагат, защото са прашни и несмилаеми, в случай че се употребяват от вашия сцинк. Трябва да се употребява хигрометър, с цел да ви помогне да наблюдавате равнищата на мокрота, които в идеалния случай би трябвало да варират от 25 % до 45 %.

Сцинковете обичат светлината

Синьоезичните сцинкове изискват всекидневно излагане на UVB светлина (или посредством директна слънчева светлина, нефилтрирана от прозорец, или през UVB лампа). Повечето обичат да се греят. В допълнение към светлината в терариумите си, те би трябвало да имат температурен градиент денем (осигурен от нагревателна крушка над тях и/или нагревателна поставка под) от ниските 20 градуса С от едната страна на терариума до диапазона от 32 градуса С от другата страна в зоната за печене. Температурите не би трябвало да падат под ниските 20 С през нощта. Може да са нужни спомагателни нагревателни детайли за поддържане на температурата в клетката в леден климат през зимата. Вашият ветеринарен доктор може да ви помогне да ви посъветва по отношение на настройката на терариума.

Има толкоз доста типове влечуги, които могат да бъдат страхотни домашни любимци и могат да живеят дълго време с подобаващи грижи и постоянно ветеринарно обслужване. Ако търсите друго изглеждащ, отзивчив, относително елементарен за ръководство домакински любим, тогава помислете за сцинк! И както постоянно, преди да вземете нов домакински любим, говорете с ветеринарен доктор, осведомен с влечугите, с цел да сте сигурни, че знаете по какъв начин да се грижите вярно за новия си другар и осъзнайте, че тъкмо като кучетата и котките, екзотичните домашни любимци като сцинковете се нуждаят от постоянни ветеринарни грижи и внимание.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР