Къде трябва да вложите парите си през 2023 г.

...
Въпреки че инфлацията започна да се охлажда, тя остава на
Коментари Харесай

Въпреки че инфлацията започна да се охлажда, тя остава на по-високи нива. В опит да ограничи инфлацията, Федералният резерв агресивно увеличи лихвените проценти през последните 17 месеца, правейки продукти като кредитни карти, лични заеми и ипотеки по-скъпи.

Новините обаче не са лоши. Въпреки че по-високите лихвени проценти оскъпяват вземането на заеми, те също повишават доходността на спестовните средства като високодоходни спестовни сметки и депозитни сертификати (CD). Това е добра новина за спестителите, които може би търсят начини да увеличат парите си с по-малко риск.

Проверете опциите си за спестявания и CD сметки тук сега, за да видите колко повече можете да печелите!

< h2>Къде трябва да вложите парите си през 2023 г.

Не сте сигурни кои средства за спестяване могат да ви донесат най-голяма полза? Нека разгледаме опциите и да видим какво препоръчват финансовите експерти.

Високодоходни спестовни сметки

Високодоходните спестовни сметки стават все по-популярни, откакто Фед започна текущия си цикъл на повишаване на лихвите . Както подсказва името му, високодоходните спестовни сметки предлагат годишна процентна доходност (APY), значително по-висока от традиционната спестовна сметка.

Според най-актуалните данни от FDIC, средният процент за спестовни сметки е 0,42%, но тази цифра не включва високодоходни спестовни сметки. Въпреки това, когато пазарувате и сравнявате доходите от спестявания онлайн, вероятно ще видите доходности, вариращи от 4,30% до 5,50%. Без режийните разходи за поддържане на физически офиси, тези онлайн финансови институции могат да предложат APY няколко пъти по-високи от средните за страната.

„Моят съвет е да използвате [спестовни сметки с висока доходност] за вашите спешен фонд или краткосрочни цели за спестяване“, казва Джеймс Алън, дипломиран експерт-счетоводител и основател на Billpin. „Те предлагат по-висок лихвен процент от обикновената спестовна сметка и все още са лесно достъпни.“

Научете повече за опциите за вашата високодоходна спестовна сметка тук сега.

Сертификат за депозитни сметки

Друга опция за спестяване, която печели по-високи проценти, са компактдискове, които гарантират специфична норма на възвръщаемост, когато оставите парите си в сметка за определен срок, обикновено вариращ от един месец до пет години.

< p>CD-тата могат да бъдат отлична опция, ако очаквате лихвените проценти да намалеят, тъй като процентът е заключен, след като отворите сметката. Въпреки това, ако изтеглите парите си преди края на срока, вероятно ще получите такса за предсрочно теглене, обикновено под формата на загубена лихва. Например, таксата за предсрочно теглене на пари от CD Chase от две години или повече е 365 дни лихва върху изтеглената сума. Тази такса обаче няма да надвишава общата лихва, спечелена през текущия срок на CD.

„Когато депозирате печалбите си в CD, е изключително важно да проверите отново дали продължителността няма да попречи на основния живот събития, за които може да имате нужда от средства, като вашето пенсиониране или обучението на вашите деца в колеж“, съветва Чад Уилардсън, основател и сертифициран финансов фидуциар в Pacific Capital.

Започнете с компактдиск тук!

< h3>Сметки на паричния пазар

Сметките на паричния пазар предлагат по-голяма гъвкавост от високодоходните спестовни сметки и компактдискове, защото съчетават функциите както на разплащателни, така и на спестовни сметки. Те плащат лихва като спестовна сметка, но често ви позволяват да пишете чекове и да теглите пари от банкомати като чекова сметка.

Тези сметки обикновено предлагат значително по-висок лихвен процент от традиционните чекови и спестовни сметки, но за разлика от CD-тата , можете да получите достъп до средствата си, без да налагате наказание за предсрочно теглене. Можете да отворите сметка на паричния пазар в традиционни банки и кредитни съюзи или в много онлайн банки.

Ако обмисляте да отворите сметка на паричния пазар, уверете се, че разбирате изискванията за минимално салдо на банката. Както отбелязва Алън, „Те често изискват по-висок минимален баланс. Ако не можете да поддържате този баланс, може да е по-добре със спестовна сметка с висока доходност.“

Други благоприятни места за скриване на вашите пари в брой

Освен тези опции за спестовни депозити, можете също така да увеличите парите си по безопасен начин с държавните облигации на САЩ, „които плащат лихви по-високи, отколкото сме виждали от много дълго време“, казва Уилардсън. „Това позволява парите да се държат на сигурно място, без да се притеснявате за стабилността на банката, което беше основна грижа за инвеститорите тази година.“

Анюитетите са друг ценен инструмент за спестяване, който предлага структурирани плащания и потенциални данъчни облекчения. „Ако сте близо до пенсиониране, може да помислите за многогодишни гарантирани анюитети“, съветва Пол Тайлър, CMO на Nassau Financial Group в Хартфорд, Кънектикът. „Те обикновено предлагат по-високи проценти от банките и много пъти предлагат начини за ранен достъп до част от вашите средства без неустойка. Компромисът е, че може да изискват по-дълъг период на задържане.“

Долната линия

Изборът на правилното място за увеличаване на вашите спестявания, като високодоходни спестовни сметки, компактдискове или сметки на паричния пазар, зависи от вашите финансови нужди и цели. Ако цените гъвкавостта, спестовна сметка с висока доходност или сметка на паричния пазар може да ви бъде от полза, докато CD може да бъде по-добър вариант, ако искате фиксиран лихвен процент и можете да ангажирате парите си за определено време. Преди да регистрирате сметка, внимателно обмислете лихвените проценти, таксите и ликвидността, за да можете да направите най-добрия избор за вашата уникална ситуация.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР