Въпреки че има документирани ползи от кетогенната диета, има няколко

...
Въпреки че има документирани ползи от кетогенната диета, има няколко
Коментари Харесай

Кето диета странични ефекти – Какво трябва да знаете, преди да опитате Кето

Въпреки че има документирани изгоди от кетогенната диета, има няколко свързани с кето диета странични резултати.

Рисковете, свързани с тази диета, включват краткосрочни странични резултати, известни като „ кето грип “ и дълготрайни неподходящи резултати, в това число проблеми с черния дроб и бъбреците.

Въпреки това изследванията демонстрират доста изгоди от кетогенната диета, по-специално при диабет, сърдечни болести и намаляване.

Какво тъкмо съставлява Кето диета?

Човешкото тяло работи с два съществени типа сила – захар и мазнини.

Захарта се разгражда до глюкоза и е желаната форма на сила за множеството кафези в тялото ви. Въпреки това, когато тялото ви изчерпи глюкозата, то стартира да изгаря насъбраните мазнини за сила посредством формиране на кетони.

Процесът на произвеждане на тези кетони се нарича кетоза, откъдето кето диета получава името си.

Когато тялото ви е в положение на кетоза, вие употребявате складираните мазнини като главен източник на сила. Поради тази причина тази диета води до толкоз бързо намаляване.

Важно е да не бъркате кетозата с кетоацидозата. И двете разказват нараснали кетони в кръвта; те обаче са доста разнообразни. Например, кетозата се смята за безвреден биологичен отговор на невисок банкет на въглехидрати, когато гладувате, да вземем за пример.

Кетоацидозата обаче е рисково положение. Това се случва, когато се натрупат прекалено много кетони, с цел да създадат кръвта ви кисела, което е евентуално животозастрашаващо затруднение.

Каква е ролята на протеина във всичко това? Количество протеини е значимо при кето диетата, защото протеините се трансформират в глюкоза, когато се употребяват в огромни количества, което може да попречи на способността за реализиране на кетоза.

Как да разберете дали сте в кетоза

Тестове за урина, кръв и мирис нормално се употребяват, с цел да се ревизира дали сте в кетоза посредством премерване на количествата кетони в кръвта ви. Обикновено са нужни два до четири дни, с цел да се доближи положение на кетоза.

Внимавайте за „ кето грип “ в първите седмици на кетоза.

Признаците и признаците на кето грип включват:

  • диария
  • запек
  • повръщане
  • отмалялост
  • неприятна умствена функционалност
  • проблеми със съня (безсъние)
  • понижена продуктивност при извършения

За да сведете до най-малко тези резултати, изберете постепенно понижаване на приема на въглехидрати в продължение на 2-4 седмици, с цел да упражнявате тялото си да изгаря повече мазнини, преди да елиминирате въглехидратите.

Не забравяйте да говорите с вашия доктор по отношение на характерните ви хранителни потребности, преди да експериментирате с кето диетата.

Специфични индикатори, значими за кето диета

Оригиналната диета, обрисувана от доктор Уайлдър, следваше следните насоки :

  • Съотношение 4:1 мазнини към въглехидрати и протеини.
  • 90% от приема на калории от мазнини.
  • Ограничение на въглехидратите, по-малко от 50 гр/ден.
  • Ограничаване на протеина до по-малко от 1 грам на кг телесно тегло (1,5 грама протеин на кг телесно тегло за тези, които спортуват тежко)

За да стартират множеството хора да употребяват насъбраните мазнини като гориво, те би трябвало да лимитират дневния банкет на въглехидрати до по-малко от 20 до 50 грама според от размера на тялото. За съпоставяне, един приблизително огромен банан има към 27 грама въглехидрати.

Тези истински насоки бяха диференцирани в няколко версии през последните години. Стандартната кетогенна диета (SKD) обаче се оказва най-широко употребяваната и подкрепена от проучвания.

Подходящи за кето храни:

  • Морски блага, богати на омега-3 (дива сьомга).
  • Месо от свободни отглеждания и хранени с трева животни.
  • Яйца от свободно отглеждани птици.
  • Нехидрогенирани масла (екстра върджин зехтин, масло от авокадо, кокосово масло и др.)
  • Ядки и семена.
  • Млечни артикули.
  • Зеленчуци с ниско наличие на въглехидрати (листни зеленчуци, лук, гъби и др.)
  • Авокадо.
  • Тофу, сейтан, темпе.

Кето диета странични резултати

Всеки път, когато премахнете група макронутриенти от вашата диета, вие сте изложени на евентуални опасности – кетогенната диета не е изключение. Въпреки че е потвърдено, че има доста изгоди, тези ползи са краткотрайни и би трябвало да се допълват с етапи на наново въвеждане на храни богати на здравословни въглехидрати, с цел да се предотвратят всевъзможни дълготрайни негативни резултати.

Кето диетата може да бъде сложна за съблюдаване, а поддържането на постгнатите резултати нормално е главен проблем, което значи, че изгодите може да не са трайни, в случай че загубата на тегло не се задържи.

Един от най-очевидните опасности е увеличението на наситените мазнини, което е обвързвано с нараснал риск от сърдечни болести. Препоръчва се да поддържате наситените мазнини на не повече от 7% от дневните си калории заради връзката със сърдечните болести.

Кето диетата е обвързвана с увеличение в „ неприятния “ LDL холестерол, който също е обвързван със сърдечни болести.

Дефицитът на хранителни субстанции също е постоянно срещан непряк резултат. Когато не ядете огромно многообразие от плодове, зеленчуци и зърнени храни, може да пропускате съществени витамини и минерали, изключително магнезий, холин, селен, витамини C, A, D и B (основно фолат и биотин).

Ако имате предшестващо заболяване на черния дроб, спомагателният стрес от непрекъснатото произвеждане на кетони може да утежни тези проблеми.

Някои спомагателни евентуални опасности от кето диетата включват:

  • Запек заради липса на диетични фибри
  • Мозъчна мъгла, комплициране и нервност заради ниска кръвна захар
  • Камъни в бъбреците и други проблеми с бъбреците

Кето грип

Внезапната смяна към диета с ниско наличие на въглехидрати може да аргументи нежелани реакции при някои хора. Докато минават към кетоза, хората могат да получат „ кето грип “.   на кето грип включват:

  • бодърствуване
  • отмалялост
  • гадене и повръщане
  • проблеми с издръжливостта при подготовка
  • главоболие
  • запек
  • световъртеж

За множеството хора кето грипът е временен непряк резултат, който би трябвало да се усъвършенства в границите на няколко дни до няколко седмици. Пиенето на задоволително течности и електролити може да помогне за облекчение на признаците. Ако не се подобрят, човек би трябвало да приказва с доктор.

Предупреждения и противопоказания

Кетогенната диета е противопоказана при хора с:

  • Чернодробна непълнота
  • Панкреатит
  • Нарушения на метаболизма на мазнините
  • Дефицит на карнитин
  • Порфирии или недостиг на пируват-киназа

Кето диетата е толкоз известна, тъй като работи, в случай че задачите ви са загуба на тегло, ръководство на диабета и профилактика на сърдечни болести (наред с други изгоди за здравето).

Въпреки това, тези позитивни резултати не идват без своите опасности. Освен това доста от тях са единствено краткосрочни — доста от тях не не престават повече от две години. Експертите са необятно съгласни, че кето диетата е сложна за съблюдаване и че прекосяването през разнообразни диетични проекти и яденето на въглехидрати в умерени количества постоянно е по-устойчиво за дълготрайно здраве.

Балансираната диета без модифицирани храни, богата на доста цветни плодове и зеленчуци, постно месо, риба, пълнозърнести храни, ядки, семена, зехтин и доста вода наподобява е най-хубавото за по-здравословен живот.

Проучване, оповестено в Nutrients , откри, че композиция от двуфазна кето диета, разграничена от по-дълги интервали на поддържащо хранене, основана на обичайна средиземноморска диета, води до сполучлива дълготрайна загуба на тегло и усъвършенствания в рискови фактори за здравето. Този метод на хранене се оказа по-устойчив и изпълним от участниците в изследването.

Кето диетата има както преимущества, по този начин и опасности и странични резултати. Ползите могат да бъдат краткотрайни, тъй че цикличното кето със средиземноморска диета може да бъде най-хубавият метод за дълготрайно здраве. Така или другояче, диалогът с вашия доктор ще ви помогне да определите дали кето диетата е подобаваща за вас.

Ползи от кето диетата

Метаболитните промени, високата кръвна захар и инсулиновата устойчивост са всички аспекти на диабета. Съществува и връзка сред затлъстяването и захарния диабет (диабет вид 2), тъй че загубата на тегло може евентуално да понижи вероятността от развиване на диабет.

Доказано е, че кето диетата понижава кръвната захар, усъвършенства инсулиновата чувствителност и усилва загубата на тегло и по тази причина е потребен инструмент при ръководството на диабета.

В допълнение, относително изследване, оповестено от Американския лицей на лекарите, откри, че тези на кето диета са имали усъвършенствана инсулинова сензитивност с впечатляващите 75%!

Подобряването на инсулиновата сензитивност може да помогне при голям брой други ендокринни положения, характеризиращи се с нарушена инсулинова сензитивност, като PCOS (синдром на поликистозни яйчници), метаболитен синдром и преддиабет.

Доказано е също, че кето диетата помага за възстановяване на рисковите фактори, свързани със сърдечни заболявания, като високо кръвно налягане и нараснали триглицериди и холестерол.

Кето диетата е една от най-ефективните за намаляване, изключително загубата на телесни мазнини. Проучване, оповестено в Nutrition & Metabolism, откри, че след осем седмици участниците, които са следвали кетогенна диета, са изгубили съвсем пет пъти повече телесни мазнини от тези, които са яли диета с ниско наличие на мазнини.

Допълнителните обещаващи изгоди от кето диетата включват:

  • Употреба при невродегенеративни болести (като заболяването на Алцхаймер)
  • Предотвратяване на гърчове при епилептици
  • Намален вкус

Тези изгоди са доста обещаващи, макар че би трябвало да се проведат повече изследвания, с цел да се схванат изцяло дълготрайните резултати от кетогенната диета. Посъветвайте се с доктор, преди да обмислите обилни промени в диетата.

Заключение

Краткосрочните странични резултати на кето диета включват кето грип, който може да аргументи отмалялост, гадене и замаяност, наред с други признаци. Кето грипът нормално минава за .

В дълготраен проект кето диетата може да усили риска човек да развие дефицит на витамини или минерали, в случай че не получава задоволително хранителни субстанции. Те също могат да бъдат изложени на по-висок риск от положения като сърдечни болести, в случай че ядат доста наситени мазнини.

Хората с някои хронични болести не би трябвало да следват кето диета. Човек би трябвало да приказва с доктор или диетолог, преди доста да ограничи диетата си по някакъв метод.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР