Въпреки че Google е най-големият корпоративен купувач на възобновяема енергия

...
Въпреки че Google е най-големият корпоративен купувач на възобновяема енергия
Коментари Харесай

Ефективните дейта центрове на Google

Въпреки че Гугъл е най-големият корпоративен покупател на възобновима сила в света, те също подхващат дейности по изменението на климата, като свеждат до най-малко количеството сила, което би трябвало да употребяват. „ Повече от десетилетие работихме, с цел да създадем нашите дейта центрове оптимално енергийно ефикасни. Ново изследване удостовери нашите старания и напъните на други водачи в нашата промишленост. Той откри, че подобренията на успеваемостта поддържат потреблението на сила съвсем отмерено в центровете за данни на света – даже когато търсенето на облачни компютри внезапно скочи. “

Новото изследване демонстрира, че до момента в който количеството калкулации, осъществени в дейта центрове, се е нараснало с към 550 % сред 2010 година и 2018 година, количеството употребявана сила от центровете за данни единствено е повишено с шест % за същия интервал. Авторите на изследването означават, че тези енергийни резултати надминават всичко, което се следи в други огромни браншове на стопанската система. В резултат на това, до момента в който центровете за данни в този момент зареждат повече приложения за повече хора от всеки път, те към момента съставляват към 1% от световното ползване на електрическа енергия – същият дял като през 2010 година

Нещо повече, проучванията поредно демонстрират, че свръхмащабните центрове за данни са доста по-енергийно ефикасни от по-малките местни сървъри. Това значи, че човек или компания могат неотложно да понижат потреблението на сила, обвързвана с тяхното пресмятане, просто като преминат към заоблачен програмен продукт. Тъй като промишлеността на центровете за данни продължава да развива своите интервенции, тази разлика в успеваемостта сред локалните и облачните калкулации ще продължи да нараства.

Търсене на успеваемост

Как центровете за данни изтласкват повече работа от всеки електрон от година на година? За Гугъл отговорът се свежда до неумолимия блян за унищожаване на отпадъците на всяко равнище на нашите интервенции. Ние създадохме високоефективни тензорни обработващи и екипирахме всички наши центрове за данни с високоефективни сървъри. От 2014 година даже започнахме да използваме машинно образование за автоматизирано усъвършенстване на охлаждането в нашите центрове за данни. В същото време сме внедрили интелигентни системи за надзор на температура, осветяване и изстудяване, с цел да понижим в допълнение силата, употребена в нашите центрове за данни.

Нашите старания дадоха обещаващи резултати: Днес приблизително за данни центърът на Гугъл е два пъти по-енергоефективен от типичния корпоративен център за данни. И спрямо преди пет години, ние доставяме към седем пъти повече изчислителна мощ със същото количество електрическа мощ.

Чрез пряк надзор на охлаждането на центъра за данни, нашата система за рекомендации, работеща с изкуствен интелект, към този момент обезпечава непрекъсната спестовност на сила приблизително към 30 %. А междинната годишна успеваемост на потребление на електрическата енергия за нашия международен парк от центрове за данни през 2019 година доближи нов рекордно ниско равнище от 1.10, в съпоставяне със междинния бранш 1.67 – което значи, че центровете за данни на Гугъл употребяват към шест пъти по-малко режийни разноски за всяка единица ИТ съоръжение сила.

Водене посредством образец

И по този начин, на къде да отидем от тук? Ще продължим да внедряваме нови технологии и да споделяме уроците, които научаваме в процеса, да проектираме допустимо най-ефективните дейта центрове и да разкриваме данни за нашия прогрес. За да научат нашите консуматори за нашите старания за зареждането на интернет, като използваме допустимо минимум сила и по какъв начин подсигуряваме, че силата, която използваме, е без въглерод.

*Автор: Светослав Тодоров от Optimystica

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР