Въпреки че европейските потребители се възползваха от Черния петък и

...
Въпреки че европейските потребители се възползваха от Черния петък и
Коментари Харесай

Три съвета за успех на търговците на дребно при двуцифрена инфлация

Въпреки че европейските консуматори се възползваха от Черния петък и си накупиха всевъзможни артикули – от смарт телефони до коледна декорация, вероятностите за празничния сезон остават мрачни, настояват търговци на дребно от всички краища на Европа. Проучване на немската асоциация на търговците на дребно HDE, извършено измежду 400 предприятия, демонстрира, че малко над половината от респондентите не са удовлетворени от продажбите в интервала на понижения от края на ноемрви. Едва 30% от тях са удовлетворени.

Представителите на бранша в цяла Европа се притесняват, че коледната търговия като цяло може да бъде най-лошата от най-малко едно десетилетие насам, защото потребителите лимитират разноските си поради двуцифрената инфлация и възходящите сметки за електрическа енергия.

Все отново Черният петък е облекчил ненапълно обстановката. В Нидерландия, да вземем за пример, данните от транзакциите с кредитни карти и онлайн магазините демонстрират мощен растеж на годишна база, макар че за това значима роля играе и повишението на цените с към 15 %. Според International Card Services броят на транзакциите в страната е повишен с 12%, а на разноските - с 30%.

Големите покупки като електроника и мебели обаче са били необичайност. Най-големи разноски са направени за обувки и облекла, както и за храна и питиета, оповестяват от компанията.

Ситуацията в Италия е гранична. Джулио Фелони, ръководител на Federazione Moda Italia Confcommercio, комерсиална организация на италианските търговци на дребно с фешън артикули, разяснява пред Reuters, че продажбите в бранша са намалели с 10-15 % спрямо предходната година. Но пък Габриел Менаги от миланската секция на италианската асоциация на търговците на дребно Confcommercio е на друго мнение. Според него продажбите през миналия уикенд са се нараснали с " повече от 10% " на годишна база, като купувачите са похарчили приблизително по 150-160 евро.

HDE чака продажбите на дребно в Германия да възлязат на повече от 120 милиарда евро през ноември и декември, което е с 4% по-малко в действително изражение по отношение на миналата година. Само 20% от участниците в изследването на компанията декларират, че са оптимисти за продажбите от в този момент до края на годината.

„ Тази есен инфлацията в Европа доближи рекордни стойности, като допълнително от половината от 19-те страни от еврозоната се следи двуцифрен растеж на цените на дребно. Инфлацията в Германия и Обединеното кралство надвиши 10%, а в Италия доближи 13%, което е най-високото равнище от четири десетилетия. Това промени живота и препитанието на хората, а уличните демонстрации и стачките в няколко страни са единствено част от методите, по които хората стачкуват против увеличението на разноските си за живот “, разясняват от McKinsey и прибавят, че, за жалост, тази наклонност се чака да се резервира.

Затова и от консултантската компания дават три съвета по какъв начин европейския бранш за търговия на дребно може да премине по-безболезнено през предстоящата застоялост.

Търговска успеваемост

Търговската успеваемост изисква проведена реакция, която съчетава задълбочено схващане на взаимоотношението сред пазара и клиентите, дейности за прецизиране на цените, промоциите, тактиката за асортимента и връзките, както и действен модел, който употребява данни за взимане на решения в вероятност, показват анализаторите. Според тях в случай че тези условия са изпълнени, то покачва вероятността фирмите да запазят потребителската си база, като в същото време сведат до най-малко негативното влияние на икономическата конюнктура върху крайните си резултати. Търговците на дребно би трябвало да се съсредоточат върху следното, поучават от McKinsey:

Ценообразуване. Търговците на дребно биха могли да решат къде да влагат, с цел да обезпечат по-широко ценово покритие за потребителите, и къде да си подсигуряват по-високи маржове, като по едно и също време с това задоволят условията на по-високия клас клиенти.

Те могат също по този начин стратегически да балансират вложенията и нарастванията на цените в другите категории, с цел да си обезпечат конкурентни позиции, а и би трябвало да наблюдават непрекъснато по какъв начин се одобряват новите цени и да вършат нужните промени в действително време.

Понастоящем единствено 15-20% от търговците на дребно разполагат с някакъв модел за динамично ценообразуване, показват още от McKinsey.

Промоции. Компаниите биха могли да преразгледат опциите за промоции в другите категории, с цел да се уверят, че вложенията в съответни артикули носят задоволителен размер и марж. За тази цел те могат да се преориентират към рационализирани и опростени начинания, които оказват по-пряко въздействие върху цените. Друг метод може да бъде потреблението на данни за клиентите за персонализация на предложенията.

Асортимент. Търговците на дребно биха могли да усилят облагите си, като обезпечат точния подбор от артикули, опростят избора на потребителите, ускорят ротацията на стоката си в точката на продажба и защитят маржовете си посредством премиум предложения

Комуникация. Търговците на дребно могат да получат добавена стойност за бизнеса си и посредством оптимизация на връзките. Простите, ясни маркетингови акции, които показват преимуществата на продуктите, са от решаващо значение за това един бранд да завоюва доверието на потребителите. Компаниите, чиито послания са поредни както в онлайн, по този начин и в офлайн пространството, и провеждат съсредоточени акции сигурно ще се радват на интерес, считат анализаторите.

Пример за това е веригата за хранителни артикули Lidl. В Швейцария компанията започва медийна акция под надпис " Типичният Lidl ", която включва поредност от хумористични реклами, които учат клиентите по какъв начин да съпоставят цените на другите артикули.

Устойчивост на веригите за доставки и снабдяването

Почти три години след началото на пандемията проблемите с веригата за доставки и усложненията в дистрибуторската мрежа към момента въздействат върху наличността на доста артикули. Увеличението на цените през последните месеци също сътвори напрежение сред търговците на дребно и доставчиците, като в някои случаи доставките бяха изцяло прекъснати.

Правилно ръководените и освободени от опасности вериги за доставки и доставяне биха могли да спестят 5-10% от разноските си. За да реализират това, търговците би трябвало да се концентрират в няколко направления:

Стратегия за доставяне. Търговците на дребно би трябвало да диверсифицират източниците си на доставки, с цел да станат по-устойчиви. Те могат да обмислят смяна на страните на генезис на своите артикули, увеличение на околните до тях действия или повишение на устойчивостта във връзка с климатичните промени.

Автоматизация на веригата на доставки. Инструментите за автоматизация на хранилища и магазини оказват помощ на търговците на дребно да облекчат провокациите, свързани с работната ръка, да пренасочат чиновниците си към действия с по-висока добавена стойност и да усъвършенстват работата си като цяло. Пример за това е английският търговец на хранителни артикули Ocado Retail, който внедри 2000 робота за ръководство на питателните артикули.

Усъвършенстваните разбори, на собствен ред, разрешават на фирмите да вземат по-добри и по-бързи решения за инвентаризация и да основат по-икономически аргументиран действен модел.

Продуктивност на функционалностите за ръководство и надзор

С целенасочени старания за повишение на продуктивността в административната сфера като, да вземем за пример, снабдяването и финансите, търговците на дребно могат да отговорят доста по-успешно на инфлацията. Според разбора на McKinsey фирмите, които вкарват няколко вида начинания за възстановяване на продуктивността, могат да реализират до 4-5 % понижение на разноските:

Организация. Много организации имат опция за възстановяване на режийните си разноски посредством унищожаване на някои интервенции, прехвърлянето им към външни реализатори и опростяването им. Това може да докара до смяна в метода на мислене, приоритизираща стратегическите оптимуми и минимумите за оцеляване.

Поръчки. Промените в процеса на доставяне оказват помощ надалеч оттатък елементарното понижаване на разноските. Доставчиците могат да бъдат същински стратегически сътрудник за възстановяване на активността на една компания за търговия на дребно.

Затова и по-амбициозните от тях биха могли да обмислят издигането на ролята на основния шеф по снабдяването на по-високо равнище в йерархията.

Автоматизация на процесите. Вместо да разчитат на профилирани екипи, ръководещи цифровата и физическата търговия на дребно, фирмите биха могли да обмислят разновидности като потреблението на споделени услуги.

Търговците на дребно могат да усъвършенстват процесите си, като погледнат на клиентите през интегрирана, многоканална вероятност.

Примери за това не липсват. Компанията CECONOMY синхронизира логистиката си посредством нови ИТ системи, с цел да усъвършенства равнищата на обслужване в многоканален режим, да усъвършенства складовите наличия и да усъвършенства разноските за доставка. По този метод компанията може бързо да пренасочи потенциала и ресурсите си и да реализира еднообразно високо равнище на обслужване както във физически магазини, по този начин и в платформите за електронна търговия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР