Въпреки че бирата не е от най-характерните за Ловеч напитки,

...
Въпреки че бирата не е от най-характерните за Ловеч напитки,
Коментари Харесай

От хоби в бизнес: Пивоварите от Ловеч, които популяризират туризма

Въпреки че бирата не е от най-характерните за Ловеч питиета, през 2019 година двамата другари Тодор Тодоров и Павел Павлов се потапят в света на домашното пивоварство. Така те основават своя крафт пивоварна в изоставена мелница в ловешкото село Пресяка. За име на пивоварната избират „ Мелтум “, въодушевено от най-старото познато име на Ловеч – Мелта.

И двамата обичаме да опитвам, а с времето нещата ескалираха до по-големи размери и по тази причина взехме решение да превърнем всичко това в формален бизнес “, съобщи пред Economic.bg Тодор Тодоров, съосновател на пивоварна „ Мелтум “.

Тодоров споделя, че първите опити в изработката на бирата надалеч не са били сполучливи, тъй като са правени със самоделно съоръжение, което след това се оказва, че няма да им свърши мечтаната работа. Така Павел и Тодор влагат в напълно ново съоръжение и стартират да надграждат.

„ Започнахме с домашно произвеждане. В началото взехме пастьоризатор за бирата, пластмасови ферментатори и така нататък, с които в първите месеци нещата се получаваха, само че след това – не. След това с заем закупихме от Китай професионалното съоръжение “, описа Тодоров.

Към днешна дата фамилиите и приятелите на Тодор и Павел ги поддържат в начинанията им, а главните функции в пивоварната се разпределят сред четирима души. Павел и неговият татко Георги се занимават с варенето на бирата и логистичното ѝ превозване. Тодор пък дава отговор за продажбите, връзката с клиентите и сътрудниците. За рецептите и технологията на бирата оказва помощ технологът доктор Петър Недялков от Университета по хранителни технологии в Пловдив.

Основният малц за производството на бирата е от Чирпан, а специфичните малцове – от Германия. Всички типове хмел пък са американски.

„ В България, за жал, няма първокласен хмел, който да дава отговор на стандартите за крафт бира “, добавя той.

Най-популярната марка на пивоварната е „ Г-н Хопс “, като с нея се брандират 5 типа бира. В допълнение на това Тодор и Павел се стремят всеки месец да имат по една серия „ Хосперимент “, която е с друг усет и жанр. Съдружниците обичат и да опитват, като към бирата прибавят екзотични усети – портокал, гроздов сок, кокос, също плодови и борови аромати.

Освен това организираме и една акция, при която събираме предписания на домашни пивовари. Избираме три от тях, които варим в нашата пивоварна и по-късно ги пускаме на пазара. Победителят пък получава за премия домашна система за варене на бира “, споделя Тодоров.

Четири години след основаването си, в този момент пивоварна „ Мелтум “ създава сред 7.5-8 тона бира месечно. И макар че главният пазар на бирата е концентриран в София, Велико Търново, Габрово и Варна, Тодор и Павел към този момент обръщат взор отвън границите на страната.

В последните месеци по-голямата част от производството ни мина към кенчета, тъй като в Западна Европа бутилката не е призната добре за крафт бирата. Участвахме на интернационален фестивал в Цюрих, Швейцария и ще търсим пазари отвън България “, съобщи Тодор Тодоров.

Инфлацията неизбежно рефлектира и върху тях и ги кара да вдигнат цените на продуктите си с дребен %, а по-голямата част от разноските се поемат от тях двамата.

И макар напъните, които те поставят, Павел и Тодор срещат опозиция от страна на локалните заведения да продават бирата им. Това събитие те си изясняват с обстоятелството, че тяхната бира е по-скъпа от останалите артикули на пазара и не мислят, че локалните хора биха харесали сходен вид артикул. Борбата за реализация в локалния район тласка Тодор да се заеме с ново начинание и през април 2021 година той отваря бар „ Крафт “.

Реших, че след пандемията ще има свободни фрагменти и че хората ще желаят да излизат повече. Впоследствие това не се оказа тъкмо по този начин. Въпреки това към днешна дата заведението е много посещавано, изключително през уикенда и то от хора, които не живеят в Ловеч “, сподели Тодоров.

И като се изключи че заведението разпространява бирата в града, то има и друга цел – трансформира културния живот в Ловеч. В бар „ Крафт “ се провеждат разнообразни събития – концерти, стендъп комеди, диджей вечери и други

„ В България може да се развива бирен туризъм. Много постоянно хора ми звънят дали могат да дойдат в пивоварната, с цел да я прегледат. Амбициите ни са след време да се преместим в нова, по-голяма и по-удобна постройка, както и да наемем още хора “, заключи Тодоров.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР