Въоръжените сили са в състояние на затруднение и в повишен

...
Въоръжените сили са в състояние на затруднение и в повишен
Коментари Харесай

Въоръжените сили ”свалиха гащи”, с повишен риск изпълняват задачите си

Въоръжените сили са в положение на усложнение и в нараснал риск да извършват дилемите си по задачите, произлизащи от конституционните отговорности по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на страната в границите на НАТО и Европейския съюз.
Това е главният извод от отчета на Министерството на защитата за състояните на защитата и въоръжените сили за 2017г, който депутатите одобриха през днешния ден с 94 гласа " за ", 28 " срещу " и 24 " въздържали се ".

Отделни задания са били изпълнявани с ограничавания поради дефицит на финанси, възходящ некомплект с персонален състав и неприятно положение на техниката, написа още в отчета. В него се акцентира още и казусът със заплащането на военните. Според документа има основни разлики в заплащането на фрагментите на една и съща позиция.

Общо 290 учения пък били извършени на Въоръжените сили през 2017 година, което е с 11% повече от миналата. 8 задачи и интервенции били извършени зад граница. В плануваните ротации за годината пък били включени 900 военнослужещи. Армията е взела участие и в 69 мероприятия свързани с оказване на помощ на популацията при тежки зимни условия, пожари, наводнения и превозване на заболели.

" Няма подобен сериозен отчет, най-малко откогато аз се помня и съм бил народен представител в комисията по защита ", съобщи вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов. Той изясни, че по никакъв метод не се е бъркал на специалистите за правенето на отчета и не е казвал да се " напудря ", с цел да наподобява добре. И изясни, че концепцията на този отчет е да се даде действителна визия на депутатите в какво положение е българската войска, с цел да се търсят способи да се усъвършенства.

" 28 година военните бяха мачкани и карани да взимат решения, които не са им драговолно. Моята задача е да им върна смелостта, а не като видят политическо лице - да се сдържат и да мълчат, с цел да не кажат нещо неверно ", сподели още той. Каракачанов уточни, че е време младите момчета, които служат в армията да бъдат похвалени за това, че избират да служат на страната в подобен тежък интервал, вместо да си заловен багажа и да отидат да осъществят потенциала си другаде.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР