Въоръжените сили на Украйна са силно превъзхождани по численост и

...
Въоръжените сили на Украйна са силно превъзхождани по численост и
Коментари Харесай

Доколко украинските въоръжени сили могат да се противопоставят на руските?

Въоръжените сили на Украйна са мощно превъзхождани по бройка и по въоръжение от тези на Русия, само че с началото на възможна огромна инвазия от страна на Русия военни специалисти настояват, че те ще могат да окажат забележителна опозиция и да нанесат тежки провали.

Армията на Украйна също по този начин е по-добре подготвена и оборудвана, спрямо 2014 година, когато Русия анексира Кримския полуостров без военни сражения, и се смята, че е мощно стимулирана да пази сърцевината на страната, написа Ройтерс.

Ето и малко повече числа

По отношение на бройка и оръжия нещата не наподобяват добре за Украйна.

Според оценките на множеството военни специалисти броят на съветските бойци наоколо до границата с Украйна е над 100 000. Русия също по този начин е преместила военни елементи от Беларус, на север от Украйна, за военни учения.

Руската войска наброява към 280 000 срочно служещи, а въоръжените сили на страната доближават общо 900 000. Нейните 2 840 бойни танка са над три пъти повече от тези на Украйна, съгласно основания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания (IISS).

Премиерът на Украйна неотдавна разгласи, че съгласно декрет, подписан неотдавна от президента Володимир Зеленски, в последна сметка, армията на страната ще се усили до 361 000 души.

Въпреки че в интервала 2010 – 2020 година Украйна утрои бюджета си за защита в действително изражение, общите й разноски през 2020 година възлизат на едвам 4.3 милиарда $, или една десета от тези на Русия.

Военни анализатори настояват, че противовъздушната защита на Украйна е слаба, което я прави мощно уязвима на съветски удари по основни инфраструктурни обекти. Те също по този начин споделят, че Русия ще се опита да употребява своето предимство в електронната война, с цел да сковава командването и контрола на съперника и да прекъсне връзките с единиците на бойното поле.

Какъв опит имат украинските сили?

Украинските въоръжени сили натрупаха военен опит в Донбас в източната част на страната, където се бият с подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 година и са мощно стимулирани.

Те също по този начин разполагат с противовъздушна защита с дребен обхват и противотанкови оръжия, включително и американската противотанкова ракетна система Javelin, което би помогнало за забавянето на съветското нахлуване.

Освен постоянната войска, Украйна разполага с доброволчески отряди за териториална защита и към 900 000 запасни бойци. Повечето мъже имат най-малко съществена военна подготовка, тъй че Русия може да се сблъска с упорита и продължителна опозиция, в случай че се опита да завземе и резервира територия.

Военното предизвикателство би било несравнимо по-голямо, в сравнение с в предходните войни, които Русия е водила от разпадането на Съветския съюз, включително в Чечня през 90-те години и в Грузия през 2008 година

Какво прави Западът, с цел да помогне на украинската войска?

Западните страни усилиха доставките на оръжие за Украйна, само че от Киев споделят, че се нуждаят от още. Съединени американски щати отхвърли опцията за изпращането на военни елементи в Украйна, които да вземат участие в сраженията.

Съединени американски щати е предоставила над 2.5 милиарда $ под формата на военни помощи от 2014 година, включително противотанковата ракетна система Javelin, плавателни съдове за брегова защита, коли Hummer, снайперски пушки, разследващи дронове, радарни системи и съоръжение за нощно виждане.

Турция пък продаде на Киев дронове Bayraktar TB2, които страната употребява против подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Англия е доставила на Украйна 2 000 противотанкови ракети с дребен обхват през януари и е изпратила английски специалсти, които да образоват локалната войска. Страната също по този начин достави бронирани коли Saxon.

Естония, Латвия, Литва и Чехия също дават оръжия на Украйна. Германия изключи вероятността за доставки на оръжие за Украйна, само че ще съфинансира полева болница за 6 млн. $.

Може ли Русия да провежда пълномащабна инвазия?

Много военни анализатори настояват, че това е малко евентуално, тъй като би се стигнало до дълга и тежка война с неизбежно доста жертви. Те чакат Русия да избере въздушни удари и/или лимитирани завземания на земи, вместо пълномащабна война, включително и борба за огромните градове.

Една от вариантите е Русия да напредне на юг и запад от Донбас в Източна Украйна, който към този момент се управлява от проруски сили, с цел да свърже териорията с анексирания Кримски полуостров в Черно море. Има и възможност военни елементи от Беларус да преминат северната граница на Украйна като част от нападението.

Путин евентуално ще се сблъска с въодушевление в съветското общество против воденето на война с друга славянска нация, както и с антируските настроения в границите на Украйна. Русия към този момент беше глобена поради изпращането на военни елементи в следените от сепаратисти райони на Украйна и евентуално ще получи още по-строги наказания при пълномащабна инвазия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР