Въоръжен мъж уби трима чернокожи във Флорида, престъпление от омраза: полиция

...
Маскиран бял мъж е застрелял трима чернокожи в магазин във
Коментари Харесай

Маскиран бял мъж е застрелял трима чернокожи в магазин във Флорида, в южната част на Съединените щати, при нападение на расова основа, според местните власти .

Според офиса на шерифа в Джаксънвил, мъжът, който е бил на около 20 години, но все още не е назован, е носел бронежилетка, когато е влязъл в магазина Dollar General, въоръжен с автомат и пистолет.

Той застреля трима черни клиенти – двама мъже и една жена. След сблъсък с полицията той се застреля.

„Тази стрелба беше расистко мотивирана и той мразеше чернокожите“, каза шерифът на Джаксънвил Т. К. Уотърс на пресконференция в събота.

Уотърс каза, че властите смятат, че нападателят е действал сам и че преди атаката той е написал „няколко манифеста“ за медиите, родителите си и правоприлагащите органи, описващи подробно неговата „отвратителна идеология на омразата“.

Уотърс каза, че върху пушката има ръчно нарисувани свастики.

Той каза, че нападателят е бил забелязан в местен исторически чернокож колеж, университета Едуард Уотърс, където си е сложил жилетката и маската, преди да отиде в местния клон на Dollar General, дискаунт верига с магазини в САЩ.

Жертвите на атаката не са назовани.

Шери Онкс, специалният агент, отговарящ за офиса на ФБР в Джаксънвил, каза, че федералните служители са започнали разследване за граждански права и ще преследват инцидента като престъпление от омраза.

„Престъпленията от омраза винаги са и винаги ще останат основен приоритет за ФБР, защото те не са само нападение срещу жертва, но също така имат за цел да заплашват и сплашват цяла общност“, каза Онкс.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис описа стрелбата като „ужасяваща“ и нарече стрелеца „мръсник“.

„Той се насочи към хора въз основа на тяхната раса, това е напълно неприемливо“, каза ДеСантис, който се кандидатира за републиканската номинация за президентската надпревара през 2024 г.

През последните дни в САЩ имаше поредица от стрелби с лесен достъп до огнестрелни оръжия в повечето щати и повече оръжия в страната, отколкото граждани.

По-рано в събота най-малко седем души бяха откарани в болница след масова стрелба на карибски фестивал в североизточния град Бостън, съобщи полицията.

Предишната вечер две жени бяха простреляни на бейзболен мач в Чикаго, докато 16-годишен беше застрелян, а други четирима бяха ранени след спор на гимназиален футболен мач в Оклахома.

Стрелбата в Джаксънвил идва, след като самообявил се борец за превъзходство на бялата раса уби 10 чернокожи в предавана на живо стрелба в супермаркет в американския щат Ню Йорк през май 2022 г.

Пейтън Гендрон планира атаката в продължение на месеци, насочена към Tops Friendly Market в Бъфало поради голямото афроамериканско население в околния квартал. Той се призна за виновен за убийствата през ноември.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР