„Въобще не става дума за едни 100 лева, а за

...
„Въобще не става дума за едни 100 лева, а за
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев, „ДБ“, пред ФАКТИ: Разбираме защо е квиченето на Бойко Борисов

„ Въобще не става дума за едни 100 лв., а за това, че ГЕРБ стана доста по-агресивен през последните дни. Очевидно Бойко Борисов, виждайки политическия край, реши да прибегне до потреблението на доста неистини в серия. Те бяха десетки единствено във вчерашните конференции, което демонстрира боязън, демонстрира политическа отпадналост пред това, което явно предстои”. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ националният представител от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев. Казаното от него е във връзка обвиняването от ГЕРБ, че притежателят на „ Сиела Норма “ – Иван Тодоров, чиято компания е снабдител на машините за провелия се парламентарен избор през април, е дарил 100 лв. на Политическа партия „ Да, България “, която е част от обединяването ‚Демократична България “. Впоследствие се оказа, че става въпрос за напълно различен жител, казващ се Иван Тодоров.

„ Концентрираната му офанзива към „ Демократична България “ за нас е странна (б.р. на Бойко Борисов). В последна сметка ние сме единствено 27 души в Народното събрание, пета политическа мощ, и би трябвало Бойко Борисов да има партии по-големи съперници, които да нападна по този метод. Аз усещам като жител дискомфорт от това, тъй като Бойко Борисов на първо място към момента е министър председател на тази страна, че той има сходно отношение към политическите си съперници. Не може министър председателят в публична конференция да изтъпани такива откровени неистини. Още повече, те са доста елементарно проверими с три клика в интернет. Очевидно някой в ГЕРБ не си е направил извода, че е допустимо в България да има повече от един човек, който да се споделя Иван Тодоров “, добави Мирчев по тематиката.

„ Те явно нямат какво друго да изкарат против нас. Връщат се към това – на кой какъв бил татко му, на това, че един със същото име е дарил 100 лв.. Тъй като ние нямаме някакви други зависимости, които да нападат, те по никакъв метод не могат да ни уязвят. Хубавото е, че когато те излъжат и си измислят, ние излизаме, демонстрираме обстоятелствата и опровергаваме. За страдание, това е естественият темп и политическа реалност през днешния ден в България. Това изобщо не приказва добре и за политическата класа, и за обществото ни “, съобщи още Ивайло Мирчев за откровените неистини на ГЕРБ.

Народният представител от „ Демократична България “ напомни поредната политика на обединяването във връзка с машините за гласоподаване, изтъквайки това, че от „ Демократична България “ са били за одит на машините, с които гласувахме на последните избори и с които ще гласуваме и на идващите избори. „ Това, на което ние държим като политическа партия, като хора, които съставляват ползите на част от обществото, е да сме извънредно сигурни, че тези машини не могат да бъдат манипулирани. За да стане това, ни би трябвало този одит “, посочи той.

„ Машинното гласоподаване не е универсално решение. Напротив! Истината и решението се назовава електронно отдалечено гласоподаване. То пренебрегва и машините, пренебрегва и вота с бюлетини. Ние го предложихме в това Народно заседание, само че то не беше признато. Депутатите от множеството политически сили не са на нашето мнение. Да припомня, че имаше референдум тъкмо за електронно отдалечено гласоподаване през 2015 година, тогава близо 2 милиона го поддържаха. Ние тогава бяхме в Инициативен комитет „ Гласувай без граници “, написахме закона на депутатите, одобриха го след голям публичен напън и през 2019 година по еднолично решение на Бойко Борисов то беше анулирано “, разяснява депутатът, а по-късно добави, че в актуалните времена на коронавирусна пандемия можеше да сме доста облагодетелствани, в случай че имаме електронно отдалечено гласоподаване за избори.

„ Трябва да сме почтени, това Народно заседание не съумя да свърши доста, в случай че изключим Изборния кодекс, който сме надалеч от мисълта, че е идеален. Той е „ Ябълката на раздора “, тъй като ГЕРБ към този момент нямат надзор върху ЦИК и ще бъдат доста по-затруднени в изборния развой да работят на избори, както са привикнали – с корпоративен избор, в някои махали да имат голямо болшинство. Знаете, госпожа Фандъкова е с 90% определена във Факултета. Така че, разбираме това квичене на Бойко Борисов по конференции за какво е “, сподели Мирчев, а по-късно добави:

„ Този Изборен кодекс е доста надалеч от това, което би трябвало да бъде. Въпреки това, той е по-добър от остарелия. Имаме още доста работа, в случай че желаеме да създадем подобен Изборен кодекс. Въобще това е една доста дребна стъпка, с цел да може в тази страна изборите да протичат по някакъв естествен метод “.

Народният представител от „ Демократична България “ разяснява и законопроекта на обединяването за закриване на Специализирания съд и прокуратура: „ Надяваме се да влезе в пленарна зала и да бъде гласувано, тъй като желанията ни са доста ясни. Освен това, ние чакаме да забележим по какъв начин останалите партии ще се нареждат по отношение на това. Дали ще мине на второ четене зависи в доста по-голяма степен от президента, от това по кое време той ще назначи служебно държавно управление и ще бъде разхлабен Народното събрание, в случай че приемем, че на следващия ден Българска социалистическа партия върне мандата. Има заплаха второто четене да не може да завърши в този парламент “, изрази опасенията си той и напомни за желанието на „ Демократична България “ да в профил Иван Гешев от поста основен прокурор. „ В обстановки, в които стане дума за Гешев, партиите стават внезапно чувствителни. Това „ огромно болшинство “ в Народното събрание, за което Бойко Борисов обича да приказва, внезапно се стопява. Надявам се хората, които симпатизират на нас или на други партии, доста добре да следят настоящия парламент, доста добре да следят държанието на депутатите, на обособените партии и да си създадат изводите при започване на юли за коя от политическите сили да дадат гласа си “, означи Ивайло Мирчев.

„ В тази акция ние ще би трябвало да убедим хората, че ние сме тези, които могат да изведат страната на последващо равнище. Много по-трудна задача е да ги убедим тъкмо в това, откакто те, би трябвало да си кажем почтено, 30 години са се нагледали единствено на неистини, една и съща сценка и цикъл на всички избори “, разяснява той идната предизборна акция за предварителните парламентарни избори, които би трябвало да се проведат през юли.

„ Разбирам причините на „ ИТН “. С 92 гласа, колкото имаме „ ИТН “, „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън! “, нищо не може да се направи. Виси се или на гласовете на Движение за права и свободи, или на гласовете на някоя друга от партиите. Подкрепата на Движение за права и свободи е излизала на България постоянно скъпо. Подкрепата на Движение за права и свободи роди хора като Делян Пеевски и уродливата Тройна коалиция, която на практика пое инерцията от предното ръководство и страната застина в края на 2008 година “, съобщи депутатът за отхвърли на Политическа партия „ ИТН “ да опита да сформира държавно управление.

„ Надеждата ни е да си свършим работата, да убедим хората в тази акция, че би трябвало да ни поддържат, и да създадем всичко допустимо в идващия парламент да има мощно държавно управление, без да влизаме в цикъла на Израел от серия предварителни избори. Това би било извънредно неприятно за страната. Да не приказваме, че партиите нямат от кое място да финансират толкоз акции една след друга “, сподели към края на присъединяване си Ивайло Мирчев.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР