Ваня и Пламена Маринови са майка и дъщеря, които правят

...
Ваня и Пламена Маринови са майка и дъщеря, които правят
Коментари Харесай

Майка и дъщеря правят ролсройса на чантите

Ваня и Пламена Маринови са майка и щерка, които вършат неповторими за българския пазар чанти от кожа. Ваня е работила над 20 години като елементарен чирак в дружество, което е изпълнявало поръчки за Италия. Тогава работи за Армани и Клое. Освен че научава тънкостите на занаята, тя осъзнава и какъв брой значимо е да изработиш артикул, който е от скъпи материали и обков, който ще издържи десетилетия. След като открива свое ателие, с нея стартира да работи щерка Пламена, която е приключила „ Маркетинг ”. Тя към момента учи занаята, само че пък оказва помощ за поддържането на интереса към продуктите им посредством обществените мрежи.

Ателието на двете майсторки е доста забавно място. На една от стените му са наметнати скъпите кожи, с които те работят. Цените им са от 65 до 120 $ за квадратен дециметър и всичките са италиански. Една от тях е от малко теленце и е толкоз скъпа, че Ваня Маринова е съумяла да купи единствено една от нея. Занаятът в ателието на майката и дъщерята идва от Ваня. 20 години се е занимавала единствено с произвеждане на чанти. Работила в огромна компания, която е шиела за италианци. „ Там научих тънкостите на занаята. Първо се учихме, след това започнахме да прилагаме наученото и най-после сами започваме да вършим. Италианците ни даваха всичко наготово и споделяха по какъв начин го желаят. Не са ни показвали по какъв начин става нещата, по тази причина не е имало опция да извършвам кражба поминък ”, спомня си Ваня Маринова.

Много дълги години работила за огромни италиански компании. „ 20-години работих мострите им. Те са най-хубавите. Най-интересният ми спомен е работата за марката „ Клое ” - тя не е позната на необятната аудитория, само че е в действителност ролсройсът на чантите. С тази марка се изстрелваш в космоса ”, изяснява Ваня.

За работата си използваме най-висококачествена кожа от Италия. „ Турските въобще не са с такова качество като при италианците. Не мога да си разреша да предложа на българката нещо некачествено. Пазарът така и така е задръстен с некачествена стока ”, споделя майсторката. Използва доста кожа от стандарта „ Крейзи Хорс ”. Тя е доста търсена от познавачите, при която се получава едно естествено състаряване. „ Тя е най-хубавата. От нея има и бъфало, което е от дребни теленца, има биволска и телешка. С носенето такива чанти стават все по-хубави. С нея работят доста огромни марки. За да доближи тяхното равнище, желая всеки ден да надскоча себе си ”, споделя майсторката.

Обработката на „ Крейзи Хорс ” е нещо несравнимо с турските кожи. Освен че избира италиански, тя употребява и техните аксесоари и обков. А те са доста значими, напомня Ваня.

„ Обковът постоянно си проличава, когато е доста първокласен. Дори един детайл от него може да сътвори страхотна визия. Италианският обков е всеобщо произвеждане, само че е с доста положително качество. Това е най-голямото перо в калкулацията от цената на чантата. Не толкоз кожата, колкото обковът. Вижте какви ципове имат италианците! Ако видите турския цип, той няма нищо общо с него. Италианският коства 25 лв. - в никакъв случай няма да се скапват събирачите му и по този начин да те остави в най-важния миг ”, акцентира тя.

Какво мисли за кожите от Мароко? Те имат някакъв характерен метод на обработка. „ Чантите им са прекомерно евтини, въпреки от естествена кожа. Обковът им е като че ли за сандали, а не за чанти. Слагат телени елементи и токички. Много хора, купили чанти от Мароко, идват по-късно да им ги коригирам. Химикалите им са такива, че самите кожи миришат по характерен метод. Нямат измирисване! ”, споделя Ваня Маринова.

Има пояснение за какво италианците от доста време са си върхът в модата. „ Там доста залягат на ръчната работа. Невинаги е значимо да направиш 100 броя, за сметка на качеството. Направи 10, само че бъди несравним! Имам клиенти, които идват и си поръчват всичко за чантата - тук желая джоб за портфейл, там за телефон. Един мъж сподели преносимия компютър си и сподели, че желае чанта тъкмо за този модел компютър. Така всичко се получава неповторимо ”, изяснява майсторката.

Смята за предизвикателство, в случай че <210> изискат нещо рядко. Преди време пристигнал един французин, който имал концепция да прави лампи, облечени в естествена кожа. Първо желал да облепи единствено една железна шина. В нея имало кабели и диоди, за лампа, която светва единствено с щракане на пръста. „ Оказа се много трудоемко. Пробвахме се и направихме няколко образци. После се оказа, че шината би трябвало да е крива или S-образна. Това към този момент значи изцяло друга и доста по-сложна техника на кроене и шиене. Той ми сподели нещата на „ Клое ” - те бяха правили нещо сходно, а той искаше да го развие на пазара във Франция. Ние го направихме съвършено, само че тук се появи огромният проблем - той си мислеше, че ще му работим доста на ниска цена ”, спомня си Ваня Маринова.

През годините в ателието на двете дами пристигнала и една швейцарка. Била чула от свои познати за пловдивските майсторки. „ Оказва се, че туристи от западни страни идват в Пловдив и знаят към този момент за нас. Намират ателието и си поръчват чантите ”, изяснява майсторката. Швейцарката пристигнала с подготвена рисунка и план. Казала, че желае да направи чанта, която да наподобява по този метод. Ваня и Пламена <210> споделили, че могат да изработят този план. Тогава швейцарката поискала да създават чантите с нейно фирмено лого. „ Отказахме - ние не сме на пазара, с цел да работим за нея. Ние желаеме да развиваме нашата марка. Нямаме желание да ставаме непозната масовка ”, сподели Пламена Маринова.

Цената на скъпата кожа „ Крейзи Хорс ” е на квадратен дециметър и е друга и зависи от качеството и дебелината. Цените варират от 65 до 120 $ на квадратен дециметър.

Когато Ваня решила да започва своя компания, синът незабавно я подкрепил: Направи си ателие - ние ще те финансираме! Капана е най-хубавото място за сходно начинание. Ваня купила първоначално 4 кожи - жълта, цикламена, черна и алена. За толкоз имала средства. „ Така съм почнала от нулата - трябваше да потвърдя на целия град, че мен ме има и че мога да направя това, което хората пожелаят като качество. Който познава хубавите чанти, когато влезе в работилницата, незабавно го схваща ”, акцентира майсторката.

Пламена попаднала в бизнеса, без да желае. Един ден инцидентно влезнала в ателието и почнала да дава хрумвания и оферти. Преди това приключила Маркетинг в Евроколежа. „ Тогава си споделих, че няма по-хубаво от това да остана в България и да върша нещата за себе си. А като работя това с майка ми, това, което върша, ще остане и за моите деца. Така ще свържем поколенията ”, споделя 25-годишната бъдеща майсторка.

Осъзнала, че можеш да четеш доста книги, само че в един миг практическите неща, които може да научи от майка си, <210> оказват помощ доста повече. Пламена работи с Facebook за промотирането на чантите. „ Всеки ден вършим друга чанта и аз я представям. Снимам я и я пущам в мрежата ”, споделя тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР