Външното разузнаване на Индия е опасен враг в съседство -

...
Външното разузнаване на Индия е опасен враг в съседство -
Коментари Харесай

Индия внедрила шпиони на запад много преди казуса с Канада

Външното разузнаване на Индия е рисков зложелател в съседство - Пакистан, Шри Ланка и Непал го упрекват в политическа интервенция и присъединяване в неразрешени групировки, направили актове на принуждение, оповестява " Ройтерс ".

Твърдението на канадския министър председател Джъстин Трюдо от предишния месец, че сътрудници на индийското държавно управление са били забъркани в убийството през юни на в предградие на Ванкувър, сложи секретното Крило за проучвания и разбори (RAW) на Делхи в светлината на прожекторите.

и изиска Канада - която експулсира основния сътрудник на разузнаването на Индия - да даде доказателства. Отава показва, че е споделила доказателства със съдружниците си, само че няма да ги популяризира обществено.

Четирима пенсионирани и двама настоящи индийски чиновници по сигурността и разузнаването, осведомени с Крилото за проучвания и разбори, разясниха, че службата е била подтикната да играе по-настоятелна интернационална роля след офанзивите през 2008 година в Мумбай , при които починаха 166 души.
 Индия стопира визите за канадци на фона на разногласието за убийството на Хардип Сингх Ниджар
Индия стопира визите за канадци на фона на разногласието за убийството на Хардип Сингх Ниджар

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо вбеси Ню Делхи, като уточни " евентуална връзка " сред държавни сътрудници и убийството

Четири публични лица означиха, че Крилото за проучвания и разбори последователно уголемява обсега си в западните страни след 2008 година Един сегашен чиновник уточни неуспеха на Индия да обезпечи изгонването на американски жител, наказан за присъединяване в офанзивата в Мумбай, като основна мотивация за Крилото за проучвания и разбори да усили въздействието си на Запад.

Докато в непосредствена непосредственост Крилото за проучвания и разбори разполага с усъвършенствани благоприятни условия за обсег и техническо разузнаване, на Запад службата остава значително подвластна от човешкото разузнаване за своите интервенции.

Подобно на други елементи на индийския уред за национална сигурност, службата беше насърчена от премиера Нарендра Моди, който укрепи отбранителните качества на Индия след избирането му през 2014 година

Шефът на Крилото за проучвания и разбори Рави Синха е единственият настоящ чиновник, обществено обвързван съ службата.

И шестимата чиновници отхвърлят Крилото за проучвания и разбори да взе участие в целенасочени убийства, като прецизират, че службата не е упълномощена да прави сходни интервенции.

Последствията от случая във Ванкувър породиха опасения и че в този момент Крилото за проучвания и разбори ще бъде сложено под засилено световно наблюдаване.
 Канада отхвърля да изтегли дипломатите си от Индия
Канада отхвърля да изтегли дипломатите си от Индия

Убийството на сикхски водач докара до напрежение сред страните

" Сегашното развиване безспорно усили любознанието на света към Крилото за проучвания и разбори, съобщи Дирадж Парамеша Чая, специалист по индийското разузнаване в английския университет Хъл. Според него по-внимателният западен надзор върху активността на службата може да докара до по-добро схващане на опасенията за сигурността на Делхи.

Западът разшири военното и разследващото си съдействие с Индия поради повишаването на напрежението с Китай. През 2020 година Вашингтон се съгласи да споделя чувствителни картографски и сателитни данни с Делхи.

В кратковременен проект изказванието на Канада може да затрудни западните страни да се доверят на Крилото за проучвания и разбори, счита един от чиновниците.

откогато Трюдо насочи обвиняванията си обществено. на канадски жители и настоя Отава да понижи дипломатическото си наличие в страната.
 Трюдо желае Индия да проверява гибелта на сепаратисткия водач
Трюдо желае Индия да проверява гибелта на сепаратисткия водач

Страната е значима за нас, само че също по този начин и върховенството на закона, отсече канадският министър председател
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР