Външно министерство дни наред мълчи за разрастващия се корупционен скандал

...
Външно министерство дни наред мълчи за разрастващия се корупционен скандал
Коментари Харесай

Екатерина Захариева да каже за Орце и българската следа в мегаскандала в Скопие

Външно министерство дни наред мълчи за разрастващия се корупционен скандал в Северна Македония, в който бе извадена на ярко и българска връзка. Единственото, което измъдриха от ведомството на Екатерина Захариева бе, че “това е вътрешен проблем “ и по тази причина не било редно да се намесваме.
Повече от странна е такава позицията, в случай, че „ българската диря “ е реалност, за нея се написа и разяснява там, в Италия, а към този момент и у нас.

В Северна Македония наблюдаващи на собствен ред разясниха, че е допустимо хора от българските секрети служби да са амесени в скандални обстановки там.

Главно настоящо лице в мафиотската история е Йордан Камчев – Орце, който бе забъркан като човек, предаващ 1,5 млн евро на свои близки познати, за рушвет за шефката на Специализираната прокуратура Катица Янева. Орце, както към този момент стана ясно, е непосредствен с авторитетни български политици и олигарси. Репликата, която изтече от единия запис, оповестен в италианското издание LAverita.com: " Българите да не се месят " , провокира освен интерес, само че и ужас в някои среди в София. Тя може да бъде разтълкувана по разнообразни способи, само че който и да е от тях надали ще е прелестен за българските управляващи.

Първо, тъй като Орце Камчев е бил препоръчан от София за общоприет консул на България в Северна Македония, а Скопие е отхвърлило предлагането. Екатерина Захариева не намира за належащо да уведоми обществеността кой го е предложил и за какви заслуги?

Няма пояснение и за това кой е дал българско поданство и паспорт на Орце Камчев, макар че точно той е провел не една антибългарска акция в медиите.

Логичен е и въпросът, кой закриля Камчев в България, та той съумява да върти огромен бизнес тук и да придобива парцели.

Камчев е бил доста непосредствен с предходния македонски министър председател Никола Груевски и със Сашо Миялков – началник на тайните служби – близо 10 години. Официалният бизнес на Орце е веригата магазини Т-маркет, Стопанска банка Битоля и други Прокуратурата го упреква за контрабанда, пране на пари, укриване на приходи и прочие

Когато на власт идва Зоран Заев, Камчев изпада в недружелюбност. След като е арестуван, Камчев е пребит в ареста. Високопоставени източници в Северна Македония настояват, че във връзка случая, от София е имало позвъняване до Заев за покровителство за милионера.

Според осведомени връзката на Камчев с политици и олигарси в България е направена посредством Миялков, а той - посредством представител на огромна западна компания с въздействие в района.

Тези неща стават известни след задържанията по интервенция „ Империя “ през ноември м.г. Репликата „ Българите да не се месят “ в този случай евентуално значи, че няма потребност от помощ от София, тъй като Камчев и компания ще се оправят сами с батака, в който са попаднали.

Опозицията в Северна Македония упорства Зоран Заев да подаде оставка поради корупционния скандал „ Рекет “. Той обаче се пази с аргумента, че неговото държавно управление е почнало разкриването на мафиотските връзки и мрежи. Освен това Заев се употребява с поддръжката на немския канцлер Ангела Меркел.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР