Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви прекратяване на продължилото

...
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу обяви прекратяване на продължилото
Коментари Харесай

Холандия и Турция разрешиха дипломатическото напрежение

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу разгласи преустановяване на траялото повече от година дипломатическо напрежение с Холандия, отбелязвайки, че двете страни се концентрират върху бъдещето, осведомят съветски и турски медии.

" Тези дни са зад нас и ние гледаме към бъдещето. Сега желаеме да развием връзките си с Холандия и да се съсредоточим върху позитивните аспекти ", сподели Чавушоглу на конференция в Анкара.

Турският топ посланик приказва за вероятностите да се усили двустранната търговия по време на конференция с холандския външен министър Стеф Блок, който е на публична аудиенция в турската столица.

" Преговорите са в застой. Има доста критерии за осъществяване, изключително във връзка с върховенството на закона и човешките права ", разяснява Блок връзките на Турция с Европейски Съюз.

В началото на юли холандското външно министерство разгласи, че по време на телефонен диалог министрите на външните работи реализираха единодушие да възстановяват дипломатическите връзки сред Холандия и Турция.

Двете страни обтегнаха връзките си през март 2017 година, откакто холандските управляващи не разрешиха на Чавушоглу да взе участие в акция в Холандия преди референдума за смяна на конституцията.

Турското външно министерство отговори с недопускане на холандския дипломат на турска територия след почивка в Холандия. Холандия отзова посланика си.

" Холандските компании са преди всичко в Турция във връзка с директни вложения. Ние също усилваме вложенията си в Холандия ", разкри турският министър.

Акцентирайки, че Турция и Холандия поддържат другарски връзки от повече от 400 година, Чавушоглу означи, че двете страни са научили уроците от разногласието през 2017 година Той добави, че ще посети Холандия при започване на идната година.

Блок акцентира значимата роля на Турция в НАТО и приветства решението й да одобри над 3,5 милиона бежанци. Той също по този начин похвали турската роля за попречване на филантропична рецесия в Идлиб, Сирия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР