Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е заявил, че Швеция

...
Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е заявил, че Швеция
Коментари Харесай

Турция все още не пуска Швеция и Финландия в НАТО

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу е декларирал, че Швеция и Финландия към момента не са изпълнили всички отговорности по съглашението им с Анкара, която засега блокира кандидатурите им за присъединение към НАТО, и те към момента би трябвало да подхващат съответни стъпки, предава Ройтерс.

Чавушоглу, разговаряйки с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Истанбул, в същото време сподели, че Турция е забелязала, че новото държавно управление на Швеция под управлението на премиера Улф Кристерсон подхваща съдбоносен метод към осъществяването на отговорностите, поети към Турция.

Швеция и Финландия подписаха меморандум през юни, вследствие на който членката на НАТО Турция подвигна ветото върху техните кандидатури за присъединение към трансатлантическия съюз за сигурност. От своя страна Осло и Хелзинки дадоха обещание да не поддържат кюрдските въоръжени групировки ПКК и YPG. Те също увериха, че няма да поддържат мрежата на мюсюлманския свещеник Фетхуллах Гюлен, която съгласно Анкара стои зад опита за прелом през 2016 година и която Турция дефинира като терористична организация с акронима FETO.

Двете скандинавски страни кандидатстваха за присъединение към НАТО миналия месец в отговор на съветската инвазия в Украйна, но се сблъскаха с съпротива от Турция, която ги упреква, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които Анкара счита за терористи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР